Declarație de presă: Libertatea presei începe cu libertatea omului de presă

Radu ZlatiNu doresc să mă implic în vreun fel în modul în care urmează să se dezvolte relațiile între trustul de presă Digi24 și jurnalistul Cristi Citre. Însă nu pot să nu fac niște sumare remarci cu privire la incidentul soldat cu concedierea jurnalistului ulterior postării unui comentariu pe o rețea de socializare, comentariu ce poate fi considerat injurios la adresa unui om politic care întâmplător este și premierul statului român.

(1)   Libertatea presei este una dintre puținele drepturi pe care societatea românească le-a câștigat prin revoluția din 1989, drept care a rămas mai mult sau mai puțin nealterat de-a lungul celor 25 de ani de democrație, dintre care unii au fost de ”democrație originală.”

(2)   Libertatea presei implică și libertatea oamenilor de presă de a se exprima în forme mai acide la adresa oamenilor politici, cu sau fără o justificare a formelor de limbaj folosite. Asta deoarece actul jurnalistic nu presupune doar un exercițiu automat de transmitere a informațiilor, ci și pe acela de prelucrare personală a acestora precum și de transmitere în forme specifice personalității, individualității omului de presă.

(3)   Partidul Național Liberal a fost în toată perioada postrevoluționară un apărător constant al libertății presei – una dintre formele de manifestare a sprijinului PNL față de breasla jurnaliștilor fiind eforturile depuse pentru a scoate în afara codului penal a actului de calomnie, fapt care mărește aria de libertate a presei.

(4)   Dincolo de aspectele menționate mai sus, în afara actului profesional, act pentru care omul de presă este remunerat și care se desfășoară conform unei fișe a postului specifice și a unor raporturi între acesta și angajatorul său consfințite de către Codul Muncii, jurnalistul în viața sa privată, în manifestările sale sociale sau politice, este și trebuie să rămână liber. Liber să se manifeste: liber să acționeze, liber să își manifeste opiniile în forma pe care o dorește, liber, inclusiv, să greșească.

(5)   Nu există o libertate a presei fără o libertate a omului de presă. A sancționa prin încetarea contractului de muncă o opinie a unui jurnalist emisă în timpul exercitării atribuțiilor sale profesionale ar mai putea fi înțeleasă, deși chiar și atunci aș avea rezerve în a aproba un astfel de gest. A concedia însă un om de presă pentru niște afirmații făcute în afara timpului său de muncă, afirmații care nu angajează decât jurnalistul respectiv iar nu entitatea de presă a cărei angajat este, mi se pare un abuz, indiferent de explicațiile care ne sunt oferite.

(6)   Abuzul mi se pare cu atât mai revoltător cu cât cel care era ținta comentariului era un important om politic care avea mijloacele să reacționeze, dacă ar fi avut această intenție. Nu mă îndoiesc că domnul Victor Ponta înțelege libertatea presei și dincolo de ea libertatea oricărui cetățean de a se exprima cu privire la domnia sa, chiar dacă exprimarea este injurioasă. Chiar dacă, poate, este nedreaptă. Premierul României a înțeles de multă vreme că libertatea omului politic constă, printre altele, în a accepta să fie ținta de serviciu a tuturor nemulțumirilor cetățenilor, întemeiate sau nu. Ceea ce a înțeles Victor Ponta ar fi trebuit să fie înțeles și de către șefii domnului Citre, care au ținut să apere pe cineva care nu se dorea apărat astfel.

(7)   Faptul că o entitate de drept privat sancționează activitatea socială (iar nu profesională) a unui angajat, apărând astfel un reprezentant al clasei politice, mi se pare în consecință un abuz care, sper, nu va fi transformat într-un uz. Excesul de zel al unui organism privat, de presă sau nu, poate deschide calea exceselor de zel din partea unor instituții de stat. Și de la darea afară a conștiințelor incomode putem ajunge, destul de ușor, la faimoasele ”arestări de vineri” ale unui regim de care ne-am debarasat prin alegerile din 2004.

Cu respectul cuvenit față de întregul corp profesional al jurnaliștilor mă declar încă o dată sprijinitorul nu numai al actului de presă în sine, dar și al libertății oamenilor de presă de a se manifesta, în spațiul public sau privat, conform conștiinței lor – fără a fi îngrădiți în vreun fel de politica editorială a trusturilor de presă pe care le reprezintă în exercițiul lor profesional.

17 iulie 2014

Radu Zlati, deputat PNL

 

Etichete:, , , , , ,

2 comentarii pe “Declarație de presă: Libertatea presei începe cu libertatea omului de presă”

 1. pozedecat 17 iulie 2014 la 1:49 PM #

  Nu stiu despre ce este vorba dar nu putem sti daca nu cumva existau niste clauze contractuale intre jurnalist si postul respectiv care sa fi interzis jurnalistului manifestari de tipul acela.

  Apreciază

  • Radu Zlati 17 iulie 2014 la 2:36 PM #

   NU au fost invocate astfel de clauze, i s-a spus doar că a sărit calul pe FB 🙂

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: