Sforari, sforării şi alte delicatese, marca PNL (I)

Radu Zlati

Recent Crin Antonescu (invitat la ”Vorbe grele”) reitera observaţia că în cultura organizaţională a PNL există practica spălării rufelor murdare în public. O fi aşa… n-o fi aşa…

Mai degrabă aş fi în dezacord cu observaţia, dacă ea este extinsă la nivelul tuturor mişcărilor ce animă cel mai frământat partid din istoria politicii româneşti postrevoluţionare . Mai degrabă cred că aceste răfuieli la nivel discursiv ascund alte mişcări, mai insidioase şi deseori mai eficiente.

Adevărat, sunt mulţi lideri PNL care nu îşi impun nici o restricţie  în a-şi afirma public opiniile, adeseori discordante, faţă de leadershipul PNL la un moment dat sau altul. Să reducem însă mişcările politice din interiorul partidului la aceste voci, unele cu priză în media, sau poate doar speculate de către o media flămândă de subiecte fierbinţi? Eu cred ca am da dovadă de naivitate dacă am judeca astfel.

Să ne readucem aminte perioada în care Călin Popescu Tăriceanu îndeplinea atât funcţia de premier cât şi pe aceea de preşedinte al PNL. Pentru prima parte a acestei perioade CPT a avut de înfruntat, în interiorul partidului, o opoziţie extrem de vocală şi din ce în ce mai influentă în BPC, coagulată în jurul lui Crin Antonescu, Ludovic Orban şi Norica Nicolai. Această opoziţie reproşa primului ministru o anumită lipsă de vârtoşenie în raporturile sale cu Băsescu şi PDL precum şi activitatea unor miniştri ai PNL sau PDL. În momentul în care însă Tăriceanu şi PNL au rupt alianţa DA şi au guvernat în minoritate (susţinuţi parlamentar de către PSD) criticile au încetat, iar cei trei nominalizaţi mai sus au devenit suporteri fermi în public ai premierului, rezervându-şi criticile pentru forurile interne ale partidului. Această politică de fairplay a anilor 2007-2008 din partea troicii Antonescu-Orban-Nicolai a fost răsplătită în 2009, când cel mai vizibil opozant al deja fostului premier liberal a preluat de la acesta şefia partidului.

Cum să evaluăm însă în anul de graţie 2012 continuele poziţionări ale unor lideri PNL (cam aceiaşi lideri, hai să o spune), poziţionări contrare liniei strategice a PNL desenată de către Crin Antonescu şi aprobatăde fiecare dată de către o largă majoritate a forurilor statutare ale partidului? Cum pot fi apreciate exerciţiile de stil comise, cu sau fără intenţie, de către unii corifei ai mişcării liberale, deseori negate de către însuşi autorii lor, la mai puţin de 3 zile scurse de la emiterea unor panseuri anti-Crin?

Probabil, trebuie să le evaluăm de la caz la caz, ceea ce vom şi face… cu altă ocazie. I’ll be back!

sursa: Radu Zlati

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: