Discursul președintelui PNL, Crin Antonescu, susținut la Timișoara – 11 aprilie 2014

10259263_10152360193698307_4178810958719207530_o“Bună seara,

Prin toamna lui 2009, într-o seară, era campanie electorală și eram într-o mașină, nici nu știu dacă nu era un taxi, eram cu Edi Hellvig și auzeam la radioul mașinii care prelua o televiziune că domnul Traian Băsescu ajunge a doua zi la Cluj, cum o să ajungem și noi mâine, are acolo un mare miting al Partidului Democrat Liberal, care atunci era partid de guvernământ și era foarte puternic și că îi invită pe contracandidații la președinție dacă au curaj să vină, să aibă o dezbatere, că domnul Băsescu e dispus să facă aceast lucru. Cred că în studio era și unpesedist de-al lui Geoană care îngâna ceva, să vedem care e agenda domnului președinte Geoană, dacă nu cumva e la Moscova, să vedem unde l-a mai trimis domnul Gușă.

Noi din taxi, din mașina aia, am sărit speriați și am dat telefon, că noi nu prea aveam nicio șansă să prindem așa ceva. Am intrat în direct și am spus: venim noi! După aceea, am luat a doua zi dimineață un avion, ne-am dus la Cluj, Băsescu totuși jucător, a zis, a zis, era acolo, Geoană avea agenda la încărcat. Și vă spun foarte sincer că în camera de hotel unde eram cu Edi Hellvig, cu Adina, trei oamen,i am cam băgat-o pe mânecă, eu, ei nu, ei sunt tari. Pentru că nu aveam consilieri, cum nu am nici acum, nu era simplu, după atâția ani în care Traian Băsescu vorbise singur, dar îl ascultase toată țară, să fii primul om care apuci să ai un duel, o confruntare, o discuție față în față, cu un om care nu era lipsit nici de darul vorbirii, nici de foartă multă imaginație, cu un tupeu uriaș, care nu l-a părăsit până în ziua de azi și probabil va continua și în activitatea de beneficiar, de fermier, de la iarnă încolo. N-a fost un moment foarte ușor.

Eu am avut atunci doar curaj, acest curaj venea nu din faptul că aș fi eu vreun erou, sunt un om normal care speră, mă tem, am curaj, îmi e frică în aceeași măsură ca fiecare persoană normală, curajul acesta era dat de oameni ca dumeavoastră, de oameni ca noi, care chiar fac politică, și care doreau ca cineva să-i spună niște lucruri lui Traian Băsescu. Și m-am dus acolo, în acea confruntare care a arătat unei întregi țări că se poate sta drepți, în picioare, în fața lui Traian Băsescu, că poate fi confruntat, că cineva poate avea curajul să îi spună ceea ce, deja de atunci, milioane de oameni, de concetățeni doreau să îi spună.

Sigur, pentru campanie se cunoaște. De asta am și început cu această istorioară. PSD-ul avea o singură grijă, să tocmească sondaje în care să se arate că eu nu am nicio șansă, ca să descurajeze, conform teoriei și practicii votului utiloamenii să voteze cu mine. Cei de la PDL, cei din jurul lui Traian Băsescu, consilierii, strategii, specialiștii, ofițerii, flăcări violete – și ăia nu erau oameni proști – cum zice Creangă în Capra cu Trei Iezi, și ăia aveau o singură grijănu cumva să intru eu în turul doi, eu ăla fără consilierieu ăla care eram considerat fără partidși așa mai departeȘi sigur, foarte mulți spuneau nu votați Crin Antonescu, nu o să ia mai mult de 5-6%. Bun, au reușit, nu am intrat în turul doi.

Am uitat să spun că în vremea asta, un tânăr domn care nu era așa de serios și de grav și de hotărât, pe care îl chema Victor Ponta, îi ținea mapa lui Geoană, dar nu prea i-o ținea corect, de fapt îi ținea mapa lui Gușă de fapt, care Gușă i-o ținea lui Geoană.

Și s-a terminat campania, unii n-au reușit, eu n-am reușit să intrăm în turul doi. Corupția, șantajabilitatea și trădarea multor tovarăși pesediști l-au scos pe Traian Băsescu președinte a doua oară. Traian Băsescu a ratat șansa ca măcar în al doilea mandat să fie președinte al tuturor românilor și nu doar al PDL-ului, pe care avea să-l părăsească și pe el, a ratat șansa să fie un președinte puternic pentru România și pentru români și a reușit să fie doar un președinte puternic împotriva a cel puțin jumătate dintre cetățenii săi. (…)

Dar am spus această istorie pentru că exact ca atunci mă uit astăzi, în preajma acestei campanii pentru Parlamentul European. I-ați văzut pe colegii noștri vorbind despre drepturile omului, despre telecomunicații, despre energie, despre infrastructură, despre drepturi și libertăți fundamentale și vă rog, nu pe dumneavoastră, că dumneavoastă știți, vă rog să atrageți atenția tuturor concetățenilor noștri că drepturile nu sunt ceva abstract. De exemplu, dreptul la liberă circulație sau dreptul la muncă sunt chestiuni extraordinar de concrete, mai concrete nu se poate, legate de viața lor și a familiilor lor, a celor care merg și muncesc în străinătate.

Deci, în vreme ce noi vorbim despre lucrurile acestea, pe partea domnului Băsescu, sigur acolo sunt niște chestiuni de familie în care nu este bine să ne băgăm și îmi vine să schimb postul pentru că este jenant, știți ca atunci când auzi un scandal în familie pentru că ai apartamentul apropiat. Acolo ne povestește doamna Elena Băsescu ce face în timpul liber domnul Stolojan și cu cine pe la Bruxelles – jenant, nu-i frumos – acolo ne povestește doamna Macovei despre domnul Preda și domnul Preda despre doamna Macovei, nu discutăm.

Dar ce face marele Partid Social Democrat, ce fac marii săi lideri? Marii săi lideri nu ne spun dacă, susținându-l pe Martin Schulz dacă o luăm spre Rusia sau mai stăm, cum mai stăm în Europa, nu ne spun dacă, așa cum spunea Adina, au de gând să facă în România reindustrializare sau ecologie, nu ne spun nimic. Ne spun atât: că Antonescu nu va intra în turul doi, mă uitam și la Dragnea aseară, parcă era o cucuvea. Asta avea el de comentat: n-o să intre în turul doi, n-o să intre în turul doi, n-o să intre în turul doi. Și că, în orice caz, PNL va lua un scor mic-mic-mic-mic.

Te și întrebi oare de ce, de ce este grija principală a unui partid așa de mare, care are niște lideri așa de mari, care are președinția României în buzunar, numai nu se hotărăsc dacă în spiritul pomenilor electorale să i-o dea și pe asta lui Tăriceanu sau s-o țină ei, te și întrebi de ce grija lor e asta.

Și grija lor, dragii mei, este asta, pentru că doar Partidul Național Liberal și doar Crin Antonescu, în calitate de contracandidat îi pot împiedica pe ei, dacă poate să-i împiedice cineva, să ia toată puterea la toamnă în România și să facă ei cu ea ce știu, de când îi știm.

Oameni mulți și oameni cinstiți îmi reproșează și ne reproșează: Nu știați cine sunt? I-ați adus la putere. Ba da, știam cine sunt, dar nu putem uita cine este și ce-au făcut domnul Traian Băsescu și PD, în guvernarea lor, că ei nu făceau alte lucruri decât făcuseră pesediștii. Și care era singura noastră șansă și singura noastră speranță de a schimba, de a pune capăt unui regim abuziv, unui președinte abuziv, unor practici abuzive decât această alianță, în speranța că un lider tânăr gândește altfel parcursul și acțiunea acestui partid politic, în speranța că toți acești oameni învățaseră câte ceva din ce s-a întâmplat.

Am apreciat greșit sau speranța noastră nu s-a împlinit. Nu este nimic, dragii mei, le spun de aici de la Timișoara. Noi i-am adus la putere, noi îi dăm jos de la putere. Eu l-am adus pe Ponta, eu îl dau jos.

Astăzi, din păcate, ceea ce PSD-ul nu și-a permis câtă vreme noi am fost împreună cu ei, își permite la vedere. Și astăzi, drumul european al României, drumul spre occident al României, pentru care prima dată aici la Timișoara s-a vărsat sânge în România și pentru care dumneavoastră, mai ales cei din această parte de vest a României întotdeauna ați lucrat și în plan politic, și în plan economic, și în plan civic, astăzi drumul acesta este pus în pericol de PSD.

Astăzi domnul Ponta ne spune clar că mai are doar două piedici în calea sa, justiția și presa liberă, pentru că, din punct de vedere politic, vede drumul liber către câștigarea întregii puteri și o socoteală simplă, Traian Băsescu și partidele lui Traian Băsescu, fostul partid, PDL, actualul partid, partidul doamnei și al domnului Tomac, sunt suficient de slabe și suficient de lipsite de credibilitate pentru a nu-l putea opri nici pe domnul Ponta, pentru a nu putea opri nici PSD-ul să pună mână pe putere și să facă, așa cum deja domnul Ponta ne anunță, ce știu ei, PSD peste tot. PSD la Parchet, PSD la tribunale, PSD la Guvern, PSD la Institutul de Meteorologie, PSD la Liga de fotbal, PSD peste tot.

Noi am trăit chestiunea asta, într-o mare măsură, între 2000 și 2004. Nu ne mai putem  permite s-o trăim din 2014 încolo pentru că suntem în NATO, suntem în Uniunea Europeană și Partidul Național Liberal a fost mereu partidul care a luptat pentru aceste valori.

Partidul lor trăiește de pe urma baronilor.

Partidul nostru trăiește de pe urma valorilor sale, de pe urma ideilor sale și partidul nostru nu ia voturi cu remorca, cu autobuzul, partidul nostru și fiecare dintre dumneavoastră, chiar cei care astăzi sunt foarte puternici, ca președintele Moloț, fiecare dintre noi întotdeauna am muncit pentru fiecare vot, pentru că noi am luat întotdeauna voturi de la indivizi, pentru că noi întotdeauna am luat voturi tocmai pentru ca această țară să fie a cetățenilor, și nu a baronilor și pentru aceste lucruri ne-am bătut mereu și când aceste lucruri au fost negate, încălcate și puse în pericol, ne-am despărțit și de Traian Băsescu și ne-am despărțit și de PSD.

Avem nevoie la aceste alegeri să arătăm tuturor românilor care vor să mergem înainte și nu înapoi, care vor să mergem spre Vest și nu spre Est, că există un partid suficient de puternic pentru ca votul lor să aibă sens. Aceasta este miza pentru care PSD și toți acoliții săi din presă, din propagandă, din toate părțile încearcă să inducă ideea că PNL va obține un rezultat prost, că Antonescu va pleca. Ați văzut cu câtă bucurie li se aprinde o luminiță în ochi cum se gândesc  cum o să plec eu din PNL, de la conducerea PNL. Eu, care sunt un om bun, mă și gândesc uneori să plec așa să le fac o bucurie că tare-s mulți.

Dar cert este că și cu Antonescu și fără Antonescu, și cu Iohannis și fără Iohannis, acest partid nu a depins niciodată de un om. Acest partid depinde de niște idei și de niște valori. Acest partid vrea să fie la guvernare. Acest partid vrea să se pună în funcții de conducere în stat și în administrație, dar nu a făcut niciodată politică pentru aceste funcții în sine, ci pentru a le folosi pentru mai binele cetățenilor, pentru mai binele țării. Asta nu înțelege Ponta și asta n-a înțeles Băsescu și îi mai spun încă o dată, cu Băsescu e prea târziu, dar Ponta e încă tânăr: Vino-ți în fire! Înțelege că Partidul Național Liberal nu poate fi cumpărat, că Partidul Național Liberal nu poate fi anexat, că Partidul Național Liberal, cu mai multe sau mai puține voturi, cu Antonescu sau fără Antonescu, stă în picioare, pe picioarele lui și că de voturile de la aceste alegeri nu au nevoie numai acești oameni, pe care nu mă feresc să-i numesc extraordinar, europarlamentarii noștri, nu am nevoie numai eu ca lider al partidului, nu are nevoie numai Klaus Iohannis ca viitor prim-ministru al acestei țări. De aceste voturi pe care le cerem de la dumneavoastră și pe care vă rugăm să le obțineți fiecare, vot cu vot, în această primăvară, au nevoie milioane de români care nu mai au speranță de la politică unii, care s-au resemnat cu faptul că PSD-ul va veni din noi și  va lua toată puterea, unii care consideră că ce a făcut Băsescu și cu PDL, vor face cu PSD. Oamenii trebuie să vadă că există o speranță, că există o alternativă.

Lupta cu PSD, și sigur că e bucuros și domnul Băsescu, sunt bucuroși și pedeliștii, este că o mare speranță a oamenilor așa cum au încercat să facă și cum au reușit într-o anumită măsură în 2009 pentru că noi împreună, noi liberalii împreună, am obținut victorii la care nici nu ne gândeam și l-am învins pe Traian Băsescu care era mai puternic decât sunt pesediștii astăzi. L-am învins în alegerile locale, l-am învins la referendum, când ca la un meci de fotbal, noi am câștigat cu 7-0 în teren, sigur, a venit UEFA după aia și ne-a descalificat și a dat 3-0 pentru el, dar noi l-am învins de fapt pentru că voturile a milioane de oameni pe care eu le-am apărat, nu Victor Ponta. Victor Ponta nu știa unde să se ascundă de Barroso și îl prindea Schulz, când îi dădea drumul Schulz îl prindea Barroso.

Dar aveam cinstea atunci să îndeplinesc, fie și interimar, funcția de președinte al României. Nu am dat niciodată o declarație antioccidentală pentru că sunt un prooccidental, ca dumneavoastră toți, dar am avut curajul când eram obligat să îl am și să spun ”Atenție, greșiți! Aici este o țară și aici sunt milioane de oameni al căror vot trebuie respectat. ”, Ponta nu a avut niciodată acest curaj și nu o să-l aibă niciodată.

Astăzi, s-a găsit să lupte tare de tot cu Traian Băsescu și are nerușinarea, ca toți ceilalți propagandiști pesediști să mă acuze pe mine, să vă acuze pe dumneavoastră că suntem înțeleși cu Traian Băsescu. Nu am fost niciodată înțeleși cu cei puternici, totdeauna ne-am aliat împotriva celor puternici care abuzează, am făcut-o în 1990, în 1992, în 1996, în 2004, în 2009, niciodată nu am atârnat la ușa puterii, niciodată nu am așteptat pomana nici PSD-ului, nici a lui Băsescu, și nu o să așteptăm pe cea a lui Victor Ponta și a găștii lui, niciodată.

Avem datoria să ne luptăm pentru fiecare vot acum în mai pentru că dacă obținem această victorie morală, dacă obținem această victorie care să dea o perspectivă românilor, în toamnă, domnul Ponta și baronii săi, pe care dânsul îndrăznește acum, când îi ia Parchetul, să-i compare cu martirii din decembrie vor pleca acasă, nu în opoziție, pentru că ei nu știu cum este în politică decât la putere, direct sau pe sub mână, dacă nu vor mai fi la putere vor pleca acasă.

Sunteți în termeni militari divizia de elită a Partidului Național Liberal, aveți în domnul Mogoș și în domnul Bela și în domnul primar Robu și în tânărul nostru președinte de la Arad, căruia îi spun că noi 25 facem, nu 20.

Niciodată organizația de la Arad nu a fost mai puternică decât acum sub conducerea sa. Dumneavoastră sunteți pentru alți colegi liberali din alte zone ale țării o speranță, dar vă previn că aveți o bătălie foarte grea de dat cu Moldova și cu Sudul. Eu vă doresc să luați locul I pentru că-l meritați, pentru că am spus cu toții ani de zile două lucruri și nu sunt valabile numai pentru orașul în care ne aflăm, ci pentru toată această parte a țării: Timișoara ar merita o altă Românie și ce s-ar fi întâmplat cu noi toți, cu viața noastră, cu România noastră dacă  nu toată proclamația de la Timișoara, dar măcar o parte s-ar fi aplicat în 1990. Victorie!

Aș vrea să vă strâng mâna tuturor. Nu pot. Aș vrea să vă îmbrățișez pe toți. Nu pot. Aș vrea să vă ofer acest trofeu simbolic pentru tot ce ați făcut și pentru victoria pe care știu că o vom avea fiecăruia dintre voi și nu pot și atunci o fac, în numele dumneavoastră, al tuturor, cu cel care vă va reprezenta la aceste alegeri europarlamentare, colegul, prietenul și eurocampionul nostru Cristian Bușoi. Sărbători fericite! Victorie!”

11 aprilie 2014                 

Departamentul de Analiză Politică și Comunicare

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: