Deputatul PNL Radu Zlati a vorbit într-un interviu acordat în exclusivitate pentru TITANUL.ro despre o posibilă întoarcere a lui Crin Antonescu în cursa pentru prezidențiale, despre cine va fi candidatul ACL la prezidențiale daca Iohannis pierde procesul cu ANI, dar și despre o posibilă fuziune între partidul lui Călin Popescu Tăriceanu și PNL.
Se tot vorbește de o revenire a domnului Crin Antonescu în cursa prezidențială. Credeți că este posibil acest lucru? Cum comentați?
Nu cred că această revenire este probabilă, deși rămâne posibilă. Nu cred, deoarece Crin Antonescu a afirmat în repetate rânduri că nu dorește o astfel de revenire nu se află în intenția sa, nici în calitate de candidat al ACL nici în aceea de candidat independent. Deci principala condiție pentru o astfel de revenire, și anume dorința candidatului, nu este îndeplinită. Desigur, se pot imagina anumite conjuncturi care, teoretic, ar putea face dezirabilă o astfel de revenire pentru toți aceia care nu doresc o victorie sigură a domnului Ponta în alegerile prezidențiale. Dar aceste conjuncturi sunt prea puțin probabile.
În presa, s-a vehiculat faptul că prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis, ar putea ieși din cursa pentru prezidențiale din cauza procesului cu ANI. În acest caz cine ar putea fi candidatul ACL? S-a vehiculat numele lui Teodor Meleșcanu pentru care s-ar strânge deja semnături. Ar fi acesta o opțiune pentru ACL?
În primul rând, practicile juridice nu ne oferă date care să ne spună că o soluție definitivă a cauzei ANI vs Iohannis ar putea să apară până la data desfășurării alegerilor. În al doilea rând, soluția pe fond dată de către Tribunal în acest caz precum și jurisprudența mă fac să fiu încrezător că domnul Iohannis va câștiga procesul cu ANI. Deci există toate datele pentru ca domnul Klaus Iohannis să candideze pentru Cotroceni, iar în decembrie PNL să ofere țării un președinte liberal pentru un mandat întreg. În cazul improbabil în care o soluție în favoarea ANI va fi dată iar ACL va putea propune un alt candidat, probabil ACL nu va repeta procedurile interne greoaie din iulie, din lipsă de timp, și se va merge pe mâna candidatului PDL, Cătălin Predoiu. O alianță precum ACL poate strânge semnăturile necesare depunerii dosarului de candidat la BEC, în două zile. Nu cred că domnul Meleșcanu ar fi o soluție pentru ACL, ar putea fi o soluție pentru alte grupuri politice sau de interese. Vă readuc aminte că domnul Meleșcanu nu a fost propunerea PNL pentru funcția de director al SIE, ci a președintelui Băsescu. În consecință, în ciuda unor elemente din CV, domnul Meleșcanu, nereprezentând PNL, nu ar putea reprezenta nici ACL în ansamblul ei.
Ce se întâmplă în momentul de față în PNL Cluj? Care este relația liberalilor cu cei din PDL? Dar cu primarul Clujului, Emil Boc, care a afirmat că o va suține pe Elena Udrea la prezidențiale și nu pe Klaus Iohannis, candidatul ACL?
PNL Cluj trece printr-un proces de reorganizare internă, după evenimentele legate de arestarea fostului președinte al filialei județene și plecarea unor membrii către alte formațiuni politice. Am încredere că, din acest proces, organizația județeană va ieși dacă nu mai puternică, cel puțin mai coerentă și mai decisă în planul activității politice. Relația liberalilor clujeni cu aliații din PDL este ca peste tot în țară. Cu alte cuvinte este o relație obișnuită pentru parteneri politici care au un lung trecut împreună, cu momente de colaborare dar și cu unele de adversitate. Relația PNL cu primarul de Cluj, din păcate, nu s-a îmbunătățit în aceeași măsură ca relația la nivel județean, faptul că domnul Boc nu a acceptat încă un viceprimar liberal alături de domnia sa este o piedică greu de trecut în calea acestor relații upgradate și ameliorate. Nu în ultimul rând, susținerea de către domnul Boc a Elenei Udrea și nu a candidatului ACL provoacă, desigur, nemulțumirea PNL. Dar aceste poziții, să zicem excentrice, ale primarului de Cluj sunt în primul rând problema partidului din care face parte, PDL.
Cum comentați inițiativa președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de suspendare a președintelui Traian Băsescu? Cine credeți că beneficia de pe urma unei eventuale suspendări a lui Traian Băsescu?
Cred că, dincolo de aspectele pur psihologice ale acestei inițiative, propunerea unei a treia suspendări a președintelui Băsescu are doar rolul de a transforma un nimic (personalitatea politică a propunătorului, adică a domnului Tăriceanu) în ceva. Procesul de suspendare, odată demarat, nu ar folosi nimănui, cu excepția lui Tăriceanu, nici măcar PSD. Este greu de crezut că un președinte interimar (fie Tăriceanu fie Zgonea) va opera grațieri pe perioada mandatului, așa încât nici măcar iubitorii domnului Voiculescu nu ar câștiga ceva. Pe de altă parte, nici unul dintre argumentele aduse de către cel care a lansat inițiativa nu mă convinge, pe mine care am fost și mai sunt unul dintre aceia, mulți, care am fost un adversar al regimului Băsescu și cred că acesta ar fi trebuit să își încheie mandatul de președinte, în urma voinței populare, în vara lui 2012.
Odată cu adoptarea Ordonanței de Urgență 55/2014 privind migrația aleșilor locali, câțiva primari liberali și-au anunțat intenția de a pleca către alte partide. Cum credeți că va afecta asta Partidul Național Liberal? Aveți informații potrivit cărora ar exista aleși locali PNL Cluj ar dori să migreze la vreun alt partid?
În acest moment este greu de anticipat amploarea plecărilor. Teoretic ar putea afecta până la circa 30% din numărul aleșilor locali ai ACL (dacă ar fi să mă iau după exodul parlamentarilor). Desigur plecări mai importante vor avea loc în acele județe în care PSD are președinți de CJ, sau acolo unde președinți de CJ membri ai ACL vor trece la PSD/PLR, sau vor transmite semnale în acest sens. Dar sper că pierderile se vor plasa mult mai jos de acel 30%, deoarece actul legislativ care permite migrația are unele puncte care, odată exploatate de către ACL, ulterior plecării acelor aleși locali din partidele din care făceau parte în mai 2012, vor duce la pierderea mandatelor prin hotărâri ale instanțelor. Cred că nu numai onoarea aleșilor noștri locali, dar și interesul lor,este să rămână în cadrul PNL, respectiv PDL. La ora actuală nu cunosc nume de primari sau consilieri PNL sau PDL din județul Cluj care să se manifestat în direcția plecării la alte partide. La urma urmei aceștia au fost propuși pe liste în 2012 de către exact aceiași oameni care conduc în acest moment partidele membre ale ACL – am încredere în discernământul acestor lideri, fie că ei se numesc Tișe, Buda sau Nicoară.
Tribunalul București a respins anumite modificări aduse la statut. Afectează această decizie în vreun fel funcţionarea Partidul Național Liberal?
Hotărârea TMB nu afectează în nici un fel funcționarea PNL. Desigur, din punct de vedere procedural se va înregistra o anumită întârziere, dar este vorba de chestiuni de nuanță, nu de fond. Partidul este condus în continuare de către Klaus Iohannis și organismele de conducere colectivă asumate de către Congres, nici aderarea la PPE nici fuziunea cu PDL, candidatura lui Iohannis din partea ACL și alte aspecte esențiale ale funcționării PNL în perioada imediat următoare nu sunt puse la îndoială.
Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a ințiat un Pact Național Pentru stabilitate și Democrație. Care este rolul acestui pact în cursa pentru Cotroceni?
Rolul său este mai degrabă simbolic, indicând în mod clar electoratului român că ACL și candidatul său, Klaus Iohannis, poate să vină în fața poporului român și cu inițiative positive, care să aibă în vedere concentrarea voinței clasei politice autohtone pe linii de forță care să ducă înspre întărirea statului de drept și o reformă internă a acestei clase politice. Zic că rolul este mai degrabă simbolic deoarece mă îndoiesc că acest pact va fi semnat de către domnul Ponta, reprezentantul celui mai puternic partid la ora actuală. Ori pactul, dacă nu se bucură de o acceptare din partea tuturor forțelor politice semnificative, nu va putea fi pus în aplicare pe termen lung, chiar dacă domnul Iohannis va câștiga alegerile în decembrie.
Cum vedeți cursa pentru prezidențiale? Sunt foarte mulți candidați de dreapta și doar unul de stânga? În opinia dumneavoastră, considerați că dreapta ar trebui să fie mai unită și să existe mai puțini candidați? Pe cine vedeți în turul II?
Dincolo de orice îndoială, turul II se va desfășura între Iohannis și Ponta. Mi-aș dori în acest moment ca dreapta să aibă mai puțini candidați în turul I, dar nu numărul candidaților de dreapta va impieta asupra rezultatului din turul II, ci comportamentul acestora. Dacă unii dintre acești candidați de dreapta își aleg ca obiect al atacurilor lor nu reprezentantul PSD ci pe cel al ACL, va fi mai greu ca aceiași candidați, în turul II, să recomande acelora care i-au votat în turul preliminar să voteze în finală pe acel candidat al treptei pe care anterior l-au atacat. Din acest motiv consider că o campanie a PMP (respectiv Băsescu-Udrea) care îl are țintă vie pe Klaus Iohannis face, în mod obiectiv, jocul PSD și a lui Ponta.
Dacă Iohannis va câştiga preşedinţia, credeţi că Partidul Reformator Liberal (PRL) se va dizolva în PNL?
Nimeni nu știe de ce domnul Tăriceanu a ales să se transforme în Trădiceanu (cu varianta Slugărniceanu) și să devină, din lider influențial PNL, un slujbaș pe lista de plată a PSD. Dar aproape toți credem că plecarea multor aleși PNL înspre persoana fizică Tăriceanu a avut la bază calcule pragmatice, dintre care accesul la resurse a fost cel mai important resort. Din această cauză, PLR va sta în aria PSD de influență tot atâta timp cât PSD se va afla la guvernare și un premier PSD se va avea acces la robinetele acestor resurse. Pe termen scurt, alegerea domnului Klaus Iohannis ca președinte a României nu va duce la schimbarea stării de fapt, decât dacă, ulterior acestei alegeri, ACL va încerca coagularea unei formule de alianța guvernamentală majoritară în parlament – în acest context, formațiunii lui Tăriceanu ar putea avea un rol esențial. Cred (dincolo de sentimentele mele personale față de unii care au trădat în momente de cumpănă PNL) că locul celor din PLR este, totuși, mai degrabă alături de noi, cei care am ales să fim loiali PNL dincolo de propriile noastre nemulțumiri, firești într-o evoluție atât de complicată a partidului cum a fost aceea a anului 2014.
Dacă alianţă PNL-PDL ajunge la Putere după alegerile prezidenţiale, credeţi că vor lua liberalii în calcul o alianţă cu partidul lui Tăriceanu şi, eventuala, păstrare în funcţie a acestuia la preşedinţia Senatului? Ce imagine mai are Călin Popescu Tăriceanu în actualul PNL?
Cum spuneam înainte, o astfel de alianță este posibilă și în anumite condiții chiar necesară. Dacă ea va avea loc, domnului Tăriceanu va trebui să i se ofere ceva, deci este posibil ca de tot jalnica sa poziție în fruntea Senatului să se perpetueze. Nu cunosc care este imaginea sa în PNL, dar în ochii mei, domnul Tăriceanu a fost până la un moment dat un lider pe care îl criticam dar îl respectam iar apoi, după acel moment, el nu a mai fost nimic. Cum aș putea să am o părere despre nimic?
Sursă: Titanul.ro
DOMNUL TĂRICEANU POATE FI UN ALIAT AL P.N.L…..DAR CU OBLIGAȚIA MORALĂ DE A ȘI
SCHIMBA CARACTERUL ÎN LOIALITATE,FALSITATEA ȘI EGOISMUL NU SUNT BUNE PENTRU UN ADEVĂRAT P.N.L.-ist.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sa va fie de bine cu neamtul vostru, Crin NU-l sustine si nici noi,sustinatorii sai!!! Daca a ajuns sa defileze cu blaga,raluca turcanu ,vass,ialomitianu, etc-deci toate cozile de topor basiste care strigau pe unde apucau la suspendarea presedintelui lor „lovitura de stat!” , atunci va veti merita soarta la toamna! VETI RAMANE PNL DOAR CU NUMELE!
ApreciazăApreciază
Doamne,Dumnezeule, ce sustinatori are pnl-„cel mare”-NUMAI BASISTI UNUL SI UNUL!!!! MEDIOCRITATEA UCIDE IN CURAND PNL-VECHI PARTID NATIONAL,FAURITOR DE TARA ,ALATURI DE PARTIDUL NATIONAL ROMAN SI MAI APOI PNT !!! SE RASUCESC IN MORMANT MARII PATRIOTI ROMANI -BRATIENII, MANIU, MIHALACHE SI MAI APOI COPOSU SI ION DIACONESCU ,SA VADA CE AU AJUNS PARTIDELE LOR,FAURITOARE DE TARA ,IN 2014, ANUL MARILOR TRADARI !!!! RUSINE,POLITRUCI ,SECURISTI ,TRADATORI DE NEAM SI TARA-VA STIT VOI BINE CARE SUNTETI…
ApreciazăApreciază
Prin aceasta procedura de suspendare Calin Popescu Tariceanu doreste sa readuca in contextul politic actual vocea romanilor care la referendum au cerut incetarea din activitatea de presedinte a domnului Traian Basescu. Doar printr-un rationament logic ne putem da seama de faptul ca domnul Tariceanu este in primul rand un candidat al romanilor, iar in al doilea rand un candidat adevarat al dreptei din Romania zilelor noastra.
ApreciazăApreciază
Prin această procedură lipsită de finalitate CP Tăriceanu nu dovedește decât că este un nesimțit.
ApreciazăApreciază