Declaratii de presa sustinute de Mihai Voicu la finalul sedintei BPC a PNL

„Vă spun bună ziua!

Doresc să vă informez despre câteva chestiuni discutate în ședința Biroului Politic Central al Partidului Național Liberal. În afară, evident, de lucruri tehnice legate de pregătirea alegerilor locale, am discutat despre două chestiuni importante, ambele care țin de raza de acțiune a Ministerului Educației.

Nu putem să nu remarcăm și nu putem să nu condamnăm haosul care se petrece în aceste zile în legătură cu clasa zero. Am remarcat drama a sute de mii de părinți și sute de mii de copii puși în situația de a nu înțelege ce se întâmplă.

Procedura care ni s-a explicat că este una extrem de bună și extrem de europeană a început foarte rău, cu blocarea sistemului informatic al Ministerului, cu părinți care sunt nevoiți să-și facă mutații în buletin pentru a-și putea exercita un drept elementar, acela de a alege școala în care copiii lor să învețe, cu lipsa de pregătire din punct de vedere al infrastructurii și nu avem speranțe că se va rezolva în foarte scurt timp acest lucru și, din acest punct de vedere, este un lucru care, fără îndoială, reprezintă o mare bilă neagră pentru Ministerul Educației.

Cel de-al doilea subiect, în legătură cu situația Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, spunem încă o dată, va exista fără îndoială și o poziție a USL, că este de neacceptat din punctul nostru de vedere să încălcăm grav autonomia universitară, un principiu care funcționează de mai bine de 1000 de ani în Europa, pe de-o parte și pe de cealaltă parte mi se pare, de asemenea, de neacceptat să discutăm despre înființarea de facultăți exclusiv din rațiuni etnice sau din rațiuni de echilibru al unei coaliții guvernamentale.

Dacă aveți întrebări… ”

Întrebări mass-media

Jurnalist: Problema Teodor Meleșcanu. S-a discutat propunerea despre care vorbea președintele PNL săptămâna trecută de excludere a sa din partid?

Mihai Voicu:  Da, sigur. Acest lucru va fi făcut cu prima ocazie a organismului statutar competent, respectiv Delegația Permanentă.

Jurnalist:  Dar se poate din moment ce el este autosuspendat?

Mihai Voicu:  Sigur că da. Autosuspendarea implică o calitate care poate fi supusă unei sancțiuni.

Jurnalist:  Ați mai discutat în această ședință și despre tensiunile din teritoriu, cum ar fi cele de la Vrancea, de exemplu?

Mihai Voicu:  Termenul de tensiuni este, fără îndoială, exagerat. Suntem într-un proces de armonizare, care, după cum știți, se va încheia la 15 martie. Procesul este destul de avansat. N-a venit încă data de 15 martie. Nu vor fi probleme din punct de vedere al USL, vă garantez acest lucru.

Jurnalist:  Dar ați discutat și astăzi despre…?

Mihai Voicu:  Nu.

Jurnalist:  Președintele Antonescu spunea că s-ar putea să meargă pe candidaturi separate în unele comune, orașe mai mici chiar acolo unde nu se va găsi înțelegere?

Mihai Voicu:  Ar putea. Nu este o chestiune pe care s-o gestioneze centrul. Nici nu-și propune să gestioneze 3.400 de localități. Obiectivul nostru este de a ne prezenta în alegerile locale cu candidaturi comune în toate județele și muncipiile reședință de județ. Tendința generală este de a avea un număr foarte mare și de candidaturi comune și la nivel local, însă procesul de armonizare despre care menționam implică județele și municipiile reședință de județ.

Jurnalist:  În ceea ce privește greva parlamentară, care mai este poziția dumneavoastră, ce se va întâmpla cu indemnizațiile care astăzi se plătesc la Camera Deputaților?

Mihai Voicu:  Indemnizațiile știți că vor fi donate, iar în legătură cu greva parlamentară, avem o întâlnire de grupuri parlamentare reunite la ora 15.00. Acolo vom discuta. Eu personal, dacă vreți, nu văd un motiv pentru ca să ne schimbăm această poziție, pentru că este o poziție politică, consistentă și justificată.

Jurnalist:  Ați stabilit și data moțiunii simple pe sănătate sau s-a stabilit dacă va fi o moțiune simplă sau una de cenzură?

Mihai Voicu:  Nu, mai degrabă trebuie să fie o decizie a USL și de aceea nu am discutat.

Jurnalist: Astăzi începe concursul pentru noua șefie a Agenției Naționale de Integritate. Cum apreciați mandatul de patru ani care tocmai s-a încheiat și ce așteptări aveți de la noul președinte al Agenției Naționale de Integritate?

Mihai Voicu:  Așteptările sunt, în mod evident, să se aplice legea, fără implicații politice. E o chestiune foarte simplă. În rest, nu am niciun fel de comentariu. N-am eu a mă pronunța despre o procedură legală care nu are implicații politice. Mulțumesc!

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: