M. Stefan: Cu asumarea a şaptea oară / Boc, în plen: Cod de dialog fără dialog, Educaţie cu salarii plafonate

Guvernul Boc îşi angajează luni, pentru a şaptea oară răspunderea în faţa Parlamentului, de această dată pe legea de uniformizare a salariilor din învăţământ, în anul 2011, precum şi pe Codul de dialog social. Deşi a trecut prin emoţiile a şase moţiuni de cenzură din partea opoziţiei, executivul nu are mai”ocazia” să treacă în cont o a şaptea încercare, deoarece Uniunea Social-Liberală a anunţat că nu va depune o nouă moţiune. În schimb, unele surprize pot apărea din partea parlamentarilor PDL, nemulţumiţi de plafonarea salariilor profesorilor într-un an electoral, măsură pusă deja în cârca ministrului de resort, Daniel Funeriu, în timp ce forma Codului de dialog social este condamnată de 57 de organizaţii ale societăţii civile, patronate şi sindicate care acuză tocmai lipsa de dialog la elaborarea textului.

Birourile Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis săptămâna trecută ca Guvernul să-şi asume luni, 18 aprilie, răspunderea asupra legilor privind Codul de dialog social şi salarizarea profesorilor. De la ora 11,00, Executivul se reuneşte în şedinţă pentru a se pronunţa asupra eventualelor amendamente transmise de parlamentari la cele două proiecte de lege, urmând ca de la ora 16,00 premierul Emil Boc să se prezinte în faţa Camerelor reunite ale Legislativului pentru asumarea răspunderii pe actele normative, în cadrul a două şedinţe separate, pentru fiecare din cele două proiecte.

Reprezentanţii PSD şi PNL au anunţat că nu vor fi prezenţi la această şedinţă. Parlamentarii celor două partide de opoziţie au absentat deja şi de la şedinţa Birourilor Permanente reunite în care s-a stabilit calendarul acestei asumări.
Deciziile instanţelor, anulate: Majorarea salariilor cu 50% nu se mai produce în 2011
Prima asumare de luni consfinţeşte faptul că profesorii care au câştigat în instanţă dreptul de majorare a salariului cu 50%, nu-şi vor primi banii anul acesta, chiar dacă beneficiază de decizii definitive din partea justiţiei. Aceste sume vor fi eşalonate în perioada 2012 – 2014, printr-o ordonanţă de urgenţă.
„Această lege nu este o lege de plafonare sau de îngheţare a salariilor din învăţământ, aşa cum s-a spus uneori. Această lege este impusă de practicile neunitare de reîncadrare cu salarii majorate cu 50% a profesorilor din învăţământul preuniversitar din unele zone din ţară, în special Suceava şi Botoşani,” explica premierul Emil Boc după şedinţa de guvern când a anunţat asumarea răspunderii.
Salariaţii din învăţământ vor fi remuneraţi conform anexelor proiectului de lege, care prevede salarii brute pornind de la 670 de lei pe lună – minimum pe economie – aferente posturilor de profesor, învăţător, educator, maistru-instructor, cu studii medii şi vechime în muncă de până la 10 ani.

Salariul brut de încadrare maxim, în învăţământul preuniversitar, ajunge la 1.894 de lei pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată, cu grad didactic I şi vechime de peste 40 de ani, potrivit anexei la proiectul de lege.

Prin aplicarea legii, toate cadrele didactice vor primi, în anul 2011, un salariu calculat la nivelul de dinainte de Legea 221/2008 privind majorarea cu 50%, la care se adaugă 17% – dispusă printr-o ordonanţă a Guvernului Tăriceanu prin care se limitează majorarea votată de Parlament de 50%. Cuantumului rezultat astfel i se aplică diminuarea cu 25% dispusă de Guvernul Boc în iulie 2010, după care se aplică o majorare cu 15% la venitul brut, acordată tuturor bugetarilor, începând cu ianuarie 2011.

FSLI a anunţat că va apela la instituţia Avocatului Poporului, pentru a încerca să dovedească neconstituţionalitatea Legii ce urmează a fi asumată de guvern.

Ironia sorţii: Legea dialogului social, asumată fără dialog

A doua lege pentru care Emil Boc îşi va asuma luni răspunderea, Codul Dialogului Social, este catalogat de sindicate, patronate şi diverse ONG-uri ca un produs al lipsei de dialog al guvernului cu părţile implicate, fără nici un fel de dezbatere publică sau parlamentară.
57 de organizaţii ale societăţii civile, patronate şi sindicate au înaintat Guvernului un protest scris prin care cer reluarea de urgenţă a negocierilor care să aducă proiectul de lege în linie cu cerinţele unei democraţii reale.
„Considerăm că asumarea răspunderii Guvernului asupra legislaţiei care va reglementa dialogul social este un act autoritar şi profund nedemocratic, care neagă însăşi esenţa dialogului social ca normă fundamentală de consultare a societăţii” arată semnatarii protestului.
Elaborat de Ministerul Muncii, Codul de dialog social îşi propune să reglementeze într-un singur act normativ domeniile sindical, patronal, legislaţia contractelor colective de muncă şi cea privitoare la conflictele de muncă.

Potrivit noilor prevederi, se desfiinţează contractul colectiv de muncă la nivel naţional şi se semnează contracte colective sectoriale doar la nivel de ramură. Proiectul mai interzice expres negocierea unor drepturi materiale care să excedeze bugetul de venituri şi cheltuieli alocat pentru instituţia respectivă.

De asemenea, sindicatele urmează să devină reprezentative doar dacă au înscrişi ca membri cel puţin 50% plus unu din totalul angajaţilor unităţii respective. În legislaţia actuală, sindicatele pot negocia în mod automat contractul colectiv de muncă pe unitate dacă au în componenţă cel puţin o treime din numărul salariaţilor.

Funcţionarul care intră în grevă nu va mai fi, ca până în acum, salarizat pentru acea perioadă, potrivit unei alte prevederi a proiectului de Cod de dialog social. În schimb, acestuia i se vor recunoaşte asigurările de sănătate.

Opoziţia absentă la asumare. Premieră pentru Boc: Nici o moţiune de cenzură

Preşedintele PSD Victor Ponta a anunţat că parlamentarii partidului nu vor participa la procedura de asumare a răspunderii guvernului pentru legea plafonării salariilor profesorilor. „Am intrat într-un joc absurd,  din care nimeni nu mai înţelege nimic, noi nu vom participa la vot, vom ieşi din sală”, a susţinut Ponta în cadrul unei emisiunii televizate. „Legea este neconstituţională, iar dacă Curtea constituţională nu se va sesiza o vom abroga noi”, a mai ameninţat liderul PSD.
Celălalt co-preşedinte USL, liberalul Crin Antonescu a precizat că opoziţia nu va depune vreo moţiune de cenzură.
„Imediat ce vom veni la putere, aceste legi vor fi abrogate şi înlocuite cu legi democratic discutate pe baza dialogului social, cu cei care sunt afectaţi de aceste legi”, a promis Antonescu.
Boc, record – şapte angajări ale răspunderii guvernului
Ultima angajare a Guvernului Boc s-a produs luna trecută, pe 8 Martie, când noul Cod al Muncii a fost adoptat prin această procedură.
Din iunie 2009 şi până în prezent, premierul Emil Boc şi-a asumat răspunderea pe mai multe pachete de legi: Codul Civil şi Codul Penal;  Pachetul de legi privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu CE şi FMI; Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; Proiectul de lege privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar; Proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor ; Legea Educaţiei; Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice; Proiectul de lege privind aplicarea Legii salarizării unitare în anul 2011.
sursa: HotNews

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: