Crin Antonescu: declarație de presă la finalul ședinței Biroului Politic Central, 6 iunie 2011 (transcriere)

În Biroul Politic atunci când el este în aceeași zi cu reuniunea USL, se discută deciziile adoptate acolo, se pregătește aplicarea lor în practică. Ați fost deja informați despre intențiile Uniunii și partidelor componente. N-aș avea de adăugat decât că stau la dispoziția dumneavoastră dacă sunt întrebări.

Jurnalist:  Despre cele trei proiecte de lege care modifică legislația electorală dacă ne puteți în privința numărului de parlamentari, în privința migrației politice, cum arată aceste trei inițiative?

Crin Antonescu: Este vorba de o inițiativă pe care, de altfel, noi am mai luat-o și există un proiect în acest sens, înaintat de parlamentari liberali, conform căruia să reducem printr-o modificare a Legii electorale, pentru că nu e nevoie de modificarea Constituției, dacă chiar vrem să reducem numărul de parlamentari, ceea ce noi vrem, suntem de acord, putem să operăm o modificare la Legea electorală prin care să reducem numărul la 300.

De asemenea, vrem să propunem în același proiect de modificare a Legii electorale, ca, în conformitate cu opțiunea exprimată la referendum, că se tot invocă acest referendum, să alegem parlamentarii, cum alegem primarii, respectiv, în consecința legii adoptate de curând, majoritar într-un singur tur, deci uninominal curat, majoritar dur ca în Marea Britanie, nu, că dacă alegem primarii ca-n Marea Britanie, să alegem și parlamentarii și, de asemenea, interzicerea traseismului politic, traseismului parlamentar, cu pierderea mandatului, ca în cazul primarilor, dacă se părăsește partidul pe listele sau sub numele căruia, sub culorile căruia, nu-i vorba de listă dacă e uninominal, ai devenit parlamentar.

Acestea sunt niște modificări de lege pe care noi le vom propune, pe care putem să le facem repede și fără mare tam-tam și fără să se dea domnul Boc peste cap de câteva ori și să ne vedem de treabă. Ele nu necesită modificarea Constituției. Modificarea Constituției e o chestiune mai amplă, despre care vom discuta, așa cum am mai spus, la momentul potrivit și cu asta am terminat.

Deci vom vedea prin aceste propuneri dacă domnii pedeliști, domnii boci, domni băsești se țin doar de diversiuni sau chiar doresc să schimbe ceva, ceva esențial din sistemul politic și parlamentar românesc. Mai puțini parlamentari, alegeri uninominal curate majoritar într-un tur, stop traseismului politic.

Jurnalist: Care este procedura pe care o aplicați în cazul acestor trei inițiative? În ce fază sunteți acum?

Crin Antonescu: Proiecte de lege înaintate și, dacă există consensul politic, nu, că eu îmi imaginez că și domnii pediști, dacă nu se dau așa peste cap ca fachirii, doresc și dânșii 300 de parlamentari, alegerea ca primari cum a zis poporul și stop traseismului politic, și atunci în două săptămâni le facem. Poate premierul chiar își angajează răspunderea pe o modificare din asta, dacă tot suntem de acord ca să fie repede, repede. Oricum avem timp până la următoarele alegeri.

Jurnalist:  Între PSD și PNL deja s-au clarificat aceste trei aspecte despre care ați vorbit?

Crin Antonescu: Sigur că da. Am anunțat astăzi. Cred că a anunțat Victor Ponta la sfârșitul reuniunii USL.

Jurnalist: Nu.

Crin Antonescu: Atunci vă spun eu că sunt clarificate și asta vom face.

Jurnalist: Înțelegem că domnul Ciuhodaru vrea să candideze la Primăria Iași. Are susținerea USL?

Crin Antonescu: Eu nu pot vorbi în numele USL, nu pot vorbi nici măcar în numele ACD, și în această speță nici în numele PNL,  pentru că nu s-a discutat acest subiect. Nu s-a discutat niciun județ, pentru că noi suntem încă în faza de desfășurare a sondajelor, alte sondaje încă nici n-au pornit. Avem tot timpul să vedem.

Jurnalist: Deci aceste trei inițiative ca să înțeleg exact o să le elaborați în următoarele două săptămâni și pe urmă unde le depuneți?

Crin Antonescu: Doamnă, una dintre ele, noi putem să o reluăm, dar una dintre ele e depusă de luni de zile. Stă la Comisie unde e blocată de majoritate. Vă aduc aminte că, dumneavoastră erați foarte tânără, dar eu mai țin minte,  în campania prezidențială din 2009, când domnul Băsescu a venit cu referendumul respectiv am spus atunci: ”Nu avem nevoie de referendum și de modificări de Constituție, ceea ce e un proces laborios cu două treimi, cu încă un referendum. Vreți să avem numai 300 de parlamentari, e în regulă. Modificăm Legea electorală”.

Jurnalist: Argumentul puterii poate fi că Legea electorală de exemplu se poate modifica mult mai ușor decât Constituția.

Crin Antonescu: Păi de ce să fie argumentul puterii, e argumentul nostru. Vreți 300 de parlamentari? Hai să facem. Nu ne trebuie două treimi, ne trebuie o modificare la Legea electorală.

Jurnalist: Și cum se produce acest lucru, inițiați un dialog cu PDL sau doar le depuneți?

Crin Antonescu: Le depunem pe procedura parlamentară normală și dacă cei de la PDL, cei din majoritate sunt de acord, o ducem în Comisie, discutăm, o băgăm și în procedură de urgență dacă vreți. Oricum avem timp până la alegerile următoare nu? Asta cum să vă zic, pentru cei care sunt gata să împrumute în fiecare zi agenda lui Traian Băsescu, știu și eu, poate că mâine trebuie să vorbim despre exterminarea mistreților în România și probabil că o să veniți să mă întrebați ce părere am despre exterminarea mistreților, ce sunt gata să fac pentru asta. Deocamdată răspund la comenzile pe care vi le-a dat domnul Băsescu pe agendă ieri, asta cu 300 de parlamentari. Imediat.

06.06.2011                             Departamentul de Analiză Politică și Comunicare al PNL

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: