C. Rogozanu (VoxPublica): Cu ce ne mai autoflagelăm: plagiatele! Update Udrea. Şi atenţionare pentru Antonescu

Update. A ieşit Elena Udrea cu acel tip de declaraţie atît de sinceră încît te înţepeneşte. Mi-a amintit de alta celebră, aia cu “au furat mai mult decît noi”.

“Le reamintesc tuturor faptul că în acest moment, în urma demisiei, eu nu mai ocup o funcție publică numită. Eu, spre deosebire de Victor Ponta, am renunțat la a-mi face doctoratul, văzând că, în lipsa timpului, trebuie să accept ca profesorii să îmi scrie lucrările”, scrie Udrea pe blog. (realitatea)

Iniţial. Da, se pare că a copiat cam mult. Nu mă pricep la  evaluarea unor publicaţii de specialitate în drept. Dar aş spune nişte adevăruri la întîmplare:

 • anii 2000 au însemnat dereglementarea învăţămîntului. S-au umplut unii de bani pentru că au început să vîndă accelerat titluri şi tot ce le trebuie savanţilor închipuiţi. Politicienii şi-au dat titluri şi apoi din ce în ce mai mulţi bani, profitînd de autonomie.
 • ultimul deceniu a sporit plagiatul, l-a adus la grad de regulă. Învăţămîntul superior a devenit fabrică de bani şi de nespecialişti. Iar loviturile de “minimalizare a statului” au dus şi la prăbuşirea temeliilor învăţămîntului 1-12.
 • are cineva tupeul să intre în licenţe? Ştiu, nu avem “motor” ca lumea încă. Mai bine…
 • dacă plătesc pe unul să-mi scrie doctoratul sînt mai şmecher decît ăla care plagiază singur?
 • sistemul nu se mai poate autoverifica, cum să verifice nişte plagiatori alţi plagiatori
 • situaţia semănă mult cu copiatul de la BAC şi camerele de luat vederi. Sistemul nu mai poate produce elevi pe măsura propriilor pretenţii. Şi, în loc să devină prioritară bugetarea şi întărirea zonelor slabe, devine prioritară coerciţia.
 • există o paranoia a plagiatului şi extra-românească. Unul pe contributors urla că “ori e plagiat, ori nu e”. Nu e, frate, aşa de clar cum sînt lucrurile prin capul tău. Întrebarea e putem apela la cineva, altcineva decît un Nature servit, din propriul sistem pentru a stabili corectitudinea procedeelor.
 • Ponta tocmai şi-a mai curăţat CV-ul de un titlu. Băi, după atîtea scandaluri, voi tot vă mai ţineţi tot felul de tîmpenii prin CV? De ceeeeeeee?

Şi ajungem acum la esenţial. Plagiatele ca o nouă formă de a inventa lumi de oameni curaţi şi murdari. Ăla care fură trebuie pedespsit, normal. Ăla care fură într-un sistem unde 90% fură e un dobitoc ordinar, pentru că ceilalţi 10% sînt cumplit de nedreptăţiţi. Dar nu mai poţi să-l faci doar pe dobitoc responsabil. Ăla a mers cu turma.

Dan Duca a făcut o comparaţie foarte bună cu scandalurile tip CNSAS. S-a terminat moda cu turnătorii. Trecem la plagiatori. La turnători care erau problemele? Erau denunţaţi la grămadă, ăia cu două pagini şi ăia cu mii, vinovaţi sau nevinovaţi de dărîmarea altora, cu o simplă semnătură sau cu note cu adevărat grave. Altă problemă: securiştii adevăraţii şi-au văzut de treabă şi de pensiile mari, turnătorii politici au fost şantajaţi iar lumea scriitoriceasă şi intelectuală a fost umplută de penibil.

Sînt efectele cu plagiatorii similare? S-ar putea: e de ajuns să faci acuzaţia că nu mai ai nici măcar instrumente credibile s-o anulezi, “tribunale” capabile să anuleze acuzaţia prin verificări de încredere; scapă mereu guşterii mari, ăia care girează sistemul. E o acuzaţie atît de uşor de făcut încît se va umple iar piaţa publică de lături.

E ăsta un motiv să nu luptăm cu plagiatul? Dacă ar exista lupta reală în mediul universitar cu aşa ceva, dacă aş vedea toate conducerile de universităţi, comisiile care DAU doctorate luate puţin la control, atunci poate aş spune că e firesc. Despre ce vorbim: acum cîţiva ani era plagiată o bucată enormă din Istoria României editată de Academie – aţi auzit capete să cadă?

Însă ce se întîmplă acum e doar încă un val isteric moralizator. Ar fi normal ca Ponta să-şi dea demisia? E strict treaba lui. Eu văd altceva: o nouă strînsă complicitate se leagă între presă şi putere politică (mă refer la toată clasa politică), una în care se poartă discuţii în termeni definitivi despre chestiuni sensibile.

Ar trebui să-şi dea demisia? Ponta a prins o etichetă extrem de grea pe rever. Uitaţi-vă în toată presa străină. Există un antidot pentru asta? Este nevinovat şi are şi cine s-o ateste în afară de noi care ne dăm cu părerea tot uitîndu-ne la rînduri îngălbenite şi înverzite? Nu, nu există antidot. Nu prea ar fi existat şi dacă acuzaţia mult exagerată. Asta-i mai trist pentru toţi propagandiştii care se dau mari “academici” acum.

Un text foarte bun – o excepţie într-o mare isterică anticomunistă şi antiplagiaristă pe contributors – a semnat domnul Cristian Socol din care îmi permit să plagiez nesimţit o bucată mai mare. Este singurul tip raţional care a arătat încă o dată hăul care se cască în aşa zisele dezbateri publice şi restul lumii. Şi lui îi pasă de plagiat, şi mie îmi pasă, dar o luptă găunoasă antiplagiat o să ne facă şi mai mult rău, o să stabilizeze noi frecvenţe pentru ţipetele politice:

Altfel, România riscă să intre în ping pongul plagiatelor, după ce timp de 22 de ani ne-am aflat sub “umbrela” perdantă a ping pongului politic. Durerea cea mare este că, şi într-un caz şi în celălalt, fiecare dintre noi nu primeşte nimic. În urma acuzaţiilor reciproce de plagiat ce stau să se desfăşoare, succesiunea ciclică la putere nu ne va aduce ceva în plus fiecăruia dintre noi. Vom merge din nou în spirală. Ne vom invârti în cerc, după alţi douăzeci şi doi de ani aflându-ne unde la locul în care am plecat în `89 (cel puţin din punctul de vedere al indicatorilor de bunăstare).

Doi. Astăzi, în taxi, şoferul asculta cu mult interes un post de radio de stiri. După câteva minute l-am întrebat: Ce părere aveţi despre scandalul ăsta, cu plagiatul? Tipul s-a uitat la mine, cu un aer de superioritate, răspunzând: E o vrăjeală! Ăştia vrea să ne facă să uităm că nu avem ce mânca.

O să râdeţi. Eu cred sincer în ceea ce spun oamenii simpli. În percepţia lor. În intuiţia lor. În fapt cred că mare parte din problemele pe care societatea românească le are s-ar putea rezolva dacă liderii ar înţelege de fapt ce vrea un om simplu. Analizele simandicoase, cuvintele preţioase, inovaţiile filosofice s.a. îi lasă rece.

Vom ajunge la softurile antiplagiat ca la un soi de declaraţie de avere? Să-şi şteargă toţi doctoratele din CV. Şi cu asta basta.

*** Ca o notă aşa, într-o lume a copy pasteului total, a presei care fură continuu şi care ştie că citarea corectă  e un dezavantaj la indexarea pe google, avem iată o dezbatere etică de acest tip. Să mori de rîs.

Şi o notă pentru Antonescu

O notiță de la un ziarist oarecare către marele viitor președinte Crin Antonescu.

Deja a început cu invective directe la adresa “presei băsiste”. Îl anunţ încă o dată că Antena 3 pe care o iubeşte atît de mult nu a promovat altceva decît tot pamflet, atac la persoană, un soi de Săptămîna ceauşistă reluată la nesfîrşit. Şi Antena 3, şi B1 au un limbaj clar orientat şi violent pentru că luptă pentru oameni politici care-i angajează direct. În ambele trusturi sînt tipi care-şi fac treaba şi tipi care sînt simpli mercenari. Îi justifică asta atacul lui Antonescu de ieri, în timp ce-şi plîngea pe umeri cu Diaconu? Nu. Dacă Antonescu vrea să înţeleagă ceva din presă, să pună mîna şi să-şi spună cinstit de cîte ori a răspuns unei invitaţii simple de interviu în care să nu fie lins în fund aşa cum face Gîdea. Dacă lui i se pare normal ca o fiinţă umană să fie atît de idolatrizată de altă fiinţă umană, înseamnă că ne mai aşteaptă încă un preşedinte complet aiurea.

Etichete:, , , ,

2 comentarii pe “C. Rogozanu (VoxPublica): Cu ce ne mai autoflagelăm: plagiatele! Update Udrea. Şi atenţionare pentru Antonescu”

 1. berenger1 20 iunie 2012 la 6:37 PM #

  cam amestecate lucrurile in capul lui rogozanu, iar faptul ca preiei acest text (inclusiv cu jenanta incercare de relativizare a lui socol) imi da certitudinea ca nu ai curajul, gondoline, sa accepti realitatea: in spatele multor cuvinte, cariera lui ponta o va urma pe cea a lui zu guttemberg si al lui pall schmitt. cred ca ar trebui sa incepeti, voi, useleii, sa treceti de faza negarii si sa va ganditi la alt premier (eventual cu guvern in alta componenta ca asta a cam dovedit cat de maret e), la alt copresedinte etc. bineinteles, puteti sa nu faceti asta…

  Apreciază

  • Gondolin 20 iunie 2012 la 7:56 PM #

   am preluat articolul nu pentru ca m-as feri de ceva, ci tocmai pentru ca nu ma feresc. Adevarat, nu pun la mine pe blog articole ale unor oranjgutani get beget, dar luari de pozitie altele decat ale USL au mai aparut (inclusiv ale unor fabi Base precum St. Vlaston).
   Cat despre Ponta, condamnarea lui Nastase il ajuta si il defavorizeaza in egala masura, si nu cred ca el va fi schimbat de la conducerea PSD… in consecinta va ramane premier indiferent ce curs va lua chestia cu plagiatul. Desigur, asta este umila mea opinie, evenimentele s-ar putea sa ma contrazica.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: