Transcrierea intervenţiei preşedintelui PNL, Crin Antonescu, în cadrul conferinţei de presă de la finalul şedinţei USL 29 august 2011

Bună ziua tuturor!

Permiteți-mi să deschid această întâlnire a noastră prin a preciza poziția de principiu a Uniunii Social Liberale, a tuturor partidelor care compun această Uniune în raport cu tema alegerilor.

1. Uniunea Social Liberală respinge sub orice formă încercarea de a amâna alegerile locale. Nu există nici un fel de motiv care să poată justifica această amânare, ea nu generează decât instabilitate, dezordine și, atâta vreme cât Constituția precizează foarte clar că mandatul aleșilor locali este de patru ani și nu mai mult și cât legile, legislația în vigoare privitoare la acest subiect, prezintă clar cazurile în care se poate prelungi acest mandat și nu suntem, și sper că nu vom fi peste mai puțin de un an în această situație, nici de gravă calamitate, nici de război, nu există nici un motiv pentru ca alegerile locale să se amâne.

2. Din punctul de vedere al Uniunii Social Liberale principiul este foarte clar și noi vom fi consecvenți acestui principiu. Suntem împotriva comasării alegerilor de diverse tipuri, în speță comasării alegerilor locale cu alegerile parlamentare. Sunt tipuri de alegeri diferite, sunt campanii diferite, sunt mize diferite pentru alegători, iar comasarea, amestecarea lor sub orice pretext, inclusiv cel populist al economiei financiare, al economiei bugetare, este respinsă categoric de către noi. Oamenii, într-o democrație și într-un stat de drept au posibilitatea și au dreptul să aleagă în cunoștință de cauză pe cei care le reprezintă interesele la nivelul administrației locale și, de asemenea și distinct, în cunoștință de cauză și după o campanie specifică, pe cei care îi reprezintă din punct de vedere politic în forul legislativ al țării.

Nici un argument pe care actualii guvernanți l-ar putea aduce pentru a crea confuzie, pentru a încerca să-și sporească, în viziunea lor, șansele electorale nu este admisibil dacă vrem să așezăm și să apărăm principii sănătoase ale statului de drept.

3. Suntem de acord și facem tot ce ne stă în putință pentru alegeri anticipate parlamentare cât mai curând, în această toamnă, în primăvara viitoare, în vara viitoare. Cu cât mai repede alegeri anticipate parlamentare, cu atât mai repede un Parlament pe deplin legitim care să confere o majoritate stabilă și să dea unui guvern cu deplină legitimitate susținerea de care are nevoie. Noi suntem de bună vreme conduși de un guvern care a pierdut în proporții nemaiîntâlnite încrederea opiniei publice, a alegătorilor, un guvern în care în permanență, în fiecare săptămână se fac compromisuri pentru a întreține o majoritate de la o zi la alta cu UDMR-ul, cu UNPR-ul, cu diverși alți oameni care nu știu foarte bine pe cine mai reprezintă în Parlament și într-o perioadă precum cea pe care o traversează România este foarte clar că un asemenea guvern nu are autoritatea și nu are forța și legitimitatea politică pentru a putea guverna această țară.

Aceste trei principii sunt susținute de către noi toți și pe baza acestor trei principii vom acționa, vom vota în Parlament dacă este cazul și vom acționa în toată perioada care urmează.

Nu este nici un fel de secret că această putere aflată în pierdere de teren electoral de foarte multă vreme încearcă sub orice formă să evite confruntarea și decontul cu electoratul și în fața electoratului.

Ei sunt cei care se tem de orice confruntare electorală, ei sunt cei care încearcă orice manevră pentru a întârzia momentul alegerilor sau pentru a confuza electoratul. Ei sunt cei care au încercat să desființeze actuala structură administrativă a țării din teama de alegători, ei sunt cei care doresc să comaseze alegerile pentru a evita decontul politic pentru guvernarea lor, ei sunt cei care încearcă să le amâne pentru că, de fapt, în spatele ideii de comasare este, în opinia noastră, încercarea de a nu mai avea deloc alegeri loc în 2012, adică e o încercare de comasare nu în vară când este sorocul localelor, ci în toamnă care după aceea, prin, iarăși, lege, ordonanțe sau ce mai pot da acești oameni care compun majoritatea să împingă alegerile spre primăvara lui 2013. Ei sunt cei care își schimbă culoarea, ei sunt cei care, repet, caută orice formă de a evita momentul în care trebuie să dea socoteală în fața alegătorilor.

Noi suntem uniți. Noi suntem convinși că oricând și oricum vor avea loc alegerile le vom câștiga, dar cea care poate să piardă din această întârziere sine die, din aceste tergiversări și din aceste confuzii este societatea românească și România întreagă.

Întrebări mass-media

Jurnalist: Ce aţi discutat despre candidaturile comune?

Crin Antonescu: Candidaturile comune vor fi desemnate în urma finalizării negocierii şi, sigur, voturilor pe care organismele de conducere ale partidelor noastre le vor da. Noi am anunţat de multă vreme un calendar şi am spus că până în 15 septembrie acest lucru va fi încheiat. Vom încheia, probabil, mult mai devreme acest proces şi un pas foarte important în consolidarea şi organizarea Uniunii Social Liberale va fi făcut. Destul de curând, fiţi pe aproape, vă vom anunţa în timp util.

Jurnalist: Aţi primit din partea preşedintelui vreo invitaţie la negocieri sau discuţii privind comasare alegerilor?

Crin Antonescu: (…)Eu, nu.

Jurnalist: Nici USL?

Crin Antonescu: Nici USL

Jurnalist: Traian Băsescu s-a dus să inspecteze Roşia Montană, proiectul minier de acolo. Credeţi că, după vizita lui, vor începe lucrările la acest proiect?

Crin Antonescu: Eu pot să vă spun un singur lucru: despre acest subiect care este un subiect mare, important, de mare interes public, o sa avem o poziţie în detaliu. În raport însă cu întrebarea dumneavoastră pot să vă spun însă următorul lucru, este cu totul nepotrivit, ca preşedintele ţării să se pronunţe şi să se implice într-un asemenea proiect, într-un sens sau altul. Aceste decizii, de tipul acesta, sunt decizii ale Executivului și, după caz, în urma unei dezbateri chiar la nivel parlamentar, și nu ale președintelui României care nu este nici prim-ministru, nici ministrul al Mediului, al Economiei, al ceva. Este foarte evident deja că președintele este interesat în această chestiune, personal, politic interesat – politic cel puţin, și nu scapă nimănui faptul că vorbele sale fac bani, cresc acţiuni, scad acţiuni. Nu mi se pare normal ca președintele țării care n-are nicio atribuție într-un asemenea tip decizie să se pronunţe înainte ca Guvernul să o facă, înainte ca nişte comisii de specialitate ale Parlamentului sau chiar Parlamentul în plenul său să aibă o dezbatere serioasă, riguroasă, cântărind argumentele într-o parte sau alta. Este deci, din punctul meu cel puţin de vedere, cred că e cu siguranţă şi al colegilor mei, este cu totul nepotrivit, ca să folosesc cel mai delicat cuvânt care îmi vine la îndemână, modul în care preşedintele se implică în această chestiune.

Jurnalist: Despre situaţia de la Călăraşi, am observat un conflict iremediabil între Oana Mizil şi Răducu Filipescu.

Crin Antonescu: Dar nu vreţi dumneavoastră să mergeţi până la Călăraşi să întrebaţi chestiunea asta acolo?

Jurnalist: Păi înţeleg că la dumneavoastră se rezolvă…

Crin Antonescu: Noi încercăm să discutăm şi să comunicăm despre probleme de interes naţional. Nu cred că opinia publică este interesată de schimbul de vorbe între Oana Mizil şi domnul Filipescu. În momentul în care vom încheia negocierea şi vom prezenta rezultatul acestei negocieri, o să spunem foarte clar care este situaţia în fiecare judeţ. Cred de altfel că despre acest diferend local s-a vorbit deja , a declarat şi domnul Ponta câte ceva. Chiar nu am vrea să ne amestecăm.

Etichete:, , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: