B. Mateescu (Sociollogica): Ce şi cât schimbă anul de dinaintea europarlamentarelor

b mateescuCu un an înainte de europarlamentarele din 2007, conform Barometrului Opiniei Publice comandat de Fundaţia Soros, opţiunile de vot la parlamentare erau următoarele:

ADA (numită ca atare sau unul din partidele componente): 53%
PSD: 20%
PRM: 12%

Situaţia este interesantă pentru că:
PRM-ul de atunci e apropiat, ca scor, de PPDD-ul de acum;
USL are o situaţie un pic mai bună ca ADA dar domină scena într-un mod similar;
– Partidele din opoziţie cumulează acum în sondaje jur de 20%, exact ca PSD acum şapte ani (social-democraţii nu se aflau atunci la putere).

Ce s-a întâmplat la europarlamentarele din 2007?

Componentele ADA (PD, PNL, PLD) au cumulat 49%.
PSD a reuşit o mică îmbunătăţire: de la 20% a ajuns la 23%.

Cu un an înainte de europarlamentarele din 2009, PDL era pe cai mari. Conform INSOMAR/Realitatea TV, partidul era la câteva procente de a fi mai popular decât celelalte două forţe politice principale puse împreună (PDL 38 de procente, PSD 26, PNL 16). Cu foarte mici schimbări, situaţia s-a menţinut şi la europarlamentare. Combinaţia PDL+EBA a pierdut patru procente faţă de cât avea PDL cu un an mai devreme, PSD a câştigat 5%, PNL a pierdut 1%.

După cum se vede, anul anterior europarlamentarelor n-a adus modificări profunde în ceea ce priveşte intenţiile de vot. Însă de fiecare dată au existat deplasări de 3-5 procente.

Absenţa schimbărilor majore este interesantă pentru că mai sus e vorba de europarlamentare plasate în momente extrem de diferite ca încărcătură psihologică: cele din 2007 erau prima şansă în doi ani şi jumătate pentru ca electoratul să emită o evaluare publică a guvernării Alianţei DA şi a certurilor din interior, în timp ce europarlamentarele din 2009 au fost înghesuite, în mentalul colectiv, între parlamentare şi prezidenţiale.

 

sursa: Sociollogica

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: