Emisiunea „Sub semnul intrebarii” (B1TV), invitat presedintele PNL Crin Antonescu

Robert Turcescu: Bună seara, doamnelor şi domnilor, bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii „Sub semnul întrebării”. În ediţia din această seară, două părţi distincte: în prima parte ne întâlnim cu domnul Crin Antonescu, preşedintele Partidului Naţional Liberal. Bună seara, domnule Antonescu, bine aţi venit.

Crin Antonescu: Bună seara, bine v-am găsit.

Robert Turcescu: Şi să vă spun La mulţi ani! – că cheamă şi George, şi am înţeles că vă place să vă serbaţi această…

Crin Antonescu: Da, e prima mea onomastică, să … pe care o ţin. Mulţumesc foarte mult.

Robert Turcescu: Peste câţiva ani, cred că o să vă văd … o să vin la dumneavoastră, cum veneau la Ion Iliescu, de Sfântul Ion, vă aduceţi aminte? Se făcea coadă, aşa. Veneau, la un moment dat, tot soiul de doamne, când cântau La mulţi ani! Era plăcut.

Crin Antonescu: Vă aştept.

Robert Turcescu: O să vin, dacă mă invitaţi. De ce nu? Depinde unde o să fiţi, la momenul respectiv, în care sediu.

Crin Antonescu: E adevărat.

Robert Turcescu: Vreau să intrăm, rapid, în subiecte, că sunt destul de multe şi, având doar o oră la dispoziţie, vă propun să nu pierdem timpul. Am o curiozitate legată de o perioadă pe care dumneavoastră aţi trăit-o în sânul PNL şi, evident, o puteţi compara cu situaţia în care vă aflaţi astăzi, ca preşedinte al PNL – este vorba de perioada în care eraţi în Alianţa D.A. cu PNL. Există vreo asemănare între alianţa de-atunci, Alianţa D.A. şi alianţa în care vă aflaţi astăzi, în USL? Vă simţiţi mai confortabil, astăzi, în USL, sau vă simţeaţi mai confortabil, atunci, în Alianţa D.A.

Crin Antonescu: Foarte confortabil nu eşti niciodată într-o alianţă…

Robert Turcescu: … de ce?

Crin Antonescu: Pentru că, în general, un partid, dincolo de lucrurile care-i asociază pe oamenii din partidul respectiv, este un spaţiu de competiţii, mărturiste sau nu, e un ghem de tensiuni, iar atunci când se construieşte ceva cu două sau mai multe partide, evident că lucrurile acestea cresc. E mai complicată alianţa de-acum, e mai complicată decât oricare alta. Eu am şi experienţa Convenţiei Democratice.

Robert Turcescu: …da.

Crin Antonescu: … care a fost, la rândul ei, mă rog, a fost prima …

Robert Turcescu:… încărcată de frământări…

Crin Antonescu:.. alianţă mare… Anumite momente din toate discuţiile şi negocierile care au avut loc în această perioadă, mai ales pentru alegerile locale, care sunt mai complicate, din punctul ăsta de vedere, chiar mi-au adus aminte de vremurile Convenţiei Democratice şi perioadei premergătoare venirii la putere. Sigur că …

Robert Turcescu:… să înţeleg că e mai complicat acum, în USL, în această alinaţă, decât în Alianţa D.A? Spuneaţi că e chiar mai complicat, în momentul de … De ce?

Crin Antonescu: Cred că da, cu precizarea următoare: nu ai aceeaşi optică atunci când eşti şeful unui partid, cu atunci când nu eşti. În Alianţa D.A, nu eu eram liderul PNL, nu purtam, atunci, sigur, responsabilitatea acelei construcţii. Acum, sunt şi o port. E o diferenţă de percepţie. Păi, cred că e mai complicată acum, pe de o parte pentru că sunt două partide care trebuie să echilibreze discursul între stânga şi dreapta. Puţină lume mai ţine minte că şi Partidul Democrat era un partid de stânga, atunci.

Robert Turcescu: Ţine minte, sigur. PD-ul…

Crin Antonescu: … numai că nu exista acest, mă rog, ataşament sau această culoare de stânga, nu era atât de pronunţată, parcă nu făcea parte din identitatea PD-ului şi, pentru că se construia opoziţia la un partid, la rându-i, de stânga, respectiv PSD-ul de atunci, PSD-ul lui Adrian Năstase, sigur că lucrul ăsta se estompa.

Robert Turcescu: Domnule Antonescu, dar, la acea vreme, apropo de Alianţa D.A., PNL-ul era, să spunem, partidul care era remorca Alianţei respective, PD-ul era un partid mic, avea un lider puternic, pe Traian Băsescu. Era un partid mic. Astăzi, dacă ar fi să comparaţi situaţia de atunci cu ceea ce se întâmplă acum, PNL-ul este la remorca PSD-ului, în acest USL?

Crin Antonescu: Eu nu văd niciun element pentru care această afirmaţie s-ar putea face.

Robert Turcescu: Aveţi mult mai puţine procente în sondajele de opinie decât PSD-ul.

Crin Antonescu: Care este ultimul sondaj pe care-l cunoaşteţi dumneavoastră, în care cele două partide sunt măsurate?

Robert Turcescu: Cred că PSD-ul e, undeva, pe la peste 30%, PDL-ul atinge, cu greu, 20%, în cele mai optimiste sondaje, prin urmare, e o diferenţă de vreo 10 procente.

Crin Antonescu: PDL-ul, nu PNL-ul.

Robert Turcescu: Nu, PNL-ul.

Crin Antonescu: Nu, PNL-ul, la ultimele sondaje pe care le cunosc eu, PNL-ul avea 25% şi mai bine şi poate că PSD-ul se poate îndrepta, sau se îndrepta atunci, chiar spre 35. Numai că această alianţă…

Robert Turcescu: Staţi puţin, şi cu PC-ul, dacă mai puneţi în toată chestiunea asta, cât are, de fapt, USL-ul, în momentul de faţă?

Crin Antonescu: În funcţie de sondaje, USL are undeva între 55 şi 60%, dar suma partidelor depăşea; se putea duce undeva la 65.

Robert Turcescu: Bun, Oricum, sunt zece procente…

Crin Antonescu: Nu cred în niciun fel că se poate vorbi altfel decât de o alianţă paritară, aşa cum e făcută ea, pe picior de egalitate, pentru că nu avem, nici pentru PSD, nici pentru PNL, vreun element, ca să spunem că este motorul alianţei sau partidul dominant al alianţei. Sigur că PSD are mai mulţi parlamentari, în acest moment, sigur că PSD are vreo 1.400, aproape, de primari sau 1.100 şi noi vreo 700 şi ceva, doar; sigur că are 16 consilii judeţene şi noi doar cinci, dar alianţa este construiţă pe principii paritare, programul ei şi discursul ei este unul echilibrat, între cele două identităţi doctrinare…

Robert Turcescu: Chiar credeţi asta?

Crin Antonescu: Cred că este evident. Nu e vorba de crezut; sunt fapte. Şi, de asemenea, ea are doi copreşedinţi la nivel central şi la nivel judeţean, care sunt în perfectă poziţie de egalitate.

Robert Turcescu: Domnul Sorin Frunzăverde, proaspăt liberal – şi cazul a fost intens discutat la vremea respectivă, nu revenim asupra lui – spunea, însă, că alianţa PNL-PSD este o alianţă conjuncturală. Îi împărtăşiţi punctul de vedere?

Crin Antonescu: Sigur, nu a spus nimeni că e o altfel de alianţă. Este o alianţă conjuncturală; ştim foarte bine conjunctura în care ea s-a creat. Important este dacă îşi va putea îndeplini angajamentele politice, pe care şi le asumă, pe durata, pentru care şi le asumă, respectiv, cel puţin un ciclu electoral, cred, un ciclu electoral.

Robert Turcescu: Deci, la asta se referă expresia „alianţă conjuncturală”, spuneţi – pentru un ciclu electoral.

Crin Antonescu: Evident, în momentul în care un partid, în mod clar de dreapat, cum e PNL, şi un partid clar de stânga, cum e PSD, se aliază, asta nu poate fi decât de conjunctură şi nu poate fi decât temporar, e limpede. E ca un soi de… Eu cred că viitorul guvern, guvernul USL, va fi, practic, un guvern de uniune naţională.

Robert Turcescu: Asta ar însemna să fie reprezentat de toate partidele, nu neapărat…

Crin Antonescu: Păi, cred că nici nu vor fi multe alte partide, în afară de cele două din această alianţ în parlamentul viitor.

Robert Turcescu: UDMR, PDL-ul nu mai intră în parlamentul viitor?

Crin Antonescu: Ştiu şi eu? Nu ştiu dacă se mai prezintă la alegeri, dacă … Poate să intre. Nu mai putem, nu mai putem ştii nimic.

Robert Turcescu: A, poate într-o altă formulă, poate se contopeşte într-o altă mişcare politică. Greu de crezut că o să dispară, totuşi.

Crin Antonescu: Greu de crezut, totuşi, s-a mai întâmplat acest lucru şi cu alte partide, cu PNŢCD-ul. Poate să intre cu o pondere foarte mică în Parlament. Am spus aproape uniune naţională, în sensul în care, dacă avem, depinde de sistemul electoral, pe care îl vom avea, dar dacă avem 80% din Parlament, USL, atunci putem vorbi aproape de un guvern de uniune naţională.

Robert Turcescu: Dumneavoastă nu simţiţi… sigur suntem în an electoral, domnule Antonescu, dar va trece acest an electoral, mai sunt câteva luni şi ne lămurim, cel puţin, în privinţa alegerilor generale. Nu simţiţi nevoia, după noiembrie, încolo – presupunând că alegerile vor avea loc, totuşi, în noiembrie – să avem în România parte de o limpezire a spectrului politic: să ştim care sunt partidele de stânga şi unde se află ele, la puterea sau în opoziţie, care-s partidele sau partidele de dreapat şi unde se află ele, la putere sau în opoziţie.

Crin Antonescu: Eu nu simt nevoia unei limpeziri, pentru că mie, de multă vreme, mi-s limpezi aceste lucruri. Avem un partid de dreapta, care este PNL, unul şi numai unul şi, sigur, PC, care se declară şi el de centru-dreapta, dar un partid mai mic, şi un partid de stânga, care este PSD. Faptul că ele vor convieţui într-o guvernare comună, sigur, e o situaţie conjuncturală, cum spunea şi domnul Frunzăverde şi spunem şi noi, care, însă, nu e o premieră şi care nu confuzează lucrurile deloc. Un partid de dreapta cu un partid de stânga, care, împreună, pentru patru ani, guvernează.

Robert Turcescu: Confuzii există în continuare. Cei de la PDL ce sunt? Din ce zonă sunt, din punctul dumneavoastră de vedere?

Crin Antonescu: Cei de la PDL nu prea mai sunt. După părerea mea, PDL a fost în permanenţă un partid fără o identitate doctrinară pronunţată; politiceşte, cu sex incert, ca să spun aşa.

Robert Turcescu: Hermafrodit.

Crin Antonescu: Incert, că… Sigur, ei au fost, de la naştere …

Robert Turcescu: Domnul Frunzăverde ce sex politic are?

Crin Antonescu: Păi, domnul Frunzăverde e, totuşi, un om recunoscut pentru opţiunea sa de dreapta şi care a şi jucat…

Robert Turcescu: De ce?

Crin Antonescu: Pentru că a şi jucat un rol, de altfel, foarte pregnant în mutarea Partidului Democrat de la stânga la dreapta, numai că – asta spuneam şi înainte – şi când erau în Internaţionala Socialistă, al cărei trandafir încă îl mai poartă la rever cei din PD, n-aş spune că identitatea şi pregnanţa doctrinară era prima lor preocupare. A fost un partid oportunist, în toate sensurile, un partid foarte bine organizat chiar înainte ca Traian Băsescu să devină preşedinte şi să aibă, mă rog, hălci mari de putere, chiar şi când era în opoziţie, dar din punct de vedere al stângii şi al dreptei, n-aş putea să găsesc vreun element cert, pentru care să-l situez cu fermitate la dreapta sau la stânga, aşa încât, din punctul acesta de vedere, dispariţia lui sau topirea lui în altceva nu va dezechilibra raporturile stânga-dreapta pe scena politcă românească.

Robert Turcescu: Nu, mă gândescă dacă PDL-iştii, în momentul de faţă, nu au o identitate doctrinară, cum spuneţi dumneavoastră, sau e una incertă, greu de măsurat, să spunem, sau de numit, mă întreb, de ce luaţi, în momentul de faţă, PDL-iştii care bat la poarta PNL-ului, PNL-iştii care bat la poarta PSD-ului, cum se întâmplă, ba poate şi cei care bat la poarta PC-ului, înţeleg, mai nou?

Crin Antonescu: Nu vorbesc decât de cei care bat la poarta PNL-ului. O dată, pentru că nu-i luăm pe toţi…

Robert Turcescu: Bat mulţi?

Crin Antonescu: Poftiţi?

Robert Turcescu: Bat mulţi, acum?

Crin Antonescu: Bat foarte mulţi, dar noi am deschis porţile pentru oameni despre care credem două lucruri, – am să fiu foarte cinstit. Primul, că pot să aducă un beneficiu electoral imediat, pentru că suntem, totuşi, într-o…

Robert Turcescu: E un calcul, aici este povestea pragmatică, da?

Crin Antonescu: Da şi am spus-o foarte deschis, chiar nu agreez ipocriziile, în privinţa asta, oricum, nu. Doi, oameni cu care credem că, pe mai departe putem fi colegi, în sensul că suntem, să spunem aşa, compatibili şi din punct de vedere doctrinar. În sensul acesta, n-am nicio îndoială că Sorin Frunzăverde sau domnul Dugulescu, de la Timişoara, sunt nişte oameni de dreapta.

Robert Turcescu: Şi doamna Popa?

Crin Antonescu: Şi doamna Popa. Doamna Popa n-a fost membru al Partidului Comunist. Prima sa intrare în politică a fost în Partidul Naţional Liberal. A plecat din Partidul Naţional Liberal, la PD, din nişte chestiuni de natură locală, să spunem, şi înainte ca PD-ul să aibă foarte multă putere. Din punctul acesta de vedere nu…

Robert Turcescu: Venirea în PNL a doamnei Popa a cântărit prin valoarea persoanei respective sau prin faptul că doamna Poapa are o relaţie specială cu domnul Sorin Frunzăverde?

Crin Antonescu: Probabil că, în decizia dumneaei, relaţia…

Robert Turcescu: Personală chiar…

Crin Antonescu: Şi, să spunem aşa, solidaritatea politică cu Sorin Frunzăverde a contat, dar, din punctul nostru de vedere, faptul că domnia sa ni s-a alăturat a fost unul, după părerea noastră, normal, natural. Aici n-au intrat în calcul considerente de natură electorală şi, de altfel, n-am făcut nicun soi de învoială electorală, cu domnia sa.

Robert Turcescu: Insist pe acest subiect, pentru că mă gândescă că, poate, pentru unii dintre cei care sunt fie membri ai PNL, fie simpatizanţi, votanţi ai PNL şi poate chiar ai USL-ului, discursurile dumneavoastră din ultimii ani, aş putea spune, îndreptate împotriva celor de la PDL, se bat cap în cap în momentul de faţă, cu această, haideţi să o luăm din politică de racolare, ci cu această primire, cu această deschidere a uşilor în USL, către oameni provenind din Parditul Democrat Liberal. Calculul pragmatic l-am înţeles. Cum se împacă, însă, cu, poate, semnele de întrebare pe care le ridică unii dintre cei care privesc aceste primiri?

Crin Antonescu: Membrii PNL, cu siguranţă, şi pe semne şi mulţi simpatizanţi îşi aduc aminte că în anul 2010, la ultimul congres al PNL, am candidat cu o moţiune, care se numea „Prin noi înşine, acum” şi care vorbea explicit, poate cam dur, chiar, despre obiectivul nostru, al PNL, de a scoate din scena politică Partiul Democrat. Ori, ceea ce se întâmplă astăzi, inclusiv deschiderea uşilor partidului, pentru aceşti oameni, care vor să vină spre noi, contribuie la atingerea acestui obiectiv.

Robert Turcescu: Vă doriţi să dispară Partiul Democrat Liberal?

Crin Antonescu: Sigur. Da. Consider că este o chestiune de igienă politică. Consider că este o chestiune de bun augur pentru scena politică românească.

Robert Turcescu: E revanşa pe care PNL-ul încearcă să şi-o ia pentru momentul în care, înţeleg, într-o şedinţă de demult a Partidului Democrat Liberal se vorbea despre absorbirea PNL-ului în interiorul PDL? Sau despre dispariţia PDL?

Crin Antonescu: Nu, nu este, neapărat, o revanşă. Sigur că, la un moment dat, puţin a lipsit ca Partidul Naţional Liberal să nu îşi piardă fie şi numele, într-o combinaţie foarte periculoasă – şi vorbim despre anul 2005.

Robert Turcescu: Plecarea lui Stolojan şi a celorlalţi.

Crin Antonescu: Nu, nu. Chiar mai înainte. Ştiţi că, în anul 2005 – domnul Tăriceanu evoca de curând, într-un interviu, acest moment – s-a pus problema chiar a fuziunii, între cele două partide.

Robert Turcescu: Da.

Crin Antonescu: Ei bine, eu pot să mă întreb astăzi ce s-ar fi întâmplat, şi nu cred că s-ar fi întâmplat un lucru bun pentru PNL, dacă atunci se petrecea această fuziune, după cum pot să-mi pun problema – şi discutam de curând cu nişte colegi – oare ce se întâmpla dacă în 2009, după victoria, in extremis, spectaculoasă, decepţionantă, pentru adversari, a lui Traian Băsescu, în alegerile prezidenţiale, PNL-ul intra la guvernare. Eu cred că acum, împreună cu Partidul Democrat, aveam vreo 15% şi PSD avea vreo 65. Dar, în fine, astea sunt doar…

Robert Turcescu: Nu vi se pare, uneori… Vă urmăresc de foarte multă vreme declaraţiile politice şi unele dintre ele, mărturisesc, sigur, dincolo de faptul că sunt surprinzătoare, prin retorica folosită, dar par, uneori, extrem de riscante, domnule Antonescu. Dumneavoastră prognozaţi, să spunem, un viitor politic, inclusiv, pentru PNL, dar şi pentru întreaga scenă politică din România, în termeni extrem de categorici sau, uneori, chiar şocanţi, cum spuneaţi mai devreme, apropo de dispariţia Partidului Democrat Liberal. Istoria politică e destul de… ne arată, chiar în urmă că toţi cei care au avut… PSD-ul, vă aduceţi aminte, voia să dispară PD-ul, PDL-ul ar fi vrut să absoarbă PNL-ul. Nu s-a întâmplat. E complicat de eliminat de pe scena politică un partid.

Crin Antonescu: Sigur că este complicat, dar, încă o dată, eu aş vrea să ne înţelegem bine asupra faptului că afirmaţiile mele sunt categorice dar nu’s cu nimic nedemocratice. Deci, eu nu vorbesc aici despre punerea în afara legii a vreunui partid, despre interzicerea vreunui partid, ci vorbesc, pur şi simplu, ceea ce e legitim în jocul politic democratic, despre o competiţie politică cu mijloace democratice. Cu alte cuvinte, eu cred că în România trebuie să existe un partid de dreapta puternic, legitim, autentic…

Robert Turcescu: Care să fie PNL-ul…

Crin Antonescu: …şi despre care eu cred că trebuie să fie şi că este Partidul Naţional Liberal şi că, în aceste condiţii, nu mai avem loc pe scena politică şi pentru un al doilea astfel de partid. Asta a încercat şi Partidul Democrat, în perioada de după 2005, şi a încercat în mod natural, la rândul său. Sigur, mai sunt nişte lucruri de clarificat, dar asta nu mai e nici vina şi nici problema Partidului Democrat. Probabil că Partidul Naţional Liberal va trebui să răspundă destul de curând la câteva întrebări clarificatoare privitoare la natura dreptei sale şi, probabil, să răspundă şi la nişte întrebări legate de afilierea sa internaţională în peisajul politic european, da’ astea sunt deja lucruri pentru o altă perioadă.

Robert Turcescu: Păi, ele au apărut, deja, în spaţiul public. Îl invoc din nou pe domnul Sorin Frunzăverde, care spunea că se vede construind o dreaptă modernă alături de dumneavoastră. Ce înseamnă ‘o dreaptă modernă’, că bănuiesc că şi dumneavoastră visaţi la o astfel de proiecţie?

Crin Antonescu: Noi şi încercăm să construim o dreaptă modernă.

Robert Turcescu: Într-o alianţă cu PSD-ul, iertaţi-mă, asta nu reuşesc să pricep.

Crin Antonescu: Da, într-o alianţă cu PSD-ul. Nu alianţa cu PSD-ul este mijlocul sau condiţia prin care construim o dreaptă modernă, dar asta nu ne împiedică. Suntem două partide care nu şi-au pierdut deloc identitatea. Eu am subliniat de fiecare dată acest lucru. Sigur că…

Robert Turcescu: Dar poate şi-a pierdut credibilitatea, identitatea – nu.

Crin Antonescu: Păi, prima condiţie este să nu-ţi pierzi identitatea. Credibilitatea o judecă alegătorii şi nu văd ce anume idee, obiectiv, valoare de dreapta a trădat sau a încălcat Partidul Naţional Liberal, chiar de când este în această alianţă cu Partidul Social Democrat.

Robert Turcescu: Valoare de dreapta – nu, dar pot să vă spun că pentru mine, un om de dreapta, eu aşa consider că…

Crin Antonescu: Sigur, de asta şi duc discuţia în direcţia asta.

Robert Turcescu: Da. Exact. Este, într-adevăr, o stare destul de… aş numi-o chiar de disconfort, să văd la un moment dat, să văd, să zicem, aşezat, nu alături de Victor Ponta, care e un lider din noua generaţie şi care are în faţă un altfel de viitor politic, dar să vă văd aşezat la masă, să spunem, împărtăşind idei pentru viitoarea guvernare, alături de Ion Iliescu, să spunem, alături de Dan Voiculescu, alături de Adrian Năstase. Mi-aduc aminte că… Eu cred că şi pentru dumneavoastră, nu mai reţin discursurile din acea perioadă, dar erau nişte oameni cu care purtaţi nişte dialoguri, fie ele şi de la distanţă, în perioadele campaniilor electorale, destul de contondente.

Crin Antonescu: Le-am purtat ani de zile şi nu le-am retractat niciodată. Dacă aş fi din nou în situaţia respectivă, dacă aş fi din nou în 1990 sau în ’92, sau în ’95, principalul adversar politic ar fi Ioni Iliescu. Dacă aş fi în 2003 sau în 2002, sau în 2004, principalul adversar politic ar fi Adrian Năstase; dar sunt în 2012, şi principalul adversar politic, aproape din aceleaşi motive, este Traian Băsescu şi este PD.

Robert Turcescu: Da, dar asta nu exclude ceea ce vă întrebam mai devreme. Adversar politic înţeleg că este Traian Băsescu, şi raţiunile mi le-aţi explicat mai devreme. În acelaşi timp, omiterea acestei etape sau, să spunem, ignorarea acelei perioade, în care dumneavoastră purtaţi un război, cel puţin la nivel declarativ, cu oamenii cu care staţi astăzi şi formaţi o alianţă, nu poate fi ştearsă cu buretele. Ea rămâne. E întipărită.

Crin Antonescu: Dar nu doreşte nimeni să şteargă cu buretele. Asta este ca istoria, pur şi simplu. Este istorie. Mai mare sau mai mică, nu o neagă nimeni. PNL – că nu e vorba de mine – PNL, indiferent de cine a fost condus, aavut, totuşi, această caracteristică, de a participa la diverse coaliţii – cu ţărăniştii, cu pediştii; iată, acum, cu pesediştii – atunci când a considerat că se produce un dezechilibru de putere şi că există riscul ca un partid care guvernează să se transfororme într-un partid-stat. PDSR-ul sau FDSN-ul, cum se numea în ’96, PSD-ul, în 2004, iată, PD-ul, din 2009, încoace. Asta se întâmplă şi, în sensul acesta, sigur, personajele politice se pot dispune, se pot aşeza şi reaşeza în diferite feluri. Important este, însă, dacă masa la care stau eu acum, atât cât stau, cu Ion Iliescu sau Adrian Năstase, este…

Robert Turcescu: Sau cu Dan Voiculescu.

Crin Antonescu: Sau cu Dan Voiculescu, este aceeaşi masă la care stăteam şi cu Traian Băsescum, atunci când ne opuneam, să spunem, regimului Năstase, şi eu cred că e aceeaşi. Pe masa aia sunt scrise aceleaşi lucruri.

Robert Turcescu: Bun, nu insist aici, dar, să ştiţi, în continuare, poate mai avem ocazia…

Crin Antonescu: În ce-l priveşte pe Dan Voiculescu, nu înţeleg de ce dumneavoastră îl consideraţi neapărat un personaj foarte negativ al politicii româneşti.

Robert Turcescu: Cred că nu înţelegeţi că nu am considerat pe nimeni personaje negative în această chestiune.

Crin Antonescu: Înţeleg de ce, ca om de dreapta…

Robert Turcescu: Nu, dacă vreţi, pot să vă întorc întrebarea: Nu înţeleg de ce sunteţi într-o alianţă cu PC… Mărculescu, partid care, la un moment dat, a fost declarat ca partid de stânga, apoi a adoptat o doctrină umanistă, pe care n-am înţeles-o, a trecut la dreapta, a avut o alianţă cu PSD-ul…

Crin Antonescu: Domnule Turcescu, unele partide…

Robert Turcescu: Eu nu fac politică, e adevărat.

Crin Antonescu: …cum ar fi PC sau PDL au peripeţii ideologice, doctrinare. Sunt ba la stanga, ba la dreapta. Este problema lor. Nu despre asta discut. Eu sunt în alianţă cu acest partid, din motive binecunoscute şi pentru că avem acelaşi ţel politic, pentru o anumită durată.

Robert Turcescu: Care e „cel mai bine cunoscut” – iertaţi-mă, dar asta e expresia – motiv, pentru care sunteţi, cu PC, într-o alianţă?

Crin Antonescu: Şi cu PC şi cu PSD.

Robert Turcescu: Nu, nu. Cu PC; să ne oprim asupra lui, dacă sunteţi de acord.

Crin Antonescu: Cu PC? Cu PC, pentru apărarea statului de drept din România.

Robert Turcescu: N-a contat, în această alianţă, sprijinul media pe care vi-l poate acorda?

Crin Antonescu: Ba da.

Robert Turcescu: Bun, asta vroiam să ştiu.

Crin Antonescu: Este foarte important că grupul media, de care este indirect legat PC, este un grup media, care, într-o perioadă destul de dificilă, pentru… nu libertatea de exprimare, ci piaţa exprimării, a continuat să joace rolul de critic al puterii; şi nu au făcut-o mulţi. Bun, e important.

Robert Turcescu: În regulă. E important să spunem lucrurilor pe nume, într-un astfel de context.

Crin Antonescu: Da, da.

Robert Turcescu: Bănuiesc că dacă n-ar fi existat acest sprijin, suportul media, să spunem, sau „zestrea” media cu care venea PC, v-aţi mai fi gândit – nu? – la o alianţă cu PC-ul.

Crin Antonescu: Nu ştiu. E greu de spus. Să ştiţi că şi un partid ecologist, cel condus de Remus Cernea, care nu are un trust de presă, şi alte grupuri mai mici au fost binevenite, dar evident că nimeni nu neagă rolul important, pe care trustul de presă l-a jucat.

Robert Turcescu: Domnule Antonescu, există un electorat, care aşteaptă de la domnu Mihai Răzvan Ungureanu, actualul premier, să declanşeze un proces de reconstrucţie a dreptei. Văd că zâmbiţi…

Crin Antonescu: Da.

Robert Turcescu: …ironic.

Crin Antonescu: Nu, nu, nu ironic. Zâmbesc prietenos, chiar. Mă gândeam că dumneavoastră, aşa, pe cât am putut să urmăresc emisiunea, sunteţi un exponent al acestei… Aşteptaţi cu nerăbdare lucrul acesta.

Robert Turcescu: Ce anume? Să facă Ungureanu un proiect de dreapta?

Crin Antonescu: Da. O mişcare, ceva nou, ceva… politic, formaţiune.

Robert Turcescu: Mărturisesc că îmi doresc să apară în România o variantă, dacă vreţi, interesantă, pe scena politică. Poate să fie şi de stânga, dacă lucrul acesta ar însemna o primenire a stângii.

Crin Antonescu: Dar, la dreapta, măcar, cu PD-ul, am încheiat capitolul. Daţi-mi şi mie o satisfacţie.

Robert Turcescu: Nu, vă dau o satisfacţi. Nu ştiu dacă e mort capitolul PDL, dar… e o discuţie de purtat în legătură cu acest aspect, categoric. Numai că PNL-ul, în momentul de faţă, cel puţin pentru mine, atâta vreme câte este în această alianţă, conjuncturală, am înţeles, cu PSD, e greu de privit ca o alternativă valabilă, viabilă, pentru ceea ce înseamnă dreapta politică.

Crin Antonescu: Domnule Turcescu, iertaţi-mă.

Robert Turcescu: Vă rog!

Crin Antonescu: În anul 2010 nu exista USL, şi noi nu eram, deci, aliaţi cu PSD-ul, deşi, sigur, fiind în opoziţie, şi unii, şi alţii, aveam unele atitudini comune.

Robert Turcescu: Şi au făcut mizeria aceea de alianţă la guvernare- PSD-ul cu…

Crin Antonescu: Aia s-a întâmplat înainte, în 2009.

Robert Turcescu: În 2009, da.

Crin Antonescu: Şi în 2009, când ei erau aliaţi, şi noi eram singuri în opoziţie, şi în 2010, când noi eram aliaţi cu PSD-ul, n-am avut sentimentul că vă suntem foarte simpatici, noi PNL-ul, dumneavoastră şi celor care gândesc ca dumneavoastră, pentru că…

Robert Turcescu: Nu, nu mă băgaţi într-o oală comună, că nici eu nu vă bag în aceeaşi oală, să spunem, cu alte personaje politice – dumneavoastră sunteţi dumneavoastră, eu sunt eu. Mi-am exprimat public stupefacţia, aproape, în legătură cu această alianţă la guvernare, dintre PSD şi PDL. Sunt înregistrări care sunt martor pentru… Nu simt nevoia să mă justific, vă spuneam numai.

Crin Antonescu: Nu, nu, nu. Asta ţin şi eu minte. Eu, însă, nu… Am avut sentimentul că sunteţi contrariat, ani de zile, sau nemulţumit în legătură cu PNL, că măsuraţi dreapta şi dreptatea PNL, doar prin prisma faptului că este sau nu alături de Traian Băsescu. Ăsta a fost sentimentul meu şi vi-l spun…

Robert Turcescu: Vă înşelaţi.

Crin Antonescu: Dacă mă înşel…

Robert Turcescu: N-am cântărit niciodată în felul acesta lucrurile.

Crin Antonescu: …ăsta e un motiv de bucurie, pentru că, într-adevăr, nu e suficient ca să judeci.

Robert Turcescu: Vă pot spune un secret.

Crin Antonescu: Vă rog!

Robert Turcescu: Pentru mine, PNL-ul nu înseamnă Crin Antonescu.

Crin Antonescu: Dar asta ar fi culmea, să însemne Crin Antonescu.

Robert Turcescu: Şi nu a însemnat PNL-ul, la vremea respectivă, nici Călin Popescu Tăriceanu,

Crin Antonescu: Păi, da’ e un partid prea mare, ca să însemne doar liderul său.

Robert Turcescu: Şi nici măcar Câmpeanu, să ştiţi, da? Lecturile mele despre dreapta românească merg un pic în urmă, în timp. Am crescut într-o casă cu astfel de valori, dar asta are mai puţină importanţă. Luăm puţină publicitate, dacă sunteţi de acord, şi ne întoarcem la chestiunea legată de Mihai Răzvan Ungureanu, dacă sunteţi de acord.

Crin Antonescu: Absolut.

Robert Turcescu: Da? Că am văzut că zâmbeaţi; vă place subiectul.

Crin Antonescu: Sigur că da.

Robert Turcescu: Cu domnul Crin Antonescu, preşedintele PNL, în emisiunea „Sub semnul întrebării”. Vă întrebam de Mihai Răzvan Ungureanu şi de proiectul politic pe care vrea să-l… sau se vorbeşte, nu a confirmat domnul Ungureanu, a fost destul de evaziv apropo de o mişcare de dreapta. Ar fi incompatibile proiectele lui Crin Antonescu şi ale lui Mihai Răzvan Ungureanu? Vă despart lucruri de netrecut?

Crin Antonescu: Acum, cum chiar dumneavoastră evocaţi, aţi văzut că nici de la însuşi Mihai Răzvan Ungureanu nu aţi putut scoate prea multe despre proiectul domniei sale deocamdată, deci nu am cum să vă spun eu mai mult dacă este compatibil sau nu un proiect despre care încă nu ştiu nimic.

Robert Turcescu: Corect. Da. Este vag. E o idee.

Crin Antonescu: Ce vă pot spune este că, mă credeţi sau nu, şi eu am părerea că apariţia unei forţe politice noi şi cu oarecare şanse de succes ar fi făcut bine scenei româneşti, numai că suntem într-un fel de cerc vicios. Este foarte greu ca o asemenea mişcare să apară de la firul ierbii, deci să fie autentică. Cu alte cuvinte, eu sunt de acord, există un tronson de electorat semnificativ, care este profund nemulţumit de actuala putere şi care nu este foarte, foarte încântat de alternativă, din varii motive. Unora nu le plac pesediştii, unora nu le plac liberalii, altora nu pe place, precum dumneavoastră, combinaţia dintre ei şi care ar vrea altceva. Numai că mişcări şi personaje politice de felul domnului Ungureanu, în ipostaza sa actuală, nu vorbesc în absolut, nu ştiu ce se poate întâmpla peste un timp de…, nu au şanse în opinia mea, de credibilitate şi de succes semnificativ, pentru că ele nu vin ca o a treia cale, drept ceva nou. Este evident de unde vin ele: vin din una dintre părţi, vin de la Cotroceni, vin de la Traian Băsescu şi de la structurile care l-au susţinut şi încă îl mai susţin pe Traian Băsescu şi pe Mihai Răzvan Ungureanu la putere.

Robert Turcescu: Bun. Vă pot supune unui exerciţiu de autoevaluare?

Crin Antonescu: Da.

Robert Turcescu: Credeţi că sunteţi un lider politic mai credibil decât Mihai Răzvan Ungureanu în momentul de faţă?

Crin Antonescu: Cred că, în momentul de faţă, da. Sigur că pot să mă înşel, dar vă răspund cu sinceritate, cred că da.

Robert Turcescu: De ce?

Crin Antonescu: Pentru că eu, deocamdată, în acest moment, conduc un partid, un partid care există, nu un partid imaginar, un partid care are un electorat al său bine stabilit, pentru că am nişte proiecte politice pe care mi le-am susţinut, pentru că m-am confruntat cu electoratul în diferite ipostaze, inclusiv într-o candidatură prezidenţială, şi pentru că de o bună bucată de vreme, de câţiva ani cel puţin, cei care sunt interesaţi de politică ştiu cine sunt şi unde mă pot găsi, indiferent dacă agrează sau nu ceea ce fac eu în politică, în sensul acesta. Sigur, şi Mihai Răzvan Ungureanu şi oricare alt posibil lider s-ar putea naşte – şi poate ar fi bine să se nască, din punct de vedere politic vorbesc – însă, în acest moment, Mihai Răzvan Ungureanu nu este un lider politic, pentru că nu are datele pe care o asemenea condiţie le presupune. Mihai Răzvan Ungureanu este într-o postură de administrator, în care a fost numit de către preşedintele României, s-a încropit o majoritate, pe care o vom verifica la moţiunea de cenzură, peste câteva zile. Niciun partid sau o grupare politică nu-l asumă, nu-l reclamă şi, în consecinţă, nici domnia sa nu prea are mult spaţiu de acţiune, fie şi ca prim-ministru, asupra partidului respectiv şi oamenilor săi şi suntem într-o situaţie în care da, avem un personaj foarte bine plasat mediatic, un personaj care are resurse care s-ar putea dezvolta în sensul acesta, dar nu avem celelalte elemente pentru a vorbi, în acest moment, despre un personaj politic conturat.

Robert Turcescu: Apropo de această chestiune …

Crin Antonescu: Un fel de ‘avem tot timpul’.

Robert Turcescu: … mă rog, de neapartenenţă sau plutirea aşa, a domnului Ungureanu deasupra spectrului politic…

Crin Antonescu: Nu ştiu dacă deasupra, poate că dedesubt, sub spectrul politic, nu neapărat deasupra.

Robert Turcescu: Da. Bun. Nu recurgeam neapărat la o metaforă.

Crin Antonescu: Să fim atenţi.

Robert Turcescu: Sigur că da, totdeauna suntem foarte atenţi.

Crin Antonescu: Eu sunt, da.

Robert Turcescu: Domnule Antonescu, de ce nu-l daţi afară din PNL? Am văzut că s-a întâmplat …

Crin Antonescu: Pentru că nu este în PNL, domnule Turcescu.

Robert Turcescu: Păi el spune că este. Sigur, autosuspendat, statutul acela, am văzut şi o declaraţie a domnului Ludovic Orban, care spune că nu ştie când s-a înscris sau dacă s-a înscris, dar dacă s-a autosuspendat înseamnă că, la un moment dat, a fost în PNL. Deci dacă are acest statut …. ca să o lămurim aşa, de asta spun …

Crin Antonescu: Nu, ea este foarte lămurită.

Robert Turcescu: Adică?

Crin Antonescu: Sigur că acum oamenii pot susţine diferite lucruri…

Robert Turcescu: A avut vreodată legitimaţie de membru PNL?

Crin Antonescu: A fost membru al PNL, de vreme ce, într-adevăr, s-a autosuspendat, în momentul în care a fost numit la SIE.

Robert Turcescu: Am înţeles.

Crin Antonescu: Numai că, în statutul PNL-ului aceste autouspendări sunt prevăzute pentru îndeplinirea unor funcţii publice incompatibile cu calitatea de membru de partid ….

Robert Turcescu: Da…

Crin Antonescu: Prefect, director la SIE…

Robert Turcescu: Bun, da…

Crin Antonescu: Şi autosuspendarea este pe durata exercitării acelei funcţii.

Robert Turcescu: După care?

Crin Antonescu: După care, omul respectiv trebuie să completeze nişte formalităţi de reînscriere, de reactivare a condiţiei sale, de reconfirmare a condiţiei sale de membru de partid. Mihai Răzvan Ungureanu n-a făcut-o şi…

Robert Turcescu: Aşa scrie la statut?

Crin Antonescu: Da.

Robert Turcescu: Că trebuie să zică…?

Crin Antonescu: Sigur că da. În momentul în care încetează pricina, motivul pentru care te-ai autosuspendat. Mihai Răzvan Ungureanu n-a făcut-o şi, pentru Dumnezeu…

Robert Turcescu: Are un termen-limită? Că e de câteva luni de zile premier?

Crin Antonescu: Trebuie să o facă imediat. Pentru Dumnezeu, noi să nu discutăm despre forme. Dumneavoastră credeţi că este normal ca acest premier, din condiţia de premier, să pretindă calitatea de membru al unui partid care este în mod clar în opoziţie? Eu cred că nu e normal. Eu cred că domnul Mihai Răzvan Ungureanu, dacă dorea să fie membru sau dacă doreşte să fie membru al Partidului Naţional Liberal, poate să o facă oricând, aşa cum puteţi să o faceţi şi dumneavoastră…

Robert Turcescu: Dar dumneavoastră credeţi că este normal, ca personaje, nu ştiu, care, până deunăzi, au fost membre ale Partidului Democrat Liberal, de la Frunzăverde, începând, până la doamna Popa şi continând cu Dugulescu, sau cum îl cheamă…

Crin Antonescu: Da…

Robert Turcescu: Aşa, să pretindă brusc că au devenit, s-au îndrăgostit de Partidul Naţional Liberal şi să treacă la Partidul Naţional Liberal?

Crin Antonescu: Nu ştiu cât este de normal. Ştiu cât este de real. Şi noi discutăm aici despre nişte realităţi. Eu nu înţeleg, în acelaşi timp, din punct de vedere logic, pretenţia domnului Ungureanu, de a fi, în acelaşi timp, independent, pentru că o repetă de fiecare dată; deci, în acelaşi timp, şi independent şi membru fie şi…

Robert Turcescu: Autosuspendat…

Crin Antonescu: Amorţit, autosuspendat, cum doriţi, a unui partid politic. Şi, până la urmă, eu cred că asta este aşa, o anecdotică, pe care e normal ca dumneavoastră să o dezvoltaţi. Aţi văzut că şi eu…

Robert Turcescu: Nu, am încercat să o lămuresc. Asta am încercat să fac.

Crin Antonescu: Şi eu mă complac aşa, în tot felul de jocuri, şi am spus că poate chiar îl voi invita o dată pe domnul Ungureanu, la…

Robert Turcescu: Ba, mai mult, înţeleg că colegii mei, în momentul în care eram în emisiune cu domnul Ungureanu v-au contactat la vremea respectivă şi au spus că aţi dori chiar o confruntare în direct cu domnul Mihai Răzvan Ungureanu.

Crin Antonescu: Nu, nu am spus confruntare, am spus altceva. Îi putem spune şi confruntare, pentru că nu înseamnă neapărat scandal.

Robert Turcescu: Mă rog, jurnalistic, în termeni jurnalistici. Da?

Crin Antonescu: Sigur. Eu am spus, când am fost contactat de către…

Robert Turcescu: Da. Colegii mei…

Crin Antonescu: Colegii dumneavoastră, am fost, sigur, de acord…

Robert Turcescu: Aţi fi de acord să purtaţi un dialog?

Crin Antonescu: Da… Bineînţeles! Nu, şi am spus atunci chiar: „Bine ar fi dacă am putea o dată, nu ştiu, eu sau Victor Ponta, să apucăm să discutăm cu domnul Ungureanu, pentru că este prim-ministru”. Aşa cum am încercat cu domnul Boc sau dacă nu cu domnul Ungureanu, ştiu eu, cu domnul Boc, care e preşedintele partidului principal de guvernământ, atât cât mai e. Am vorbit, deci, nu despre confruntare în sensul de a veni să facem un meci, să facem un scandal.

Robert Turcescu: Nu, nu, nu.

Crin Antonescu: Nimeni nu vrea asta.

Robert Turcescu: Aţi participa, de exemplu, la o emisiune în care să discutăm despre dreapta românească? Despre proiectul dreptei româneşti, cu domnul Ungureanu?

Crin Antonescu: Categoric, aş participa cu foarte mare plăcere. Cred că ar fi o discuţie interesantă.

Robert Turcescu: Prefect, şi domnul Ungureanu şi-a manifestat disponifilitatea. Mă oblig să fac demersurile necesare.

Crin Antonescu: Şi cred că în media românească, sigur, nu din vina dumneavoastră, dar se realizează mult prea rar astfel de discuţii, dacă se poate, la vârf, să spunem, cu ambele părţi.

Robert Turcescu: Noi suntem absolut de acord cu acest punct de vedere şi, repet, mă voi obliga să fac şi de partea cealaltă – deşi domnul Ungureanu şi-a dat acceptul, la emisiunea respectivă – invitaţia, pentru a participa la o astfel de discuţie. Deci, da.

Crin Antonescu: Da, deci, proiectul, ca să concluzionăm, un eventual proiect, atunci când el va apărea şi va prinde realitate cu domnul Mihai Răzvan Ungureanu sau altui domn care doreşte să facă politică, de dreapta, cum spuneţi, dacă el va fi de dreapta, este compatibil, sigur, cu câteva condiţii – noi avem, dincolo de proiecte frumoase şi de vorbe frumoase, nişte realităţi, în România. În acest moment, cine-i cu Traian Băsescu nu poate să fie şi cu Partidul Naţional Liberal, acesta, pe care … poate să facă un alt partid, pe care să-l intituleze, sub o formă sau alta, liberal sau de dreapta. Dar lucrurile sunt foarte clare: adică, nu putem fi şi prim-minştri la Traian Băsescu şi membri în Partidul Naţional Liberal, de opoziţie.

Robert Turcescu: Îl urâţi pe Traian Băsescu.

Crin Antonescu: Nu, nu-l urăsc pe Traian Băsescu. Consider, şi am spus-o de foarte multe ori, că e dramatic pentru România că un om cu atâtea calităţi de jucător politic a putut face atât de puţin bine şi atât de mult rău României, şi cred că este un om de care trebuie să ne despărţim cât mai repede, din punct de vedere politic. Un om căruia trebuie să-i rezistăm, din punct de vedere politic, ceea ce am şi făcut; şi ,dacă am, cum să vă spun, un motiv să fiu mulţumit de ceea ce am făcut în ultimii ani, din punct de vedere politic, este acela că am rezistat în faţa, nu doar a tentaţiilor, nu vorbesc acum de mine, vorbesc de Partidul Naţional Liberal, nu doar a tentaţiilor repetate sau a ameninţărilor repetate, în faţa presiunii pe care acest om şi sistemul său de putere au pus-o asupra societăţii româneşti. Cred că am făcut un lucru bun rezistând, un lucru bun, pentru toată democraţia românească, aşa cum este ea.

Robert Turcescu: Proiectul dumneavoastră politic major, în aceşti ani – şi aici vorbesc chiar de Alianţă, de PSD – PNL – a fost: „Jos Traian Băsescu!”. Sau împotriva lui Traian Băsescu.

Crin Antonescu: „Jost Traian Băsescu” nu e un scop şi n-am spus niciodată acest lucru. Sigur că una din liniile de propagandă, în ceea ce mă priveşte, este aceea că n-am în cap altceva decât ‘jos Băsescu’. Nu. Am spus foarte des ‘jos Băsescu’, pentru că despre asta vorbeam. Nu puteam să vorbim despre Vasile Lupu, despre Matei Basarab. Vorbeam despre Traian Băsescu, care conducea şi conduce România, care a făcut şi face ceea ce ştim că face în România – despre asta vorbeam. Dar e doar un mijloc. Eu nu-mi doresc decât o Românie, aşa cum probabil şi dumneavoastră v-o doriţi, şi cum Traian Băsescu a declarat, în repetate rânduri, că şi-o doreşte, o Românie normală, o Românie democratică, o Românie în care valorile să fie aşezate la locul lor. Nu e scopul vieţii mele să nu mai fie Traian Băsescu preşedinte. Dar nu putem face nimic în ţara asta câtă vreme el este încă.

Robert Turcescu: Dar, dincolo de, să spunem, proiectul, din opoziţie, e adevărat, îndreptat împotriva lui Traian Băsescu, care este proiectul major al opoziţiei, din ultimii ani? – realizat de opoziţie, sigur, dincolo de cel al alianţei USL.

Crin Antonescu: Domnule Turcescu, eu am construit câteva proiecte…

Robert Turcescu: … cel cu care vă mândriţi cel mai mult.

Crin Antonescu: A, nu. Eu evit cuvântul ăsta… Mă ruşinez mai des decât mă mândresc. Chiar nu-mi place. Nu mă mândresc, nu mă mândresc cu nimic.

Robert Turcescu: Zău?

Crin Antonescu: Da, nu mă mândresc.

Robert Turcescu: Cu copilul, cu familia.

Crin Antonescu: Mi-e foarte drag, îl iubesc, dar nu mă mândresc. E un copil ca toţi copiii. … să mă mândresc în mod special…

Robert Turcescu: Copilul meu … cel mai frumos, cel mai deştept e al meu.

Crin Antonescu: Şi al meu. Dar nu înseamnă că trebuie să mă mândresc cu asta.

Robert Turcescu: Bun, să n-o facem în spaţiul public. Am înţeles.

Crin Antonescu: Da, sigur, în sensul acesta.

Robert Turcescu: Asta apreciez. E o zonă de decenţă pe care, într-adevăr, o respect.

Crin Antonescu: Eu am încercat, din poziţia în care ne-am aflat – proiectul Johannis a fost un proiect şi el a avut un anumit răspuns. Sigur, nu a reuşit din punct de vedere electoral, pentru puţin şi în condiţiile date, nu le mai reiau. Proiectul USL e un proiect riscant – chiar rezerverele dumneavoastră o arată. Un proiect curajos …

Robert Turcescu: Am impresia că şi rezervele dumneavoastră o arată.

Crin Antonescu: Sigur că şi eu au avut rezerve şi sunt, în continuare, foarte atent cu propriul meu proiect care, sigur, nu-i numai al meu, dar e şi al meu. Ca om politic, am investit foarte mult… Mi-am asumat nişte riscuri. Totuşi, cred că lucrurile acestea trebuiau făcute, pentru că, până la urmă, fiecare vedem într-un fel sau altul şansele de a ieşi dintr-un impas şi cred că România, viaţa politică din România, România, în ansamblu, sunt într-un impas de bună vreme şi nu mai putem continua aşa. Dacă proiectul meu, sau proiectul la care sunt şi eu parte, e cel bun, vom vedea. Ne vor spune mai întâi alegătorii şi, de fapt, alegătorii ne vor da sau nu şansa să-l aplicăm, dacă-i bun sau nu vom putea…

Robert Turcescu: Poate nu m-am exprimat corect. Haideţi să reformulez: presupunând că, iată, după moţiunea de cenzură de vineri, USL, să spunem, ajunge la putere. Să spunem că domnul Victor Ponta va fi premier, prin urmare, veţi accede la putere. Care e acel proiect, la asta mă refeream, când spuneam la proiectul cu care vă mândriţi – retrag exprimarea – care e acel proiect care consideraţi că reprezintă o promisiune majoră făcută electoratului, pentru momentul în care va ajunge USL la putere, şi care ar trebui pus în aplicare, imediat, în cea mai scurtă perioadă de timp.

Crin Antonescu: Sigur, din diverse… din diverse proiecte, programe, măsuri şi aşa mai departe, nu poţi face una … Din punctul meu de vedere, însă, ca să vă răspund direct, esenţial este ceea ce numim cu un cuvânt, poate banal, ca şi reformă, depolitizare. Eu am susţinut şi susţin, de mai multă vreme, că principala boală politică a societăţii româneşti este faptul că mult mai mult decât ar fi necesar şi permis – administraţia românească, economia românească, mass media românească, dacă vreţi, sunt infiltrate de partizanat politic, de clientelă politică şi de o politizare absolut nefirească, mergând, cum s-a vorbit de-atâtea ori, până foarte-foarte departe. Nu a început-o Partidul Democrat.

Robert Turcescu: Cum puteţi vorbi asta, domnule Antonescu? Vă dau un exemplu recent.

Crin Antonescu: Vă rog.

Robert Turcescu: Personajul ăsta, absolut necunoscut pentru publicul larg, Ştefan Florescu îl cheamă, un personaj asumat – este finul domnului Piedone, îl ştiţi, candidează la Primăria Sectorului 6.

Crin Antonescu: Eu l-am văzut o dată sau de două ori la televizor.

Robert Turcescu: Nici eu, nu ştiam cine e, habar nu aveam. M-am interesat după aceea. Deci, este finul domnului Piedone, fostul şef de la sectorul 4. Ca să se întoarcă de pe calea UNPR-ului…

Crin Antonescu: E o lume de naşi şi fini.

Robert Turcescu: Da, ca să se întoarcă de pe calea UNPR-ului, să spunem, domnul Piedone şi să revină la sentimente mai bune faţă de USL, a pus condiţia să vină şi domnul ăsta, Florescu, la pachet cu dânsul.

Crin Antonescu: Cui i-a pus această condiţie? Nu ştiu. Nu ştiu nimic despre asta.

Robert Turcescu: Poate nu dumneavoastră, da…

Crin Antonescu: Cu siguranţă, nu mie.

Robert Turcescu: … dar personajul, haideţi să spunem aşa: Piedone este de la PC, din câte ştiu. Florescu, finul lui, în momentul de faţă a fost anunţat candidat al sectorul 6 de către domnul Victor Ponta, deşi înţeleg că nu este membru al PSD. Deci, despre ce fel de depolitizare vorbim, când, iată, cumetriile de genul acesta au început înainte de a se declanşa campania electorală?

Crin Antonescu: În primul rând că, aşa cum se ştie, pentru că e un subiect de multă vreme, candidaturile la Bucureşti nu s-au stabilit, nu s-au definit.

Robert Turcescu: Nu, dar scandalurile au început.

Crin Antonescu: Şi discutăm şi le vom defini. În al doilea rând, aici este vorba de opţiunea domnului Ponta sau a altcuiva pentru un candidat sau altul, dar e un candidat, ăla este sau nu este ales. Eu vorbesc de numiri, eu vorbesc de ocuparea unei scheme, care merge de la ministru şi, uneori, până la portarul unei şcoli din provincie, care se face pe criterii politice. Despre asta vorbesc. Cred că ăsta e primul lucru care trebuie făcut cu toată hotărârea şi el atrage după sine …

Robert Turcescu: Dar vreau să vă întreb concret… Am înţeles.

Crin Antonescu:… o sumedenie de consecinţe foarte…

Robert Turcescu: Iertaţi-mă, sper să mai trăiesc ca ziarist să prind şi un ciclu electoral cu PNL şi cu PSD la putere şi să ştiţi că voi ţine minte povestea asta legată de depolitizare. Îmi aduc aminte că în campania din 2004, de exemplu, un proiect concret, spun, al Alianţei D.A – era cel legat de taxarea unică, de cota unică, de 16%. Puteţi să-mi daţi un exemplu de acest gen, cum să spun, pe care să pun mână şi să spun”există”, pentru ce ar urma să facă guvernul Ponta, iată, începând poate de săptămâna viitoare încolo?

Crin Antonescu: Am vorbit de multe ori.

Robert Turcescu: Bun. Cel mai important.

Crin Antonescu: Am vorbit de multe ori. În primul rând, dacă e vorba de fiscalitate, pornind de la …

Robert Turcescu: Nu, nu. Ce vreţi dumneavoastră? Perla Coroanei, din programul de guvernare al viitoarei alianţe.

Crin Antonescu: Nu sunt aşezate într-o coroană. Din punctul nostru de vedere, asta au spus-o şi colegii mei, a spus-o şi Victor Ponta, cel mai urgent lucru ar fi reducerea CAS-ului, despre care, de altfel, şi actualul prim-ministru a vorbit la început şi după aceea, din motive, pe care nu le ştim, dar pe care ar fi trebuit să le ştim de la un prim-ministru, acest proiect s-a reportat, s-a amânat, s-a abandonat. De asemenea, dacă vorbim despre fiscalitate, cota unică este o promisiune care s-a îndeplinit şi care a avut efecte foarte bune, iar noi vorbim acum despre o cotă progresivă în jos, adică de o scădere a fiscalităţii, în care treapta de 16% rămâne cel mai mare impozit. Dacă, însă, vreţi să vorbim nu despre măsuri, ci despre atitudini, despre schimbări majore, eu revin la această depolitizare şi spun foarte limpede că, dacă USL – ştiu că pare greu de crezut, uneori mă îndoiesc şi eu că vom putea face aceasta….

Robert Turcescu: Eu cred că e imposibil, dar nu încerc să vă retez optimismul. Sunt absolut încrezător în capacitatea dumneavoastă de a impune o astfel de chestiune…

Crin Antonescu: Nu cred că este imposibil, pentru că atunci când pe zona, pe care am avut puterea să fac acest lucru, am făcut nişte paşi, în sensul confruntării cu prejudecata că, atunci când venim la putere, totdeauna miniştrii trebuie să fie oamenii cel mai bine plasaţi în partidul nostru şi am propus un guvern din umbră, în care erau oameni care nici măcar nu erau membri de partid, sigur că mulţi din partid s-au supărat pe mine, sigur că au fost tensiuni, dar am putut să o fac şi o voi putea face şi când vom veni la putere.

Robert Turcescu: Domnule Antonescu, aşa ca exerciţiu, doar de imaginaţie, repet, nu vă cer o proiecţie în viitor…

Crin Antonescu: Au v-am dat nişte exemple concrete.

Robert Turcescu: … credeţi că o să puteţi să-i spuneţi lui Frunzăverde, pe care l-aţi primit în partid, să producă depolitizare în Caraş-Severin, câtă vreme el va rămâne baronul Caraşului, din poziţia de preşedinte al Consilului Judeţean? Vă întreb… Nu, e un exerciţiu, repet, de imaginaţie, de …

Crin Antonescu: Cred că…

Robert Turcescu: Adică, să-l dea jos pe, poate, cumătrul de la „Ape”, pe finul de la …

Crin Antonescu: Are un cumătru la „Ape”?

Robert Turcescu: Nu, zic aşa generic.

Crin Antonescu: A, ziceţi aşa.

Robert Turcescu: Da, da. Cumătrul de la „Ape”, finul de la „gunoi”, băiatul din serviciul

Crin Antonescu: Cred… Vă răspund. Cred că lui Sorin Frunzăverde nu este nevoie să-i spun aşa ceva, pentru că eu nu cred că Sorin Frunzăverde este un ins care şi-a angajat, cumetrii în…

Robert Turcescu: Nu, personalizaţi. Să zicem X, poate nu este Sorin Frunzăverde, este cine vreţi dumneavoastră, Mazăre de la Constanţa.

Crin Antonescu: Da, sigur că da. De ce să nu pot? De ce să nu pot să-i spun aceste lucruri?

Robert Turcescu: A, să i le spuneţi, dar să le şi facă – despre asta era vorba.

Crin Antonescu: Păi, în măsura în care puterea de a impune unor oameni să facă aceste lucruri, o deţii, o şi aplici. Eu o să vă mai spun un lucru în care cred foarte mult, pentru că, parţial şi foarte rar, l-am şi văzut. Nu e nevoie să stai să cicăleşti pe cineva la cap, tu, ca preşedinte de partid sau ca prim-ministru, nu mai vorbesc, sau altceva: ‘fă aşa’ sau ‘nu faci aşa!’. Este foarte important ce faci tu. Este foarte important ce faci tu, cu autoritatea pe care o ai, oamenii cu care te înconjori şi atitudinile pe care mai departe le propagi pe orizontală sau în jos. Baronii există.

Robert Turcescu: Păi, dumneavoastră vă alcătuiţi, în momentul de faţă, propriul grup de baroni.

Crin Antonescu: Vă rog să-mi daţi un exemplu! Ce baroni?…

Robert Turcescu: Poate nu-i expresia cea mai potrivită.

Crin Antonescu: Nu e potrivită de loc.

Robert Turcescu: Da… bun… n-o retrag, pentru că vreau să o explic.

Crin Antonescu: Vă rog!

Robert Turcescu: E vorba de oamenii pe care îi adunaţi în jurul dumneavoastră. Sunteti preşedintele de partid, vă formaţi o echipă, da, în momentul de faţă, din oameni care vă sunt, cel puţin, în acest moment, fideli. Fie că vorbim despre, nu ştiu, să spunem, Rareş Mănescu, fie că vorbim despre schimbările pe care le-aţi produs, să spunem, la Bucureşti, inclusiv prin îndepărtarea lui Chiliman, aducerea fostei… doamnei… aşa… domnului Nicolescu şi doamnei Câmpeanu… Sunt oameni care vă sunt fideli şi de care, în momentul de faţă, vă apropiaţi foarte mult.

Crin Antonescu: Ce înseamnă ‘fidelitatea’ asta? Eu am relaţii absolut normale, cu toţi colegii mei de partid.

Robert Turcescu: Nu, nu vă fac o vină, iertaţi-mă! Era vorba de felul în care, în momentul de faţă…

Crin Antonescu: Domnule Turcescu, Eugen Nicolăescu a fost un fruntaş al acestui partid, a fost ministru, nu pus de mine; în cabinetul Tăriceanu. E un om pe care partidul acesta îl cunoaşte, nu-i un om adus de nu ştiu unde, de mine. Un ‘apropiat’ al meu? N-a fost niciodată un apropiat al meu, după cum nici doamna Mariana Câmpeanu, pe care, repet, nu eu am adus-o în fruntea Ministerului ci, domnul Tăriceanu, când era… Sunt nişte oameni din Partidul Naţional Liberal, cu care lucrez, la fel de bine ca şi cu alţii. Nu sunt ‘fideli’. Rareş Mănescu este, cred, de cel puţin 15 ani, preşedinte al unei organizaţii PNL din Sectorul 6. Este un om care face politică din 1990. Nu sunt invenţiile mele, nu sunt oamenii mei de casă şi nu sunt, nicidecum, baroni, săracii de ei.

Robert Turcescu: Mai avem un singur minut. Vă menţineţi afirmaţia că, dacă moţiunea de cenzură de vineri e votată şi prin urmare cabinetul Ungureanu cade, e nevoie ca Uniunea Social Liberală să-şi asume guvernarea, cu premier Victor Ponta?

Crin Antonescu: Eu cred că este singura soluţie sănătoasă, pentru România, în acest moment. Asta cred. Este încă o părere strict personală; nu e o poziţie oficială a Uniunii Social Liberale.

Robert Turcescu: Aţi exprimat-o înainte de a avea o consultare în acest sens, cu domnul Ponta? Pare uşor bizar, de asta vă întreb. Am auzit-o aseară şi chiar am fost uimit.

Crin Antonescu: Am avut, am avut… am avut discuţii informale, inclusiv, cu domnul Ponta, despre o asemenea ipoteză, dar, repet, ea nu e, deocamdată, decât opinia mea, care poate să prevaleze sau nu, la nivelul deciziei USL. Poate că sunt argumente… Eu nu văd cine ar putea guverna România, fie şi cu un mandat limitat, până în alegeri, fie şi amânând mari proiecte, adr nu văd cine, dacă, şi numai dacă, la moţiunea de cenzură de vineri se va dovedi că nici măcar formula Ungureanu nu mai are o majoritate, aşa, cârpită, cum a fost ea.

Robert Turcescu: Astăzi e luni. Până vineri, când se votează, vor mai exista schimbări? – dacă vreţi. Ştiţi la ce mă refer: toate aceste treceri dintr-o parte în alta.

Crin Antonescu: E greu de spus, domnule Turcescu. E o avalanşă, totuşi, în…

Robert Turcescu: Ba, eu cred că dumneavoastră puteţi s-o spuneţi.

Crin Antonescu: Nu, nu, nu pot. În ultimele zile, e o dinamică ce ne depăşeşte, deja, pe noi, cei care vrem să facem…

Robert Turcescu: Şi, … aveţi carnete de partid, la PNL? – e simplu!

Crin Antonescu: Nu, nu e asta problema, cu carnetele. Oamenii nu vin doar la PNL. N-ar trebui să fiţi întristat, pentru că, în fond, aşa s-a stat la putere…

Robert Turcescu: Nu, nu, nu… M-aţi văzut întristat?

Crin Antonescu: Aşa a stat ,ani de zile, domnul Boc, la putere.

Robert Turcescu:

Crin Antonescu: Aşa şi-a permis preşedintele Traian Băsescu să sfideze rezultatul unui vot la o moţiune de cenzură, în Parlament, când domnul Boc a căzut şi de fapt n-a căzut. Sigur că nu e foarte normal şi sigur că situaţia asta va trebui să înceteze, să fie stabilizată, la un moment dat, dar eu nu ştiu ce se va întâmpla până vineri. S-ar putea şi puterea să facă o contraofensivă.

Robert Turcescu: Mai daţi-mi un răspuns foarte scurt: astăzi am văzut că domnul Victor Ponta s-a adunat la o masă, împreună cu lideri ai UNPR, în legătură cu acel proiect, privind taxarea marilor averi. Dacă el va ajunge pe ordinea de zi, să fie votat la un moment dat, PNL-ul ar trebui să susţină acest proiect al UNPR?

Crin Antonescu: N-am o decizie a PNL-ului, dar am să vă citez ce a spus, acolo, domnul Victor Ponta. Domnul Gabriel Oprea, organizatorul…

Robert Turcescu: Înţeleg.

Crin Antonescu: …a spus: noi votăm taxarea marilor averi. Domnul Emil Boc a spus: şi noi, PD-ul, votăm taxarea marilor averi…

Robert Turcescu: Şi domnul Ponta a spus: la proiecte bune, ne adunăm, inclusiv, şi cei de la ….

Crin Antonescu: Şi domnul Ponta a spus: nu pot vorbi, decât în numele PSD, pentru că PNL-ul, un adevărat partid de dreapta, nu cred că va vota aşa ceva.

Robert Turcescu: Păi, de ce îl citaţi pe domnul Ponta? Spuneţi-mi dacă dumneavoastră l-aţi vota?

Crin Antonescu: Pentru că, deocamdată, este important de ştiut cine votează asta. Partidul Naţional Liberal are, vă pot spune, de pe acum, ceea ce ştiu: … decizie, în acest sens. O vom avea, în momentul în care va…

Robert Turcescu: Dar dumneavoastră l-aţi vota, acest proiect?

Crin Antonescu: Eu am mari reticenţe împotriva unui asemenea proiect, vădit populist. Nu pentru că n-aş agrea forme de solidaritate socială, chiar şi sub acest aspect, dar pentru că nu găsim rezolvarea unei crize economice, în taxarea marilor averi. Ar fi bine ca, în România, să nu mai permitem acumularea, pe căi necinstite, a marilor averi. Asta e cu totul altceva.

Robert Turcescu: Vă mulţumesc foarte mult, pentru participarea în emisiunea din această seară! Vă mai aştept. Veniţi cam rar, la noi şi, de asta, sper să veniţi mai des, mai ales că se anunţă vremuri interesante.

Crin Antonescu: Ce-i mult nu-i bun.

Robert Turcescu: N-aş zice, după frecvenţa pe care o aveţi la Antena 3.

Crin Antonescu: Nici acolo nu mai merg aşa de des.

Robert Turcescu: Asta nu-i rău. Vă felicit! E un exerciţiu igienic. Vă doresc o seară bună!

Etichete:, , , , , , ,

2 comentarii pe “Emisiunea „Sub semnul intrebarii” (B1TV), invitat presedintele PNL Crin Antonescu”

  1. Blatula 24 aprilie 2012 la 12:36 PM #

    Am incercat sa ma uit, dar am o limita redusa de suportabilitate in fata lu’ Turcescu

    Apreciază

  2. ENE 27 iunie 2012 la 12:16 PM #

    antonescu este si va ramine un snob la fel ca si protejatul lui ,manescu. sa le fie rusine de minciunile spuse.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: