Că salariul minim se află la cote foarte înalte în România și că acest lucru afectează negativ costurile de producție și perspectivele de angajare ale persoanelor fără calificări superioare, v-am tot povestit în ultimii ani:
- Creșterea salariului minim înseamnă creșterea impozitării
- Fascismul economic continuă. Salariul minim crește la 1050 de lei
- Cine plătește pentru “salariul minim”?
- Este salariul minim doar o formă de inginerie socială? Replică la Victoria Stoiciu.
În această dimineață am descoperit acest grafic, care confirmă afirmația de mai sus, prin intermediul unei comparații internaționale. Din păcate nu am putut accesa sursa astfel încât să văd care este anul aferent datelor statistice.
Ultimele date publicate de Eurostat se referă la anul 2010, când raportul dintre salariul minim și cel median era de 42%. Pe Curs de guvernare am găsit că în 2011 acest raport a fost de aproape 48%. Dar de atunci încoace nu am mai găsit informații (și nici nu am acum timp să insist), așa că voi simplifica prin extrapolare Știm că salariul mediu a crescut din 2010 până astăzi cu 25%, așa că dacă presupunem că salariul median a sporit în același ritm, atunci înseamnă că salariul minim din prezent reprezintă 58% din salariul mediu! Aproape cel mai ridicat nivel din Europa. Și se preconizează creșterea lui în continuare…
Dacă cineva are informații mai precise, rog să-mi confirme/infirme bănuielile.a
sursa: Logica Economica
N-am inteles demonstratia „absurditatii alariului minim” …
ApreciazăApreciază