Declarațiile de presă susținute de președintele PNL, Crin Antonescu, după ședința BPN – 27 iunie 2013

crin_antonescu_2_48410900Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist: Ați discutat la nivelul Partidului Național Liberal despre decizia Curții Constituționale de ieri, cea referitoare la pragul de 30%? Pentru că ieri spuneați că ar fi o variantă alegerea unui moment de maxim interes.

Crin Antonescu: Da. Am discutat. O decizie în legătură cu momentul referendumului va fi luată numai în Uniunea Social Liberală, după cum este normal. N-am discutat foarte mult despre acest subiect. Am evocat acest lucru și, sigur, am formulat oficial punctul de vedere că acest efort de modificare a Constituției, despre care, de altfel, am discutat și mai mult pe conținut, e unul foarte serios. Nu este un episod de parcurs, nu este un episod dintr-un joc politic, nu este, așa cum unii dintre dumneavoastră înțeleg, Constituția lui Crin Antonescu sau Constituția nu știu cui.

Există lucruri esențiale care apar și care sunt necesare în această modificare de Constituție. Nu  ne batem joc de oameni, nu ne batem joc de oamenii care vin la vot. Și atunci, vom găsi, vom decide împreună, repet, și cu partenerii din Uniunea Social Liberală, momentul optim pentru ca, respectând și ceea ce Curtea Constituțională a dat, respectându-i și pe oamenii care vor să-și spună părerea, să facem în așa fel încât să nu o facă degeaba oamenii.

Despre hotărârea Curții, sigur că s-au exprimat părerile pe care le cunoașteți. Este fără precedent. Curtea Constituțională, prin prevederile legii ei de organizare, se pronunță asupra unui act normativ dacă este sau dacă nu este constituțional, nu când intră în vigoare. Nu prescrie, nu adaugă la Constituție când intră în vigoare.

Nu s-a mai întâmplat așa ceva, avem o nouă premieră, avem un nou exemplu de modul în care niște oameni – șase-șapte, maximum nouă, nu știu exact câți – se substituie de fapt celor care sunt mandatați, că e vorba de Parlament, că e vorba, în alte cazuri, de Guvern, să ia decizii în această țară. Și excedându-și atribuțiile, ne spun multe alte lucruri și ne impun multe alte lucruri decât singurul lucru pe care sunt îndreptățiți să-l spună: dacă ceva, în sensul unui alt normativ, lege sau hotărâre sau altceva este sau nu este constituțional.

Acum avem o lege care este declarată constituțională, obiecția de neconstituționalitate s-a respins, dar vine Curtea și face calendarul întregii Românii punând într-o mare dificultate în primul rând proiectul regionalizării.

Jurnalist: Ați vorbit despre un moment optim. Care este pentru PNL acel moment optim?

Crin Antonescu: Nu e vorba de PNL, e vorba de momentul optim pentru ca acei cetățeni ai României care au responsabilitatea de a-și spune cuvântul într-o chestiune esențială, cum este o Constituție, să nu vină la vot degeaba. Acela e momentul optim.

Jurnalist: Dar ce variantă ar fi?

Crin Antonescu: Nu știm, nu vorbim despre până când nu luăm o decizie. Vom lua o decizie în Uniunea Social Liberală și atunci vom spune pe larg.

Jurnalist: Spuneați aseară că ar fi potrivit să se organizeze referendumul odată cu alegerile prezidențiale. Este și poziția partidului?

Crin Antonescu: Am spus că nu este exclus. Este o variantă pentru că alegerile prezidențiale sunt un moment în care există în primul rând un interes electoral mai mare. Doi, este primul moment electoral de după acest termen de un an.

Eu, în principiu, cred că un referendum ar trebui să fie făcut separat de alte alegeri pentru ca dezbaterea să se concentreze pe subiectul acelui referendum. Dacă nu ne dă voie Curtea, nu avem ce să facem. Nici nu putem chema oamenii din trei în trei luni la urne.

Jurnalist: În trecut ați avut obiecții majore legate de comasare.

Crin Antonescu: Sigur că am avut. Noi am spus foarte clar de la bun început că dorim să finalizăm – de asta ne-am și grăbit, de asta am abordat acest proiect foarte, foarte serios și l-am finalizat în termenii pe care ni i-am stabilit – pentru a face un referendum distinct numai pe această temă în octombrie. Dacă nu ne dă voie Curtea Constituțională, ce doriți să facem?

(…)

Deci despre referendum nu mai vorbim acum, despre referendum în sensul datei, pentru că vom vorbi după ce luăm o decizie la nivelul Uniunii Social Liberale.

Jurnalist: Președintele statului atunci ce atribuții ar avea, pe vechea Constituție sau pe noua Constituție, dacă s-ar comasa cele două procese electorale?

Crin Antonescu: O să discutăm atunci. Din punctul meu de vedere, din momentul în care intră în vigoare o Constituție, ea se aplică.

Jurnalist: PNL în momentul de față merge pe continuarea procesului de revizuire a Constituției, asta însemnând referendum în toamnă sau va propune, în cadrul discuțiilor USL, un referendum anul viitor?

Crin Antonescu: Calculând și evaluând împreună cu partenerii noștri, vom propune organizarea – proiectul modificării Constituției rămâne, evident, în picioare – dar vom propune referendumul, vom lua o decizie împreună luând în calcul care este momentul cel mai bun pentru ca oamenii să nu vină degeaba la vot.

Jurnalist: O variantă de referendum două zile în această toamnă cu prag de 50% plus unu vă convine?

Crin Antonescu: Nu e vorba de ce ne convine nouă sau nu ne convine nouă. Încă o dată încerc să explic tuturor celor care refuză să informeze pe români despre ce conține această modificare de Constituție.

Crin Antonescu poate să candideze la președinție, dacă despre asta e vorba, și poate să exercite mandatul prezidențial foarte bine și cu actuala Constituție. Foarte bine, nimic nu mă împiedică. Partidul Național Liberal, la fel.

Noi vorbim de modificări pentru cetățenii României, vorbim despre garanții și drepturi suplimentare, vorbim despre egalitatea de regim fiscal a statului cu contribuabilii și cu firmele, vorbim despre regionalizare, ceea ce înseamnă absorbție într-un grad mult mai ridicat de fonduri europene.

Sunt lucruri care nu-l afectează pe Crin Antonescu sau pe Victor Ponta, sunt lucruri care afectează pe cetățenii României. În sensul acesta, noi vrem să facem referendumul și vom decide să facem referendumul atunci când se va putea ca oamenii care se prezintă la vot să aibă șansa ca votul lor să conteze.

Cetățenii României, 8,5 milioane, au fost batjocoriți, au fost umiliți până la urmă de aceeași Curte Constituțională și au fost aduși la vot fără ca votul lor să conteze în cele din urmă. Așa ceva nu se va mai întâmpla.

Jurnalist: Când va fi luată această decizie de organizare a referendumului?

Crin Antonescu: V-am spus până acum că vom lua o decizie cu colegii noștri din USL și vă vom spune-o.

Jurnalist: Când? Există un calendar?

Crin Antonescu: Am să vă spun când vom avea prima reuniune a USL și vom discuta. Asta v-a spus și premierul, asta v-au spus și colegii din PSD și dumneavoastră acum puteți începe să mă și torturați, eu altceva nu pot să vă spun.

Jurnalist:  Există un plan referitor la regiuni atâta timp cât nu veți putea face referendumul anul viitor?

Crin Antonescu: Noi nu putem să avem regiuni oficial, în afară de forma care există acum. Nu putem să avem regiuni pentru că este neconstituțional, în Constituție avem delimitate foarte clar formele de organizare administrativ-teritoriale și acolo nu sunt prevăzute regiunile.

Jurnalist:  Există o variantă să se creeze regiunile și totuși să rămână la titulatura de județe?

Crin Antonescu: Teoretic da, dar iarăși este o chestiune pe care nu o decid eu sau nu o decidem numai noi.

Jurnalist:  Despre protocolul cu PC care a fost denunțat unilateral de ei ați discutat astăzi?

Crin Antonescu: Da, am discutat. Uitați-vă, noi, atunci când am constituit Uniunea Social Liberală și Alianța de Centru Dreapta, am garantat asociaților conservatori niște lucruri. Toată lumea, și noi, și PSD, le-am respectat. Partidul Conservator a vrut grupuri parlamentare, Partidul Conservator are grupuri parlamentare. Partidul Conservator a vrut să aibă reprezentare la nivelul administrației publice locale și este reprezentat, are un președinte de Consiliu Județean, mai mulți vicepreședinți, numeroși consilieri, foarte numeroși. Partidul Conservator a dorit să fie parte la guvernare și are două portofolii, dintre care unul major. Dacă Partidul Conservator este nemulțumit, poate să plece, construcția Uniunii Social Liberale nu stă în Partidul Conservator, iar dacă unii, prin Partidul Conservator, își imaginează că cineva din Partidul Național Liberal sau eu ca președinte al acestuia avem vreun soi de timiditate în a spune clar lucrul acesta se înșeală amarnic.

Dacă dânșii au luat hotărârea de a denunța, dar aș vrea s-o văd oficial, atunci drum lung, drum bun, cale bătută, succes în viață. Noi am construit Uniunea Social Liberală nu ca să ne jucăm de-a mofturile cu conservatorii sau cu oricine altcineva. USL este o construcție foarte serioasă, în care două partide mari, PSD-ul, PNL-ul, negociază, se întorc, își fac concesii unul altuia. Nimeni nu a câștigat mai mult decât Partidul Conservator și nimeni nu este mai puțin îndreptățit decât Partidul Conservator să transmită așa, un soi de amenințări pe care nu le ia nimeni în serios.

Jurnalist:  V-au comunicat motivele de nemulțumire?

Crin Antonescu: Nu am mai avut nicio altă comunicare, nu am nicio comunicare oficială de la Partidul Conservator și chiar acest lucru în sine este inacceptabil.

Jurnalist:  Dar puteți cere retragerea sprijinului…

Crin Antonescu: Am discutat destul și despre Partidul Conservator și sper că destul de clar.

Jurnalist:  Referendum cu prag 50% convine PNL?

Crin Antonescu: Dar de ce nu-l întrebați pe domnul Băsescu dacă îi convine? Partidului Național Liberal îi convine orice formulă. PNL și-a asumat modificarea Constituției din motive despre care v-am spus și Partidul Național Liberal nu dorește să își bată joc de cetățenii care își doresc să voteze. Așa încât, atunci când cetățenii vor veni la vot, votul lor va conta și votul lor va fi decisiv, indiferent câte manevre mai încearcă să mai facă unii în Curtea Constituțională sau în altă parte.

Jurnalist:  Dacă PC ar denunța protocolul ACD, nu înseamnă de fapt că se rupe practic și USL?

Crin Antonescu: Nu știu, asta întrebați-i pe cei de la Partidul Conservator, vă spun încă o dată, nu stă nimeni în chestiunea asta, dacă doresc să denunțe ceva oficial, juridic vorbind facem USL-ul din nou, cu PSD și am terminat.

Jurnalist:  Despre Codul de procedură….

Crin Antonescu: Da, a fost prezentat, nu știu de ce, acest subiect, ieri, ca un scandal, ca o nouă criză. Nu este nici un scandal, sunt puncte de vedere diferite, sunt argumente de natură juridică, nervozitatea domnului Zgonea este de pus – eu îl înțeleg, este colegul meu – este de pus pe acest final de sezon extrem de încărcat, dar nu are temeiuri, pentru că în Parlamentul României se discută, se susțin păreri, în Parlamentul României nu este suficient să primești un telefon și să ai unanimitate.

Jurnalist:  Senatul este dator 2 milioane de lei Camerei Deputaților?

Crin Antonescu: Eu am văzut ceva mai înfiorător, acolo se spunea că eu îi sunt, aș vrea să spulber această chestiune, nu m-am împrumutat niciodată de la domnul Zgonea, n-aveam nici eu nevoie de o sumă așa de mare, cred că n-avea nici dânsul să-mi împrumute o sumă așa de mare. Aceste chestiuni se discută la nivel tehnic, eu n-am, în sensul acesta, nici un fel de problemă, aplicăm legea. Nu am nicio datorie față de domnul Zgonea, între instituții discutați la departamentele respective.

Jurnalist:  Există posibilitatea ca Senatul să se achite de această datorie?

Crin Antonescu: Dacă există obligația, evident că o vom face. Nimeni nu încearcă să-l înșele pe domnul Zgonea, nici măcar Camera Deputaților, dar repet, ar trebui să menținem un nivel și să nu iscăm afirmații așa, aproape comice ”Antonescu mi-e dator”, că după aceea cine știe ce mai auzim, că nu m-ar mira.

Jurnalist:  La Cameră s-au anunțat noi achiziții de mașini pentru șefii de comisii….

Crin Antonescu: Eu discut aici politic, nu sunt șef de garaj, iertați-mă. Dacă doriți să detaliați cu domnul Zgonea și dânsul acceptă, o faceți. Despre deciziile Partidului Național Liberal de astăzi o să fiți informați la sfârșitul ședinței, despre mașini cu domnul Zgonea, dacă vrea sau deloc.

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: