Conferinţa de presă susţinută de președintele PNL Crin Antonescu – 23 februarie 2014

crin 1”Bună seara,

Vă mulțumesc pentru prezența la această întâlnire! V-am invitat la această întâlnire pentru o declarație de presă legată de situația din Ucraina, declarație pe care o fac și în calitate de președinte al Senatului și în calitate de președinte al Partidului Național Liberal.

Înainte de toate, aș dori să exprim solidaritatea noastră cu toți cetățenii Ucrainei, cu forțele democratice din această țară și în special cu familiile celor dispăruți, celor care și-au pierdut viața în dramaticele zile de la Kiev și de pe cuprinsul întregii țări.Este, atât cât putem evalua în acest moment al crizei, să sperăm un moment care marchează încheierea fazei cele mai grave a acesteia, este un moment de importanță istorică, în opinia mea, de importanță istorică cel puțin la scară europeană și dincolo, cum spuneam, de aspectele dramatice, de aspectele grave, de toată tensiunea și de toate pericolele pe care evoluțiile din Ucraina le-au presupus și le presupun, cred că este de salutat succesul, cel puțin până la acest moment, al forțelor democratice și acțiunile și măsurile pe care aceste forțe pro-europene, pro-democratice le-au luat în cursul zilei de ieri și în cursul zilei de azi.

Pentru România există un interes major legat de ceea ce se întâmplă în Ucraina și este, să spun așa, un triplu interes. În primul rând ca țară care se învecinează pe o bună distanță, are frontieră comună cu Ucraina și ca țară vecină Ucrainei unde trăiește o comunitate însemnată de etnici români, așa cum toți știm.

În al doilea rând, este important, foarte important ce se întâmplă în Ucraina pentru România ca membru al Uniunii Europene. În al treilea rând, ca membru al Alianței Nord-Atlantice. Din toate aceste trei puncte de vedere, este esențial pentru noi și cred că trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putință pe toate căile diplomatice pentru ca Ucraina să existe cât mai repede unitatea statului ucrainean, să fie păstrată stabilitatea situației de acolo și, de asemenea, evoluțiile democratice. Este un fapt care pare să intre pe făgașul său, acela că se va proceda la măsuri democratice. Este esențial să aibă loc alegeri democratice. Sper să nu fie doar o întâmplare și să fie un simbol faptul că aceste alegeri vor avea loc în data de 25 mai, atunci când în țărie din Uniunea Europeană vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European și sper, de asemenea, ca toate formele de violență, dintr-o direcție sau alta, să înceteze.

Ceea ce mi se pare foarte relevant și foarte important este ca din acest eveniment, repet, istoric petrecut în Ucraina să înțelegem anumite lucruri și noi cei din Uniunea Europeană. Mi se pare foarte importantă, și o salut ca atare, declarația domnului Ollie Rehn, comisarul european pentru reformă economică, cel care, cred, a pus cel mai bine punctul pe i, cum se spune, care a vorbit explicit și despre un ajutor financiar substanțial pentru Ucraina, o țară aflată într-o profundă criză economică și, mai ales, a vorbit despre obligația ca Uniunea Europeană să ofere Ucrainei, cum, adaug eu, trebuie să ofere și țărilor care au semnat Acordul de la Vilnius, în principal Republicii Moldova, o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană, acele condiții și acel calendar pe care forțele democratice pro-europene din aceste țări să le știe foarte bine și către care să-și concentreze eforturile.

Noi suntem în fața unui eveniment istoric pentru că Ucraina este o țară foarte mare, e o țară cu o populație considerabiă, este o țară cu o poziție și o importanță geo-strategică de prim ordin, iar lupta acestor oameni, pentru mulți chiar cu prețul vieții, pentru valorile europene, pentru valorile democrației, înseamnă un efort și o mână întinsă, o aspirație pe care noi avem obligația, când spun noi mă refer la comunitatea europeană,  vreau și cred că este nimerit ca România să vorbească mereu ca un membru al Uniunii Europene și să aibă un punct de vedere foarte bine conturat în deciziile pe care Uniunea Europeană le ia, o mână pe care Uniunea Europeană trebuie să o strângă, trebuie să o strângă mai repede, trebuie să înțeleagă că dorința acestor oameni de a intra cât mai repede în sfera de valori europene și de ce nu și în Uniunea Europeană trebuie sprijinită și din direcția noastră, trebuie sprijinită și dinspre Bruxelles și trebuie sprijinită dinspre capitalele tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene.

Este necesar ca de fiecare dată să subliniem și un alt aspect, atunci când vine vorba de raporturile Uniunea Europeană – Ucraina, faptul că aceste raporturi au consecințe și formează un context important și pentru ceea ce este o prioritate de politică externă pentru România și anume susținerea integrării Republicii Moldova.

Cu cât Uniunea Europeană va face deschideri mai largi și mai rapide către această parte, către această vecinătate estică, așa cum se numește ea, cu atât șansele unei țări ca Republica Moldova vor fi mai consistente și mai apropiate de a împlini această aspirație pe care și noi ca o țară vecină, ca o țară soră o susținem. Este important de înțeles tot procesul de până la Vilnius. Este important de înțeles lecția pe care fiecare o are de înțeles din aceste evenimente istorice. Și încă odată cred că România este una dintre cele mai interesate țări membre ale comunității europene să aibă un cuvânt de spus și să pledeze pentru o anumită politică și pentru o anumită atitudine a Uniunii Europene. Ați văzut că nu întâmplător Polonia, un alt mare vecin al Ucrainei, a jucat un rol, acum ca și în 2004-2005, un rol de vârf în criza ucraineană. Ministrul de Externe al Poloniei a făcut parte împreună cu ministru de Externe al Franței, ministru de Externe al Germaniei din echipa care a negociat la Kiev în momentele cele mai fierbinți.

Nu sunt întru totul de comparat raporturile dintre Polonia și Ucraina cu raporturile dintre România și Ucraina, dar cred că și acesta este un semn care ne arată că în calitate de stat important, la granița răsăriteană a Uniunii și la granița răsăriteană a NATO, de vecin important al Ucrainei și vecin, celălalt vecin, în afară de Ucraina, al Republicii Moldova trebuie să jucăm un rol mai accentuat, un rol mai concret, un rol mai direct în toate aceste chestiuni care ne privesc pe toți și pe noi românii în mod special.

Mulțumesc foarte mult și dacă sunt întrebări vă rog să le adresați.”

Întrebări din partea reprezentanţilor mass-media

Jurnalist: Frământările din Ucraina. Astăzi Parlamentul de la Kiev a adoptat o lege prin care limitele regionale sunt desființate, nu mai sunt recunoscute.

Crin Antonescu: Iată că sunt și lucruri care sigur pentru noi nu pot fi liniștitoare și nu pot fi acceptabile. Atunci când am vorbit de evoluțiile democratice ale Ucrainei am avut în vedere, după standarde europene, și drepturile minorităților naționale și în această privință trebuie spus foarte limpede că această lege care a fost astăzi abrogată, înțeleg, da, lege dată în timpul regimului Ianukovici, era o lege bună, și era o lege conformă cu standardele democrației europene și este încă o țintă a diplomației românești, aceea de a face viitorii parteneri ai noștri de la Kiev, Guvernul, autoritățile democratic alese în curând la Kiev, că asupra acestei chestiuni trebuie să revină, că nu există diplomație, că nu există democrație europeană în sensul deplin al cuvântului fără dreptul la identitate al minorităților naționale, așa cum se întâmplă în România, așa cum se întâmplă în toate țările, aproape în toate țările, Uniunii Europene.

Jurnalist: Au fost o serie de discuții la Palatul Cotroceni, discuți informale, dumneavoastră sunteți la curent cu aceste discuții?

Crin Antonescu: Nu.

Jurnalist: Nu au fost miniștrii din partea PNL care să participe la acele discuții?

Crin Antonescu: Eu nu am fost astăzi în București, (…), m-am uitat din când în când să văd dacă mă sună un anumit om politic.

Jurnalist: A sunat?

Crin Antonescu: Dar deocamdată nu, și de altfel dacă aceste reuniuni informale au fost pe structura CSAT, ia să vedem: ministru de Externe – nu am, Ministru de Interne – nu am, ministru al Apărării – nu am, ministru al Transporturilor – nu cred că a mai fost invitat de data asta, ministru al Finanțelor – nu am, nu cred că avea cine să participe.

Jurnalist: (…)

Crin Antonescu: Nu.

Jurnalist: Alți miniștrii veți avea începând de mâine, poimâine încolo?

Crin Antonescu: Eu sper. Dacă vom avea un guvern USL și știți unde este decizia, de bună seamă că vom avea acei miniștri care ne revin în urma acordurilor politice care au stat la baza alcătuirii Guvernului USL.

Jurnalist: Faceți vă rog o radiografie a situației, ați renunțat deja de câteva zile la unele clauze adoptate în BPN. S-au mai renunțat și la altele, s-au mai adăugat altele?

Crin Antonescu: Am dat toate semnele că, în ciuda campaniei care s-a dezlănțuit și se întețește în anumite zone, în anumite teritorii de presă, noi nu vrem să rupem USL, nu vrem rupem acest Guvern, vrem doar ca el să funcționeze normal. Și în sensul acesta, pentru că la un moment dat s-a făcut afirmația că n-are nicio legătură chestiunea asta, USD, constituirea și contestarea lui de către noi, cu guvernul propriu-zis, că este singura condiție inacceptabilă pentru cei din PSD – afirmațiile au fost făcute, între alții, chiar de către purtătorul de cuvânt al acestui partid – am spus bun, ca să deblocăm criza guvernamentală, renunțăm și la această condiție.

Jurnalist: În cazul în care nu veți primi un răspuns din partea premierului, le veți cere miniștrilor PNL să se retragă din Guvern?

Crin Antonescu: Da. Va avea loc o Delegație Permanentă, pentru că intrarea sau ieșirea dintr-un guvern nu sunt lucruri pe care le decide un om, nici măcar președintele partidului, dar eu, președinte, asta cred că trebuie făcut, pentru că lipsa unui răspuns nu este de fapt o lipsă de răspuns, ci este un răspuns. Avem luni și marți Parlamentul și luni și marți se poate reface Guvernul, așa cum este el normal să fie refăcut. Dacă în acest sens, și nu am nicio îndoială că nu se va întâmpla asta, pentru că altfel aș fi fost eu sau alții dintre colegii mei contactați pentru a angaja o discuție măcar mâine, pentru că totuși camerele Parlamentului nu se pot convoca de la un minut la altul, cred că nici măcar la Cameră, unde viteza este proverbială.

Jurnalist: Când veți convoca Delegația Permanentă?

Crin Antonescu: Delegația Permanentă va fi convocată marți seară.

Jurnalist: Premierul Victor Ponta spune că dacă demisionează miniștrii PNL marți pune interimari ca să existe timp de discuții.

Crin Antonescu: Poate cu altcineva.

Jurnalist: Spuneați că nu vă răspunde la telefon sau nici nu v-a sunat.

Crin Antonescu: Nu m-a sunat, dar nu asta este problema, problema este că dacă nu punem miniștrii luni sau marți, când este Parlamentul, noi nu suntem interesați și nu suntem de acord într-o prelungire ultra-artificială, că de la bun început a fost artificială, a acestei crize. De ce să stăm cu interimari? Este limpede că domnul Ponta nu dorește să mai recunoască prezența și drepturile PNL, în conformitate cu acordul de guvernare, atunci încearcă să-și facă un guvern singur și își pune ce vrea domnia sa, în fond și interimari. Nu văd care mai este subiectul de discuție cu noi.

Jurnalist: De când a început…?

Crin Antonescu: Din primul moment în care, după ce noi am făcut niște propuneri, exact pe locurile noastre, exact pe pozițiile noastre, fără să cerem nimic în plus, domnul Victor Ponta a refuzat să fie de acord cu convocarea camerelor reunite pentru concretizarea acestor propuneri. Cu alte cuvinte, din primul început de săptămână, luni și marți, când camerele sunt împreună, de după propunere, adică acum aproape trei săptămâni, două săptămâni și ceva.

Jurnalist: A început un nou joc al telefoanelor? Domnul Ponta spune că v-a sunat și erați în emisiune joi seară…

Crin Antonescu: Nu, n-a început, tocmai se termină. Domnul Ponta se uită la emisiunile mele, de ce mă sună? Vede că nu pot să răspund. Să mă sune când nu sunt în emisiune.

Jurnalist: A spus că dumneavoastră nu l-ați sunat înapoi…

Crin Antonescu: Sunteți om serios, terminați-o cu telefoanele. Este foarte clar că nu există intenția unei noi discuții și mai cu seamă nu există intenția convocării camerelor, pentru mâine cel puțin. Poate că mâine va fi această discuție, dar din punctul meu de vedere semnele sunt foarte clare și nu este vorba aici de liniile telefonice sau de când sunt ocupate telefoanele sau nu, ci este vorba de un răspuns clar, o opțiune clară pe care primul-ministru o face.

Reclame

Etichete:, , , , , , , , , , ,

3 comentarii pe “Conferinţa de presă susţinută de președintele PNL Crin Antonescu – 23 februarie 2014”

 1. chioru 23 februarie 2014 la 10:42 PM #

  am vazut la gadea atacuri cu franturi de fraze, decupari din context, etc. despre ce ar fi zis crin. gadea si voiculescu efectiv il linseaza mediatic. avea dreptate basescu in legatura cu trustul intact, nu ca b1 ar fi mai breaz…

  Apreciază

 2. chioru 24 februarie 2014 la 12:41 AM #

  si inca ceva. dupa parerea mea, nu ponta trebuie atacat in campania electorala. el e doar o paiata in mana baronilor. psd trebuie atacat. oricum asta hotarasc consilierii, nu eu.

  Apreciază

 3. Ivi 24 februarie 2014 la 3:55 PM #

  Un discurs bun insa prea mult ancorat in trecut… mai trebuiau si cel putin „doua sageti” trimise spre viitor…
  Si o intrebare pentru Crin si PNL – pe cand un „discurs cat o politica / strategie” si pentru creatorii din domeniul tehnic (intelectualitatea tehnica) si din domeniul antreprenoriatului inovativ (intreprinzatorii si liber profesionistii) ?

  Apreciază

%d blogeri au apreciat asta: