Declarație de presă deputat Radu Zlati: Victor Ponta învins de Mihai Seplecan

catsIeri, printr-o sentință a Curții de Apel Cluj, Guvernul VV Ponta a pierdut în fața determinării, insistenței și, nu în ultimul rând, în faţa dreptății unui tânăr politician clujean, Mihai Seplecan. Acesta, după cum se știe, a atacat în contencios administrativ faptul că guvernul PSD a decis să nu organizeze alegeri pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj: deși funcția devenise vacantă din 3 octombrie 2014 iar obligația legală a guvernului era să organizeze alegeri în termen de 60 de zile, aceste alegeri încă nu au avut loc.

Desigur, amânarea sine die a alegerilor are la bază teama partidului de guvernământ că aici, în inima Ardealului, în locul devenit emblematic pentru transilvăneni, locul unde a apărut și s-a dezvoltat o foarte interesantă grupare internă a PSD, ”grupul de la Cluj” – pe cât de interesantă pe atât de ineficientă în plan electoral -, o înfrângere a PSD Cluj în lupta pentru șefia CJ ar fi putut fi interpretată de către întreaga opinie publică românească drept un prim semn electoral al degringoladei partidului încă aflat la putere.

Tot atât de firesc, Guvernul și premierul în funcție au mințit sau au încercat să mintă judecătorii Curții, să argumenteze prin aceea că nu au fost bani pentru organizarea respectivelor alegeri. Dar, dacă până în decembrie 2014 nu erau bani pentru alegeri, acești bani ar fi putut fi introduși pe fișa de buget a Ministerului Administrației și Internelor pe bugetarea din 2015. Aceasta nu a avut loc, ceea ce demonstrează reaua credință a Guvernului, care practic nu a avut intenția, nici o clipă, de a organiza alegeri la Cluj.

Din fericire, Curtea de Apel Cluj a rămas insensibilă la această argumentație pernicioasă a Guvernului și a stabilit că: ”Admite acţiunea formulată de PNL-Filiala Cluj în contradictoriu cu pârâtul Guvernul României. Obligă pârâtul să efectueze operaţiunile prevăzute de lege în vederea stabilirii datei desfăşurării alegerilor parţiale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.”

Personal sunt convins că acest guvern mincinos, condus de un premier pe măsură, va face totul ca alegerile pentru șefia CJ Cluj să nu aibă loc până în mai 2015, atunci când o nouă lege electorală va schimba regulile jocului și va oferi PSD, la Cluj, măcar o fărâmă de speranță.

Dar sentința de ieri are importanța ei dincolo de faptul organizării (sau nu) alegerilor care sunt subiectul disputei între PNL și PSD.

Sentința este importantă deoarece există și alte plângeri formulate de către peneliștii clujeni, prin același determinat secretar executiv al PNL, Mihai Seplecan. Unele dintre acestea sunt plângeri penale. Or, după sentința de ieri, procurorii însărcinați cu cercetarea respectivelor plângeri nu vor putea închide ochii și este foarte posibil să îl avem pe VV Ponta implicat într-un dosar penal cu sfârșit negativ previzibil.

Un al doilea fapt important relevat de sentința de ieri este acela că Justiția este independentă (ceea ce oricum, cu toții sperăm să se adeverească de cât mai multe ori) și că, dacă există voință politică, determinare, inteligență și coerență în formularea poziției proprii (politice și/sau juridice), atunci Opoziția, în lupta sa împotriva guvernării pesediste, are în Adevăr și în Justiție un aliat natural. PNL Cluj a arătat că se poate. Mihail Seplecan a arătat că se poate. De la Cluj va porni schimbarea? Posibil. Cu credință și voință, orice este posibil.

PS: Felicitări, Mihai Seplecan. Schimbarea de generații la vârful PNL Cluj are o bună șansă să fie una de folos partidului și comunității.

Deputat PNL,

Radu Zlati

5 comentarii pe “Declarație de presă deputat Radu Zlati: Victor Ponta învins de Mihai Seplecan”

 1. redguy1973 4 aprilie 2015 la 12:30 PM #

  Foarte bine!

  Apreciază

 2. pozeDECAT 5 aprilie 2015 la 11:59 AM #

  Dar e trist ca trebuie sa recurgi la tribunal ca autoritatea publica suprema din zona administrativa sa faca ceea ce ii este in atributii. Daca legea ar fi prevazut si ce se intampla daca obligatia de a face nu se respecta … Sa zicem ca legea ar spune ca, in cazul in care guvernul nu organizeaza la timp aceste alegeri este demis de drept. Banuiesc ca s-ar fi miscat un pic, nu?

  Apreciat de 1 persoană

  • Radu Zlati 5 aprilie 2015 la 10:44 PM #

   desigur. Dar nu văd introduse penalități la chestii de genul ăsta, indiferent cine ia puterea. Îmi aduc aminte că Boca amânat astfel de alegeri, sau de deputați, mai mult de doi ani

   Apreciază

   • adrian 5 aprilie 2015 la 10:58 PM #

    De acord cu evaluarea dvs. Acolo unde au existat astfel d eprevederi au fost scoase. La legea urbanismului, daca plnul de urbanism general ar fi fost aprobat fara consultarea populatiei (asa formala cum era(, planul era nul de drept. S-a scos dar ramane contestabil caci consultarea e in procedura. Adica daca se zbate cineva ca in cazul asta cu alegerile, obtine „o victorie” in alegeri. Su cu asta ce-am facut? E la fel cu obligativitatea actualizarii periodice a PUG. Am incercat sa introduc ca daca nu se face, nu s-ar mai putea de drept emite autorizatii de consttruire (l-am convins pe ministrul Iorgulescu sa dea aviz de respingere la modificarea legii 350 in anul 2006). N-a avut rezultat asa ca merge scuza perpetua – n-avem bani la buget …

    Apreciază

 3. Stelian Rotaru 5 aprilie 2015 la 5:27 PM #

  Felicitari ! Independenta justitiei nu este la fel in toate judetele !La brasov mai este de „luptat” Dar „intamplarea” de la Cluj, sunt convins, va avea influenta in toata tara ! Nimic fara Dumnezeu !

  Apreciat de 1 persoană

%d blogeri au apreciat asta: