În Mureş, coaliţia este un eşec total, spune primarul Dorin Florea

Vicepreşedintele PDL Dorin Florea afirmă, într-o scrisoare adresată vicepremierului Marko Bela, că „în Mureş, coaliţia este un eşec total”, iar „interdicţia” primarilor UDMR de a participa „la o dezbatere neemoţională, pragmatică şi constructivă” despre regionalizare „denotă o poziţie duplicitară”.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, care este şi vicepreşedinte al PDL, a dat publicităţii, vineri, o scrisoare deschisă adresată vicepremierului Marko Bela, în care afirmă că i se adresează întrucât îl consideră, „în continuare, liderul moral şi spiritual al UDMR” şi pentru că a „epuizat toate căile de comunicare şi dialog în luarea unor hotărâri comune, menite să contribuie la confortul şi bunăstarea cetăţenilor din Târgu Mureş şi din judeţ”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Vă scriu pentru că vă consider, în continuare, liderul moral şi spiritual al UDMR, motiv pentru care vă reamintesc promisiunile pe care nu le-aţi onorat, iar în ce mă priveşte, nu vreau să fiu considerat culpabil pentru luarea unor decizii ce se răsfrâng asupra întregii comunităţi mureşene. În mai multe rânduri, v-am semnalat faptul că funcţionarea protocolului dintre partidele noastre, strategiile clare, abordate de comun acord, nu s-au materializat în luarea unor decizii concrete. În acest moment, sunt nevoit să afirm, fără echivoc, că în judeţul Mureş această coaliţie nu a funcţionat, mai mult, ea este un eşec total”, se arată în scrisoare.

Florea a susţinut că, dacă de la liderii USL se aştepta să încerce să blocheze dezbaterea publică referitoare la regionalizare de joi, „interdicţia impusă primarilor UDMR de a participa, alături de conducători ai instituţiilor descentralizate, la o dezbatere neemoţională, pragmatică şi constructivă pe tema regionalizării şi descentralizării denotă o poziţie duplicitară”, care îl „surprinde şi îngrijorează”.

„Vă scriu pentru a-mi exprima poziţia clară, fără echivoc – aceea de a susţine ceea ce este bine pentru oraş şi pentru judeţ, dar, din păcate, dumneavoastră aţi ţinut ca iniţiativa mea să fie sancţionată într-un mod pe care îl consider cel puţin nedrept. În problematica atât de complexă a descentralizării în judeţul Mureş, mi-am arogat dreptul de a forma o echipă alcătuită din reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai instituţiilor deconcentrate, ai tuturor structurilor ce pot contribui la acest nou edificiu – inclusiv oamenii politici – convins fiind că reconstrucţia României se înfăptuieşte în România, iar deciziile se iau în ţară şi pentru oamenii ţării. Cu regret, vă înştiinţez că acela care nu şi-a respectat promisiunile sunteţi dumneavoastră, nu eu. Stimate domnule Marko Bela, consider că trebuie să dăm dovadă de înţelepciune şi maturitate, iar prezenţa UDMR în Guvernul României ar trebui să servească maghiarilor şi românilor în egală măsură, astfel încât membrii comunităţii noastre să se simtă, deopotrivă, reprezentaţi prin poziţiile publice clare, lipsite de duplicitate, ale oamenilor politici”, a afirmat Florea.

El i-a cerut lui Marko Bela să îl „preocupe” modul în care se constituie „mici coaliţii cu USL, în judeţul Mureş”. Vicepreşedintele PDL a calificat drept un „fiasco” funcţionarea coaliţiei în judeţul Mureş şi a afirmat că acest fapt se datorează exclusiv „deciziilor de a plasa Consiliul Judeţean Mureş şi pe preşedintele lui (Lokodi Edita Emoke, UDMR – n.r.) în afara coaliţiei”, arătând că rezultatul constă în faptul că „o serie de programe şi proiecte majore au fost tergiversate, amânate şi, în cele din urmă, abandonate”.

„Mă refer, printre altele, la problema drumului ocolitor, la strategia privind gestionarea deşeurilor, problema aeroportului, modul discreţionar de alocare a fondurilor pentru unele primării din judeţ, neimplicarea în susţinerea drumurilor ocolitoare în principalele municipii din judeţ, împiedicarea Primăriei Târgu Mureş de a demara lucrările la Spitalul Judeţean prin preluarea abuzivă de către Consiliul Judeţean a terenurilor aferente, la unele abordări etnice păguboase, ducând, toate acestea, la blocarea investiţiilor, aspecte pe care le cunoaşteţi foarte bine întrucât vi le-am semnalat în repetate rânduri. Este inacceptabil să vorbeşti despre susţinerea descentralizării, când dumneavoastră vă faceţi părtaş la abuzul privind situaţia clădirii Primăriei, zădărnicind un proiect susţinut atât de populaţia oraşului, cât şi de Consiliul Local, situaţie asupra căreia avem dovada modului inconsecvent şi anacronic în care a fost abordată în recenta şedinţă a Consiliului Judeţean”, a afirmat Florea.

Mai puţin de 20 de primari din cei peste o sută din judeţul Mureş au participat, joi, la dezbaterea publică privind regionalizarea iniţiată de Dorin Florea, dezbatere care a avut loc la Palatul Administrativ din Târgu Mureş. Prefectul judeţului, Marius Paşcan, a acuzat liderii opoziţiei că le-au interzis edililor USL să participe la eveniment, dar, întrebat despre lipsa primarilor UDMR, Paşcan a declarat că ştie doar că Dorin Florea a fost sunat de preşedintele UDMR Mureş, Kelemen Attila, care şi-a exprimat poziţia defavorabilă vizavi de dezbatere.

Tot joi, consilierii judeţeni din Mureş au votat o solicitare adresată Guvernului de a transfera de la Prefectură la executivul judeţean dreptul de administrare a Palatului Administrativ, motivul fiind că majoritatea cheltuielilor sunt suportate de Consiliul Judeţean, sumele fiind doar parţial recuperate de la Prefectură.

Aceeaşi clădire este dorită şi de municipalitate. Primarul Dorin Florea a făcut, la rândul său, demersuri la nivel central pentru preluarea Palatului Administrativ din Târgu Mureş, el susţinând că imobilul a fost ridicat de municipalitate şi este normal să îi revină şi oferind CJ Mureş varianta unui schimb între clădirea care adăposteşte în prezent municipalitatea, din imediata apropiere, şi acesta.

Etichete:, , , , , , , ,

Un comentariu pe “În Mureş, coaliţia este un eşec total, spune primarul Dorin Florea”

  1. Regiunea Centru 1 septembrie 2011 la 1:27 PM #

    S-a mai tinut sedinta cu primarii referitoare la regionalizare? N-am mai gasit nimic pe aceasta tema

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: