Declarațiile președintelui PNL, Crin Antonescu, susținute după ședința Biroului Politic Central

c”Nu s-a încheiat sedinţa Biroului Politic Central încă. Sigur, s-a decalat şi şedinţa Consiliului Naţional Executiv, care urmează să înceapă. Eu împreună cu vicepremieru Chiţoiu părăsim deocamdată şedinţa pentru că avem la ora 13.00 o reuniune a Uniunii Social Liberale, ne întâlnim cu premierul și cu ceilalți colegi. Ședința s-a prelungit din cauza unei discuții îndelungate, după cum era și normal, privitoare la orizonturile guvernării, la proiectul de buget, a fost o discuție lungă, în detaliu și, de asemenea, s-au mai discutat două teme. Una, dar destul de puțin, discuția pe aceste teme abia a început, numirea secretarilor de stat ai Partidului Național Liberal și s-au făcut două propuneri de excludere a primarului Cătălin Cherecheș, din Baia Mare, propunere făcută de Biroul Județean Maramureș, și a deputatului Octavian Bot, propunere făcută de președintele organizației Bihor, domnul Cornel Popa.

Sunt în discuție, discuția încă nici nu a început, știu că sunteți pasionați de excluderi, discuția încă nici nu a început, va începe, va continua în Consiliul Național, dacă terminăm USL-ul mai devreme poate că mai prindem și noi. Ceea ce aș mai vrea să mai adaug este că am cerut Biroului Politic și am rugat, chiar și în lipsa mea, să propună Consiliului Național Executiv convocarea unui Congres extraordinar al Partidului Național Liberal, convocare care să fie propusă, conform statutului, Delegației Permanente, probabil peste o săptămână dacă o convocăm în acest scop, un congres a cărui dată eu am propus-o undeva pentru 23-24 februarie.

Despre motivele pentru care solicit acest congres extraordinar putem să vorbim mai pe larg dacă el va fi aprobat, acum permiteți-mi să mă duc la întâlnirea Uniunii Social Liberale ca să nu facem să aștepte. Ședința este condusă de vicepreședintele Dan Radu Rușanu, cred decan de vârstă al vicepreședinților, domnul Chițoiu este cu mine, domnul Fenechiu s-ar putea să ajungă și dânsul.”

 Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist: Excluderea domnului Chiliman?

Crin Antonescu: Excluderea domnului Chiliman, așa cum am declarat și public, nu a mai fost cerută de nimeni pentru că domnul Chiliman trebuie să își apere punctele de vedere, puncte de vedere, din punctul meu de vedere, absolut inacceptabile, care lovesc într-un mod cu totul nemeritat imaginea Partidului Național Liberal, dar trebuie să și le apere, dacă are cum și cu ce, într-un congres. De asemenea, toți cei care sunt invocați de domnul Chiliman, care tac, care pândesc pe lângă domnul Chiliman sunt invitați la cea mai democratică dezbatere cu putință. Nu se poate însă, asta e clar, ca după ce vom avea un congres clarificator în multe privințe, să rămânem în același partid și eu, și domnul Chiliman, pentru că din două una: fie congresul hotărăște sau socotește că toată conducerea Partidului Național Liberal, în frunte cu mine, a transformat un partid pro-occidental de 20 de ani într-un partid, cum?, ex-sovietic și așa mai departe, și atunci evident că plec eu, fie domnul Chiliman este un om care lovește într-un mod trădător în acest partid și atunci nu mai are domnia sa ce căuta.

Jurnalist: Despre cei din jurul domnului Chiliman, domnii Tăriceanu, Orban, Moisescu?

Crin Antonescu: Nu știu, eu aș vrea ca toate aceste lucruri să fie transformate într-o confruntare politică democratică, într-o confruntare politică la vedere. Eu regret și găsesc jenant faptul că oameni al căror nume este invocat de propagandiștii băsiști la orice pas, de maestrul Chiliman recent, nu ies public să spună ‘da, e așa, cred alături de Chiliman acest lucru’ sau ‘nu, nu e așa, Chiliman e lovit de amnezii, confuzii sau altceva’. Eu de aceea vreau ca într-un partid cum a fost, este și va rămâne Partidul Național Liberal, partid al confruntărilor democratice, partid al cărților pe masă, partid al disputelor, polemicilor și rivalităților politice față în față să facem acest lucru într-un congres, într-un congres în care să venim cu toții, să spunem toți ce avem de spus despre trecut și mai ales despre viitor.

Jurnalist: Andrei Chiliman spunea că așteaptă răspuns la o scrisoare deschisă. Îi veți răspunde?

Crin Antonescu: Nu am purtat corespondență cu domnul Chiliman și nici nu port.

Jurnalist: Domnul Tăriceanu a fost astăzi aici. Ați avut o discuție?

Crin Antonescu: Domnul Tăriceanu nu a venit în mod excepțional aici. Domnul Tăriceanu a fost și este invitat al lucrărilor Biroului Politic Central, nu a putut veni întotdeauna, cum mulți dintre noi n-au ajuns totdeauna. Azi a venit, am discutat cu toții, am discutat despre buget, am discutat despre politica guvernului. Întâmplarea face că în această privință gândesc lucrurile la fel ca domnul Tăriceanu, deci temele sunt diverse și amestecate.

Jurnalist: A fost și o discuție mai relaxată pentru că este ziua domnului Tăriceanu astăzi.

Crin Antonescu: I-am urat cu toții “La mulți ani!”, după cum i-am urat și lui Gheorghe Dragomir, președintele organizației Constanța, dar sigur că n-am insistat asupra acestui lucru. La mulți ani, încă o dată le spun, ambilor colegi.

Jurnalist: S-a discutat despre orizonturile guvernării. Au fost poziții divergente de a durat atât de mult discuția sau sunt probleme spinoase?

Crin Antonescu: Sunt probleme spinoase ale guvernării, nu sunt probleme spinoase în interiorul partidului sau în interiorul coaliției, dar e o guvernare care, începând cu proiectul de buget, cu opțiunile de politică bugetară, ridică foarte multe semne de întrebare și grele. Acesta este și subiectul discuțiilor de la USL.

Suntem, cu primul ministru în frunte, preocupați să găsim cele mai bune formule. 2013 este un an greu, situație este așa cum premierul a prezentat-o, cum ministrul Finanțelor a prezentat-o, dar aici, vă dezamăgesc, nu e vreun subiect de scandal, e un subiect în care încercăm cu toții să căutăm soluții.

Jurnalist: Secretar și subsecretar monocolor sau optați pentru altă variantă?

Crin Antonescu: Am avut niște discuții la nivelul coaliției prin care, de fapt, vom avea ministere în care secretarii de stat vor fi amestecați. La unele ministere putem să vorbim de caracter monocolor, la altele nu.

Jurnalist: Câte…?

Crin Antonescu: Nu știu, nu le-am numărat. Ele sunt ca și posturile de miniștri, la paritate între PSD-UNPR pe de-o parte, PNL-PC pe de alta. Aici n-am avut discuții, suntem în parametri normali.

Jurnalist: Cum vedeți propunerea domnului Nicolăescu, de a tăia finanțarea publică pentru spitalele private. A fost criticată chiar din interiorul PNL această măsură ca fiind anti-liberală.

Crin Antonescu: Dovadă că în PNL nimeni vreodată nu s-a gândit măcar să nu se exprime liber. Nu mă pot pronunța eu acum, n-am avut o discuție cu Eugen Nicolăescu în legătură cu acest subiect.  Am stabilit, de altfel, astăzi, că vom avea, imediat după ce terminăm și cu numirile secretarilor de stat, discuții ale Biroului Politic cu fiecare dintre miniștri pentru a ne prezenta proiectele sale mai amănunțite pentru ministerul respectiv și atunci vom discuta în detaliu și cu Eugen Nicolăescu acest lucru.

Jurnalist: Pe domnul Marga îl mai susțineți la ICR?

Crin Antonescu: Dar nu s-a pus problema niciodată de o susținere politică la ICR. Din punctul meu de vedere domnul Marga este un intelectual de mare talie, este un om care încearcă și și-a asumat o situație foarte riscantă pentru că ICR a fost și rămâne una din marele mize ale propagandei băsiste. Viespile trag la miere și sigur că domnul Marga e înțepat și va fi înțepat. Postul de conducere, de președinte al ICR nu e un post alocat unui partid, nu e un post de secretar de stat. Nu PNL l-a numit acolo pe domnul Andrei Marga, dar ca președinte al partidului vă pot spune că am toată încrederea în ceea ce Andrei Marga  a făcut și va face la Institutul Cultural Român.

Vă mulțumesc frumos!

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: