Comunicat de presă Norica Nicolai: Aplicarea regulilor privind controlul exporturilor de tehnologie si echipament militar

nicolai_norica2Parlamentul European a adoptat astăzi la Strasbourg o rezoluție despre aplicarea regulilor privind controlul exporturilor de tehnologie și echipament militar, reguli stabilite de către Consiliul Uniunii Europene în anul 2008. Deputații europeni se declară mulțumiți de stadiul implementării celor 8 măsuri stabilite în documentul adoptat de către Consiliu, dar solicită introducerea unui criteriu suplimentar în poziția comună a UE asupra exporturilor de armament: obligarea statelor membre de a evalua riscul de dare de mită și de corupție înainte de aprobarea unei licențe de export de armament către orice țară.

Norica Nicolai, unul dintre deputații care a amendat această rezoluție din poziția sa de vicepreședintă a Subcomisiei de Securitate și Apărare din Parlamentul European, a explicat,  într-un discurs rostit în plen, faptul că este preferabil ca, înainte de a adăuga condiții noi, criteriile existente să fie urmărite și implementate corect, astfel încât industria de armament, una din cele mai importante din UE, să fie protejată:

O parte a propunerilor din această rezoluție sunt nerealiste. Nu putem să interzicem producția și vânzarea de arme în țările europene, dar trebuie să ne asigurăm de fiecare dată când o facem că acestea nu ajung pe mâini greșite. Nu putem să distrugem o industrie de tradiție în Europa printr-o abordare radicală„, a mai spus Norica Nicolai.

Eurodeputata liberală a dat o soluție în această problemă, care implică o integrare și consolidare a industriilor de armament din Europa, prin coordonarea politicilor de achiziții, de cercetare și dezvoltare: „Astfel putem realiza o restructurare a industriei de apărare astfel încât aceasta să redevină competitivă și profitabilă. De asemenea, colaborarea între statele membre poate preveni activ proliferarea ilegală de armament„, a încheiat Norica Nicolai.

În UE, exportul de arme către țările terțe este guvernat de o poziție comună a Consiliului Uniunii Europene din 2008. Aceasta prevede că fiecare stat are libertatea de a hotărî unde transferă tehnologii și echipament militare. Cu toate acestea, în vederea transparenței acestor activități, statelor membre li se cere să publice rapoarte anuale privind exportul de tehnologie militară. În plus, înainte ca orice stat membru să acorde o licență care a fost refuzată de un alt stat sau alte state membre, pentru o tranzacție identică în esență, în decursul ultimilor trei ani, acesta trebuie să consulte mai întâi statul sau statele membre care au exprimat refuzul.

Deși nu este printre principalii exportatori de armament ai UE, România are o tradiție în acest domeniu, numărul care își desfășoară activitatea în această industrie ridicându-se în acest moment la cifra de 2.000 de persoane.

Textul rezoluției adoptate de Parlament: 

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=P7-RC-2013-0258&language=RO

Poziția comună a Consiliului Uniunii Europene din 8 decembrie 2008 de definire a normelor comune care reglementează controlul exporturilor de tehnologie și echipament militar poate fi vizualizată aici:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:335:

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: