Transcrierea conferinței de presă susținută de secretarul general adjunct al PNL Dan Mihalache – 22 noiembrie 2012

„Bună ziua,

Nu e o conferință de presă de campanie pentru că, după cum știți, eu nu candidez la alegerile parlamentare, dar e o conferință de presă politică, care dorește să ofere o temă și Partidului Democrat, care astăzi pozează în apărătorul dreptății, sigur, travestit sub numele de ARD. Dorește să ofere o temă de reflecție și instituțiilor statului de drept, atât cât mai funcționează ele în România.

Această temă de reflecție privește o stare de incompatibilitate și un multiplu conflict de interese, cu consecințe asupra bugetului de stat, stare pe care o cerem Partidului Democrat să și-o asume, iar instituțiilor statului de drept, că se cheamă ele ANI sau DNA, să o investigheze.
E vorba de situația fostului președinte al Autorității Naționale de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice, doamna Trăilă, foarte vocală în zilele acestea, care, într-o perioadă, respectiv de la 23 ianuarie 2009 și până la 10 martie a fost concomitent și membru în Consiliul de Administrație la Poșta Română – instituție despre care știți în ce faliment se află, și președinte al ANRMAP, al agenției pe care am menționat-o.

Spun incompatibilitate pentru că în această perioadă nu a existat, și am verificat pe vremea când aveam o funcție publică acest lucru, vreun act normativ al Guvernului care să aprobe prezența concomitentă a unui președinte de agenție, secretar de stat, într-un Consiliu de Administrație, așa cum este regula de organizare a Guvernului României. Poate că ANI se va sesiza retroactiv asupra acestei stări de incompatibilitate.

Problema nu este doar una de incompatibilitate, ci și de conflict de interese sau avem indicii, pentru că soțul doamnei Cristina Trăilă era în aceeași perioadă de grație partener al firmei de avocatură a lui Valeriu Stoica, cu care Poștă Română încheia un contract în timp ce doamnă Trailă era și membru în Consiliul de Administrație la Poștă și șef la ANRMAP, adică instituția care trebuia să verifice contractele încheiate de Poștă.

În data de 3 martie 2009, deci în aceeași perioadă de grație când doamna Trăilă stătea și șefă la ANRMAP și în Consiliul de Administrație al Poștei Române, se încheie miraculosul contractul de asistență juridică dintre Societatea Civilă de Avocați „Stoica & Asociații” și Compania Națională Poșta Româna, în calitate de client.
Costurile acestui contract au fost crescute prin încheierea ulterioară a cel puțin zece acte adiționale, ultimul în 27 aprilie 2012, ziua în care cădea Guvernul Ungureanu, contract foarte interesant în care se spune că doar prin acceptarea unui dosar al Poștei automată, în prima fază de acceptare – evaluare, firma „Stoica & Asociații” primea automat 10.000 de euro, la care se adăugau după aceea costurile per oră, așa cum practică toate firmele de avocatură, dar prima, să spun așa, de deschidere era în acest caz 10.000 de euro.
A treia speță de conflict de interese, foarte interesantă, este că cele mai multe dintre dosarele în care Poșta a fost reprezentată de firma lui Valeriu Stoica și pentru care se tot încheiau aceste acte adiționale și se dădeau bani în plus au fost tocmai cele în care instituția numită ANRMAP, condusă de doamna Trăilă, făcea sesizări. Deci, cum ar veni, mecanismul era ca ANRMAP-ul, șefă doamna Trăilă, se sesiza și după aceea se judeca cu partea cealaltă, unde era domnul Doru Trăilă asociat, respectiv firma Stoica și asociații.
Uniunea Social Liberală cere Partidului Democrat travestit în ARD o poziție oficială față de ceea ce a făcut domnul Boc în cazul doamnei Trăilă, menținând-o și permițându-i și o stare de incompatibilitate și o stare de conflict de interese.

Poate că ar fi interesant – solicităm și Agenției Naționale de Integritate, care e foarte, să spun așa, eficientă în a da comunicate de presă când trebuie – să se pronunțe asupra acestei spețe.
Dacă aveți întrebări.”

Întrebări din partea mass-media

Jurnalist: A existat cumva un document pe care l-ați văzut, l-ați consultat care sesiza această stare de incompatibilitate și conflict de interese la momentul respectiv?

Dan Mihalache: N-aveam cum să văd așa ceva la momentul respectiv. Sunt informații de cercetare pe care le-am descoperit în timp. Nu există un document, există documente cât se poate…

Jurnalist: Există documente prin care domnul Boc a fost sesizat cu această situație?

Dan Mihalache: Nu, asta nu știu. Asta îl întrebăm pe domnia sa. Dacă știa, de pildă, că un secretar de stat pentru a fi membru într-un consiliu de administrație are nevoie de un memorandum aprobat în plenul ședinței de guvern, așa cum se întâmplă de ani de zile. Doamna Trăilă n-a avut, n-a beneficiat, din câte știu eu, de o asemenea aprobare, dar a stat suficient de mult în această stare de incompatibilitate încât să fie martora unui contract foarte avantajos cu o firmă de avocatură la care soțul domniei sale era partener.

Jurnalist: Din ce ne-ați prezentat practic acuzați faptul că ANRMAP sub conducerea doamnei Trăilă făcea sesizări tocmai pentru ca….

Dan Mihalache: Nu, e o coincidență foarte ciudată. Nu pot să spun eu de ce făceau sesizări, dar e o coincidență că cel mai mare număr de procese erau cu ANRMAP. O coincidență bănoasă, să spun așa.

Etichete:, ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: