A început jocul revendicărilor salariale

radu zlatiCineva ar fi trebuit să își dea seama, când a fost trecută prin Guvern OUG privitoare la mărirea salariilor demnitarilor, că începe un joc extrem de periculos, și că celelalte categorii bugetare nu vor asista pasive la această acțiune, oricât de întemeiată ar fi fost. Pentru că celelalte categorii de bugetari au și ele întemeierile lor, atunci când iau în considerare importanța socială a muncii lor sau corelația dintre veniturile lor salariale și cele ale unor omologi europeni.

Unii medici au enunțat cifra de 7000 de lei pentru un medic primar specialist. Unii profesori au replicat că, în acest caz, un salariu de 5000 lei pentru un profesor cu grad I și 40 de ani vechime nu ar fi exagerat. Cât vor solicita în acest caz funcționarii publici care lucrează cu fonduri de milioane de euro? Pompierii care salvează oamenii din flăcări sau magistrații care trebuie să reziste la tentații greu de imaginat în lupta lor cu infractorii, mai ales cei din domeniul economic?

Încă o dată, partidele au pierdut lupta. Și-au croit politicile publice în raport cu ziua de azi, cu ceea ce pot câștiga sau pierde electoral pe termen scurt. Iar alegerile în România se succed prea des pentru a putea face loc la altceva decât manevre pe termen scurt, care duc la alte manevre, tot atât de inutile, la scară istorică, precum primele. Ceea ce ar fi trebuit să facă și nu au făcut a fost să îşi educe propriul electorat și să atragă de partea lor acele personaje cheie, formatorii de opinie din societatea românească, care să ranforseze poziția partidelor în fața opiniei publice, să le cauționeze poziția. Aproape nici o inițiativă cu impact din partea partidelor, oricât de importantă a fost pentru români și România, nu a fost însoțită de o reală și largă dezbatere publică – poate cu excepția legii asupra RMGC.

Desigur, poziția Partidului Național Liberal atât asupra măririi salariilor demnitarilor, cât și în general asupra Legii Salarizării este una rațională și de salutat în actualele circumstanțe. Ceea ce este regretabil este faptul că partidele, PNL inclusiv, nu au demarat consultări publice asupra acestei Legi și asupra Codului Fiscal (public însemnând public – cu participarea nu doar a actorilor principali implicați, dar și a presei). Poate că după episodul dezbaterilor între partidele parlamentare, care va începe pe 20 august, vom învăța cu toții ceva și poate un altfel de a face politică va fi în cele din urmă aplicat de către partidele politice. Până nu este prea târziu.

ÎN RĂSPĂR (XXV): DESPRE DEZBATERI ȘI CONSENS PE CODUL FISCAL

Etichete:, , , , , , , , ,

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. În răspăr (XXXII): Despre salariile bugetarilor | Radu Zlati - deputat de Gherla - 24 august 2015

    […] A ÎNCEPUT JOCUL REVENDICĂRILOR SALARIALE […]

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: