18 Iulie – un ”Mein Kampf” ignorat

Ziua de 18 iulie a rămas în istorie și prin aceea că, acum 87 de ani, Hitler și-a publicat manifestul său personal, Mein Kampf. Din această lucrare nu lipsește mai nimic din ceea ce va însemna regimul nazist în Germania și Europa. Reînarmarea Germaniei. Încălcarea tratatelor Sistemului de la Wersailles. Hegemonia germană în Europa. Holocaustul. Nu a fost luat în serios. Cu urmările care se știu.

Păstrând proporțiile și venind mai aproape de apa Dâmboviței, un  candidat la președinție spunea, prin 2004, că va fi un ”președinte jucător”. Nu foarte tare am analizat această afirmație, atunci. Unii poate că ne-am și bucurat, închipuindu-l pe candidat, după victorie, ca fiind vârful de lance împotriva unei corupții care părea să fie atot-biruitoare asupra unei Românii aflate sub amenințarea unui partid care tindea să devină partid-stat. Am plătit deja timp de 8 ani urmările orbirii noastre. Și ale ”jocului” său, cu Constituția pre Constituție călcând.

Tot azi, 18 iulie, este ziua de naștere (1918) a lui Nelson Mandela, cel căruia atât de mulți îi datorează atât de multe – și nu numai în Africa de Sud. Și de asemeni comemorăm trecerea în neființă (1610) a pictorului Caravaggio, unul dintre preferații mei. Las cititorilor un citat, în această lume uneori urâtă și rea, despre cum putem clădi una mai frumoasă și mai bună:

Dacă există visuri despre o Africă de Sud frumoasă, există şi drumuri către realizarea acestui scop. Două dintre aceste drumuri trebuie denumite Bunătate şi Iertare. (Nelson Mandela)

Caravaggio - Judita și Holofern

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: