Norica Nicolai: Democrația înseamnă reguli și standarde comune pentru toate statele membre și nu parteneriate privilegiate în care unii dictează altora

???????Comisia Europeană a susținut miercuri, în jurul orei 23:00, o declarație în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în ceea ce privește Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), aducând precizări în legătură cu metodologia, aplicarea actuală și viitorul său. Reprezentată de către Comisarul pentru Extindere, Stefan Fule, CE a reiterat faptul că MCV nu este în niciun fel legată de aderarea la spațiul Schengen. De asemenea, în urma criticilor referitoare la subiectivismul rapoartelor MCV, critici venite din partea europarlamentarilor, Fule a precizat că instituția pe care o reprezintă ia în considerare crearea unui mecanism pentru verificarea respectării principiilor democratice în toate statele membre.

Vă transmitem în continuare intervenția europarlamentarei PNL Norica Nicolai din cadrul acestei dezbateri:

”Mă bucur că această declarație a prezentat-o domnul comisar Fule, care susținea într-o dezbatere anterioară că nu este un partizan al justiției selective. Nici noi nu suntem partizani ai justiției selective, domnule comisar, și asta nu o spun pentru dumneavoastră, ci pentru cei care sunt partizani ai acestui tip de justiție: doamna Reding și domnul Barroso.

Nu avem de-a face cu un real mecanism de cooperare și verificare, pentru că, în cazul României, acest mecanism se numește „mecanism de verificare”. Nu avem de-a face cu un mecanism juridic care este unul sui generis pentru că el nu are un termen între părțile contractate, nu are o metodologie despre care acum vorbiți că se pune la punct, nu are decât o viziune discreționară, partizană politic, generată de interesele unui grup politic.

În aceste condiții, credem că ar trebui să vorbim despre un deficit de democrație în Uniunea Europeană, nu cu privire la situația Bulgariei și a României. Suntem parteneri egali în Uniunea Europeană, democrația înseamnă reguli și standarde comune pentru toate statele membre și nu parteneriate privilegiate în care unii dictează altora, pentru că acest lucru se întâmplă în acest mecanism de cooperare.

Cum vă explicați, domnule comisar, că ni se cere să incriminăm faptul că presa îndrăznește să prezinte public situații care pun în dificultate judecători? Este împotriva practicii CEDO, împotriva oricărei reguli europene, împotriva oricărei reguli democratice. Acest lucru ni se cere însă de către Uniunea Europeană și cred că trebuie să discutăm despre deficitul nostru de democrație și nu al celor două state pe care monitorizăm.

Cum vă explicați, domnule Comisar, și aș vrea să transmiteți domnului președinte Barroso, că întotdeauna suntem judecați după criterii care nu au nici un fel de sursă și viabilitate în tratate? Întotdeauna suntem judecați după practici care nu sunt comune cu standardele europene în materie de justiție și administrarea justiției. Nu avem un acquis comun, suntem diferiți din punct de vedere cultural, avem o tradiție legală și juridică total diferite și acest domeniu este un domeniu de reală subsidiaritate.

Nu ni se poate impune o formulă de dictat decât dacă o acceptăm, dar nu o vom accepta foarte mult, domnule comisar, și acest lucru trebuie să îl transmiteți domnului președinte Barroso: e destul!”

Etichete:, , ,

8 comentarii pe “Norica Nicolai: Democrația înseamnă reguli și standarde comune pentru toate statele membre și nu parteneriate privilegiate în care unii dictează altora”

 1. berenger 14 martie 2013 la 3:43 PM #

  limba romana e foarte plastica in a descrie ce face si ce este norica. una dintre vorbe spune: „s-a suit scroafa in copac”. alta e o vorba pe care a folosit-o plesu referindu-se la seful vostru, dar se potriveste foarte bine si noricai.

  Apreciază

  • Gondolin 14 martie 2013 la 4:31 PM #

   hm… Berenger – cu regret te anunț că la proximul comentariu tot atât de ”plastic” blogul meu va pierde un comentator atât de activ precum ești tu.

   Apreciază

   • berenger 14 martie 2013 la 5:44 PM #

    vai ce tragedie. se poate spune si intr-un mod frumos, numai ca e acelasi lucru: este pur si simplu o grosolanie ca un reprezentant agresiv al celui mai antidemocratic partid din cea mai putin democratica tara din uniunea europeana sa dea lectii de democratie unor oameni care respira democratie

    Apreciază

    • Gondolin 14 martie 2013 la 6:27 PM #

     ai cel puțin afirmații slabe (din puct de vedere ontologic) în afirmația ta, ceea ce o face cu totul de nebăgat în seamă. Chestia cu respiratul democrației chiar mi-a plăcut.

     Apreciază

 2. berenger 14 martie 2013 la 9:46 PM #

  ce inseamna afirmatie slaba din punct de vedere ontologic? nu poti sa spui romaneste ca pnl nu e asa cum spun eu?

  Apreciază

  • Gondolin 14 martie 2013 la 10:54 PM #

   evident că nu. Sau, cel puțin, faci o afirmație (cea cu PNL-ul, de pildă) în înalt grad debatabilă. Așa fiind, întreaga ta teză nu este decât o colecție de idei preconcepute. Și dacă ai dreptul de a emite această teză (eu unul nu ți-l contest), atunci oricine (inlusiv Norica) are de asemeni drepătul de a se exprima cu privire la acei domni care respiră democrație, iar nu aer, ca noi toți ceilalți.

   Apreciază

 3. berenger 15 martie 2013 la 10:31 AM #

  ce-i aia debatabil? intreb si eu, daca vine de la debate, e un barbarism de toata jena. in rest, lucrurile cu libertatea de expresie a unui anonim pe un blog versus cea a unui europarlamentar in parlamentul european sunt ceva mai nuantate. macar prin prisma efectelor… nu de alta, dar stropseala noricai, bazata pe o minciuna (aia cu „parteneriate privilegiate în care unii dictează altora” – pentru ca „dictatul” este tocmai respectarea unor „reguli și standarde comune”, caci nimeni nu-ti cere ceva ce el insusi nu respecta) va avea efecte.

  Apreciază

  • Gondolin 15 martie 2013 la 10:26 PM #

   este un barbarism; dacă este de ”toată jena” – o chestiune debatabilă, de asemeni.
   Am pretenția de la cei care psotează aici să se respecte cel puțin în aceeași măsură în care doresc să fie respectați. Așa că libertatea de expresie… este supusă unor constrângeri, pe acest blog.
   În ceea ce privește efectele la discursul Noricăi, eu presupun că vor fi pozitive pentru România.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat asta: