Mircea Kivu (RL): De ce nu reuşeşte USL să scadă în sondaje sub 60% din intenţiile de vot?

mircea kivuDupă aproape un an de la alegeri, guvernarea USL nu se poate lăuda cu prea multe împliniri: reîntregirea salariilor tăiate în 2010 a fost deja uitată, majorarea salariului minim a afectat prea puţine persoane, iar micşorarea TVA la produsele de panificaţie nu s-a prea simţit în buzunarele cetăţenilor.

Pe cealaltă coloană – a neîmplinirilor – avem mai ales insuccese politice: modificarea Constituţiei e amânată sine die; din regionalizare a rămas doar descentralizarea, dar şi asta nu “în baza unor dezbateri publice, în colaborare cu mass-media, ONG-uri şi alte instituţii publice interesate precum şi cu informarea permanentă şi corectă a cetăţenilor” (conform Programului de guvernare), ci prin asumarea răspunderii; despre necesara modificare a legilor electorale nici nu se mai discută. Intrarea în spaţiul Schengen e mai departe ca oricând, graţie eforturilor susţinute de a se obţine un raport MCV cât mai prost (împiedicarea anchetării unor parlamentari, ignorarea unor hotărâri judecătoreşti de incompatibilitate, comentarii ale unor demnitari asupra unor procese în desfăşurare). Angajamentele privind privatizările (Oltchim, CFR Marfă, Poşta Română) au fost sistematic încălcate, iar managementul privat al companiilor de stat a fost transformat într-o caricatură.

Cu toată această impresionantă (şi incompletă) listă de eşecuri, alianţa aflată la guvernare, USL, îşi păstrează, conform majorităţii sondajelor publicate, intenţia de vot de peste 60% în eventualitatea unor alegeri parlamentare. Asta, în condiţiile în care, de două luni, în marile (şi mai micile) oraşe ale ţării au loc proteste de stradă la care se cere, din ce în ce mai apăsat, demisia Guvernului. Altfel spus, Guvernul nu-şi atinge obiectivele asumate, este contestat în stradă dar îşi păstrează intact capitalul electoral – paradox ce se cere lămurit.

O primă explicaţie poate fi dată prin prisma agendei publice (subiect mai rar prezentat în sondajele publicate). Revizuirea Constituţiei, regionalizarea, acordul Schengen, privatizările, managementul companiilor de stat se află undeva la coada listei temelor care preocupă alegătorul. Pe primele locuri se află pensiile şi salariile (care, de bine de rău, au mai crescut, măcar în termeni nominali), preţurile (relativ stabile, în comparaţie cu alţi ani), locurile de muncă (rata şomajului e în general constantă şi relativ mică). Aşadar, Guvernul stă bine (sau se face că stă bine) la temele care preocupă majoritatea populaţiei; faptul că este repetent la subiecte care nu-s importante pentru cetăţeanul de rând nu are de ce să-i afecteze capitaluol electoral.

Tematica în jurul căreia se desfăşoară protestele contra exploatării prin cianurare a început să capete actualitate abia în ultimele luni. De fapt, atragerea atenţiei publicului, modificarea agendei, reprezintă unul dintre obiectivele oricărei manifestaţii de stradă. Partidele aflate la guvernare au înţeles asta şi tocmai de aceea tergiversează adoptarea unei decizii. În contextul de acum două luni, când a fost promovat proiectul de lege RMGC, tema nu era actuală şi guvernanţii au sperat că îl vor putea trece prin Parlament fără costuri electorale majore. Acum, lucrurile s-au schimbat şi este posibil ca, tema devenind sensibilă, guvernanţii să sacrifice proiectul, cel puţin până va ieşi din atenţia publicului.

O a doua explicaţie a conservării cotei electorale a USL (semnalată de către sociologul Barbu Mateescu) constă în faptul că cei care protestează acum nu fac parte din electoratul PSD (principalul vector de imagine al alianţei), ci mai degrabă dintre cei care nu au votat deloc la ultimele alegeri. Lucrul este adevărat, dar e de semnalat că activarea temei gazelor de şist s-a petrecut în judeţul Vaslui, un fief tradiţional al PSD, şi pe un discurs (ameninţările asupra micilor proprietari agricoli) la care este sensibil electoratul social-democrat. Protestele de la Pungeşti sunt recente, dar este de aşteptat ca ele să afecteze rezultatele viitoarelor sondaje.

În sfârşit, trebuie spus că intenţiile de vot se măsoară ca părţi dintr-un total fix de 100%. Cu alte cuvinte, pentru ca un partid să scadă, trebuie să crească altul. Or, sondajele ne arată că cele două partide care s-au situat la alegerile de anul trecut după USL stagnează sau se află în pierdere: PDL obţinuse la alegeri, sub sigla ARD, 16,5%, iar acum este cotat la 15,5% (INSCOP), 18% (CSCI) sau 19% (CSOP) – deci nu înregistrază un progres semnificativ. PPDD, care obţinuse 14%, este acum la mai puţin de jumătate din acea performanţă (4% la CSCI, 5% la CSOP, 6,8% la INSCOP). Aşadar, unul dintre partidele-alternativă e pe cale de dispariţie, altul se menţine la cam aceleaşi cote, iar partidele nou-apărute (Forţa Civică, Noua Republică, Mişcarea Populară) înregistrează scoruri extrem de modeste. În condiţiile astea, eforturile USL de a scădea sub nivelul înregistrat la alegeri sunt sortite eşecului.

sursa: România Liberă

Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

5 comentarii pe “Mircea Kivu (RL): De ce nu reuşeşte USL să scadă în sondaje sub 60% din intenţiile de vot?”

 1. Lucian Florescu 30 octombrie 2013 la 11:45 PM #

  Motto: „Proiectul Roşia e şi va fi blocat pentru că nu toţi politicienii pot fi cumpăraţi ca Băsescu.” – Victor Ponta, octombrie 2011.

  Guvernul Victor Ponta trebuie să își dea demisia!
  Sau trebuie să cadă și să plece unde vede cu ochii, pentru că, la nici un an de cînd USL-ul a preluat guvernarea, a reușit să calce în picioare toate promisiunile făcute în campania electorală!!! Dacă nu pleacă de bunăvoie, guvernul USL trebuie ajutat, prin proteste de stradă, să găsească drumul drept, calea către locul răcoros în care merită să își relaxeze creierii încinși de setea de bani și putere.

  În prezent, Victor Ponta, ca și Băsescu, ocupă în mod fraudulos scaunul de demnitar public, pentru că nici el nu mai reprezintă pe nimeni în înalta funcție în care s-a cățărat mișelește.

  Ponta a ajuns Premier în urma unor angajamente foarte concrete pe care USL-ul și le-a luat, înainte de alegeri. Angajamente privind respingerea proiectului RMGC, interzicerea exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică, protecția mediului, oprirea dezastrului și a jafului din pădurile patriei, susținerea ariilor naturale protejate, respectarea vieții oamenilor și a animalelor sălbatice și domestice deopotrivă.

  Nu i-a obligat nimeni pe useliști să încheie un acord cu asociațiile de protecție a animalelor, să promită că nu vor trece la eutanasierea cîinilor fără stăpîn de pe străzi. Nu le-a pus nimeni mîna la spate să promită oprirea proiectului Roșia Montană și interzicerea gazelor de șist!

  Nu au fost forțați de o putere obscură să promită „relansarea companiilor de stat, nu prin privatizare pe bani puțini și comisioane mari, ci prin asigurarea unui management privat și prin soluția clasică și sănătoasă a retehnologizării.”

  Nu și nu. Singura forță care i-a obligat să facă toate aceste promisiuni a fost disperarea lui Ponta și alor săi de a ajunge în funcții, fuga oarbă după averi, insoțite de demagogia ieftină și superficialitatea cronică de care au dat dovada mai toți liderii Uniunii.

  Mai mult decît atît. USL-ul a promis că ca veni cu un nou mod de a face politică, pentru a se distanța de mizeriile fără seamăn, cel puțin pînă la acea oră, pe care le făcuseră Băsescu, Boc, Anastase și Udrea.

  USL-ul a ținut să se jure că va veni cu „politica bunului-simț”, că va lupta cu Băsescu pînă la ultima picătură de energie, că va pune economia pe roți, că va stopa jaful din economie, că va duce o politică ce va servi interesului național. Ei au spus-o, nu noi.

  Acum, că are pîinea și cuțitul în mîini, USL-ul nu doar că nu vine cu o politică a bunului-simț, dar Ponta mai și da dovadă de o nesimțire realmente nemaiîntîlnită pînă acum, reușind să îi depășească la acest capitol pînă și pe netrebnicii de băsiști.

  Nici nu a preluat bine puterea USL-ul că Ponta s-a și pus pe coabitare cu Băsescu, a trecut la întărirea mafiei din Justiție. Cîinii fără stăpîn sînt acum prigoniți mai abitir ca niciodată, braconajul în ariile naturale protejate, aprobat de la centru, e în floare. USL-ul a dat liber la explorările legate de gazele de șist, exploatarea fiind la un colț, iar robinetul cu cianuri de la Roșia Montană e gata-gata să fie deschis.

  Economia e tot în groapă, șomajul a crescut, hoțiile și furtișagurile merg pe bandă rulantă, așa cum limpede s-a putut vedea în urma scandalului legat de ajutoarele de minimis oferite întreprinderilor mici și mijlocii.

  Deși cu greu s-ar fi putut imagina așa ceva, atitudinea useliștilor în fața UE și FMI este la fel de servilă ca a lui Băsescu și compania, iar vinderea ultimelor active viabile ale economiei naționale continuă și mai abitir decît pe vremea PD-L-ului. Despre nivelul de trai al populației, în ciuda promisiunilor și gogorițelor venite dinspre USL, ce să mai vorbim…

  În general vorbind, tot ce nu au reușit Băsescu și Boc să facă în patru ani de zile fac acum Ponta și ai lui.

  Se poate vorbi, fără a exista nici un fel de teamă de greșeală, de o monstruoasă trădare pe care au pus-o la cale, în dauna celor ce i-au votat!

  Pentru toate acestea, guvernul Ponta trebuie să plece!

  Dar nu înainte ca Ponta să admită că și-a făcut mama de rîs si sa își dea singur două palme drastice, de să îi sară ochelarii de pe fața lui de îmbuibat, de fariseu ipocrit ce își afișează steagul cu Che Ghevara la balconul viloiului.

  JOS BASESCU, JOS PONTA, JOS TOTI TRADATORII NEAMULUI!

  Apreciază

 2. berenger 31 octombrie 2013 la 8:57 AM #

  nu-i asa ca va simtiti bine cand stiti ca electoratul vostru nu e sensibilizat de probleme minore precum esecul guvernarii?
  atata vreme cat veniturile dependentilor de stat nu vor fi afectate (si ponta nu va face in veci greseala cuplului basescu-boc), voturile puterii sunt garantate.

  Apreciază

  • Radu Zlati 31 octombrie 2013 la 11:44 AM #

   electoratul nostru, al PNL, nu se suprapune în mod necesar cu cel al PSD, sau cu cel interesat de marile teme ale ”agendei publice”. În plan politic mă simt bine că nu pierdem teren, dar asta este doar un cântec de adormit copiii, iar eu copil nu mai sunt demult.

   Apreciază

 3. Ionut 31 octombrie 2013 la 10:35 AM #

  Perfect adevarat!

  Apreciază

 4. Ion Popescu 31 octombrie 2013 la 11:52 PM #

  Stimate domnule deputat,

  Va scriu in afara subiectului, stiu ca nu este de competenta dvs., dar trebuie sa fac public ceea ce se intampla la Oltchim. Conducerea numita POLITIC lasa combinatul sa agonizeze si asteapta investitori care sa vina cu sacul cu bani si sa-i scape de povara administrarii societatii.
  Astazi era asteptata o delegatie de chinezi. De aceea au fost otraviti aproape toti cainii din combinat. Nu este prima data cand se intampla acest lucru. Pe 8 septembrie, zi de mare sarbatoare crestina, s-a desfasurat o alta campanie de otravire.
  In timp ce sunt rezolvate false probleme de fatada, salariatii Oltchim au ajuns la disperare din cauza incertitudinii si a platii aleatorii a salariilor.
  Va rog frumos, faceti ceea ce depinde de dvs. pentru a scapa acest combinat de incompetenti si nemernici. Cred ca exista destui specialisti bine pregatiti si cu bun simt, care prefera sa ia calea strainatatii si care ar putea conduce cu succes acest combinat.
  Este de-a dreptul absurd ceea ce se intampla, de ceva vreme, la Oltchim. De unde se vede ca rautatea si incompetenta (sau hotia) merg mana in mana. Ca o observatie personala, acelasi comportament il avea si fostul primar Gutau Mircia, despre care poate ati auzit.
  Politia a fost anuntata, la fel si DSV-ul, dar n-au vrut sa se implice. Angajatii care au vazut grozaviile se tem sa depuna marturie.
  Vreau sa va mai rog sa faceti un apel in cadrul PNL, ca factorii cu putere de decizie sa ia taurul de coarne si sa puna in practica deviza „prin noi insine”. Cred ca si Romania poate avea societati cu capital de stat profitabile. Este absurd si umilitor ca Romania, tara cu pretentii de stat european, sa astepte investitori rusi, chinezi sau azeri. Este absurd si umilitor ca primul ministru al tarii mele sa se milogeasca de o societate de stat al unei foste republici sovietice (e vorba de SOCAR) sa vina sa preia Oltchim-ul.
  Cu aceasta ocazie doresc sa fac aprecieri critice si in privinta primarului Emilian Francu, despre care am auzit ca vrea sa demoleze centrul orasului si sa-l reconstruiasca, vrea sa sculpteze chipul lui Mircea cel Batran intr-o roca calcaroasa de pe malul Oltului, sparge strazi, da circulatia peste cap, si-a pus in minte sa faca sa dispara toti cainii din oras pana in iunie anul viitor (metoda care a mai fost incercata fara succes si de altii in ultimii 20 de ani), dar despre care n-am auzit ca vrea sa faca ceva in sensul dezvoltarii durabile a orasului, colectarii selective, locurilor de munca, etc.
  Prin intermediul dvs., il rog pe dl. Antonescu sa-si ia foarte in serios rolul de posibil viitor presedinte. Al romanilor. Nu de reprezentant al UE, nu de ambasador al NATO, nu de presedinte al baronilor locali, fie ei chiar si din PNL.
  Tot ceea ce am scris poate fi verificat. Daca puteti sa faceti ceva, va rog sa faceti. Si cu cat mai repede, cu atat mai bine.
  Va multumesc mult pentru atentie.

  P.S. : V-am scris sub un pseudonim, din considerente pe care sper sa le intelegeti.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: