B. Glăvan (Logica Economică): Cum echilibrează liberalii bugetul

Bogdan GlavanGuvernul vine cu un Cod fiscal care reduce TVA, creând un deficit bugetar (peste cel convenit cu restul lumii). Simultan, decide și creșterea cheltuielilor publice. Dintre toate măsurile anunțate de guvern, “opoziția tehnocrată” le critică doar pe unele. Brusc, lumea bună descoperă că este cool să păstrezi TVA-ul ridicat, să nu cumva să periclităm echilibrul macroeconomic.

Am impresia că guvernatorul BNR este destul de selectiv – sau părtinitor – în respingerea diverselor măsuri fiscal-bugetare. Având în vedere că Mugur Isărescu a ieșit și astăzi cu critici împotriva reducerilor de taxe, merită să pironim poziția clasic liberală în această problemă:

“Dacă avem un deficit, atunci guvernul trebuie să fie obligat să echilibreze bugetul prin tăierea cheltuielilor, pe scurt, el trebuie să echilibreze bugetul în jos, nu în sus prin creșterea taxelor” (Murray Rothbard)

Nu știu câți liberali sunt în țara asta, dar ei ar trebui să ceară mai consistent limitarea cheltuielilor publice. În fond, orice alegere presupune un sacrificiu. Dacă dorim cu tot dinadinsul o povară fiscală mai mică, atunci ar trebui să spunem răspicat că și cheltuielile iraționale ale statului merită și trebuie tăiate (citiți Scrisoarea).

sursa: Logica Economică

comentariul meu, RZ: Bogdan are dreptate, zic eu. Doar că liberalii (azi, de pildă, când au ședință de BU, nu vor adopta astfel de decizii strategice. Nici azi nici oricând în limita iulie 2015-decembrie 2016. Căci liberalii se simt prizonierii unei capcane electorale. Doresc să aungă la putere iar după decembrie 2016 doresc să rămână la putere, ori tăierea cheltuielilor statului li se pare, în acest moment, calea cea mai ușoară de a pierde alegerile…

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: