Discursul președintelui ales al României, Klaus Iohannis, susținut în cadrul conferinței Anti-corruption Sustainability in Romania

klaus iohannisExcelențele Voastre,

Doamnă Procuror-șef al DNA,

Doamnelor și domnilor,

Vă mulțumesc pentru această invitație, care mă onorează. Este un moment special pentru că este prima întâlnire într-un astfel de cadru, după validarea mea de către Curtea Constituțională a României.

Salut aici efortul colectiv al organizatorilor, care și-au propus să discute și să măsoare, cu instrumentele societății civile, dar și al factorilor din sistemul judiciar, funcționarea unor instituții-cheie din România implicate în combaterea corupției.

De foarte multă vreme, în societatea noastră se discută despre marile scandaluri de corupție. Anchetele, care se succed cu repeziciune în ultimii ani, înfățișează un peisaj sumbru: o Românie înfricoșătoare, o țară parazitată de corupție. Trebuie să înțelegem, însă, că o Românie în care, politicieni și oameni de afaceri se unesc într-o alianță nocivă pentru a devasta bugetul public, este o Românie asasinată.

Nu trebuie să ne ferim de aceste imagini şi nici de această etichetă. Ele arată, de fapt, cum am ajuns ca societate, unde suntem și, mai ales, cât de urgentă trebuie să fie schimbarea. De fapt, aceasta este România anormală de care vrem să ne despărțim cât de curând și să construim împreună România noastră, România oamenilor normali.

Desigur, putem analiza cauzele, însă, nu e suficient pentru a înlătura efectele. Pentru aceasta este necesar un amplu proces de asanare morală a clasei politice şi de mult curaj şi intransigenţă din partea tuturor  instituţiilor responsabile. Nu cred că e imposibil, e doar greu. Şi acesta este motivul pentru care cer cetăţenilor României, cer societăţii civile, profesioniştilor şi instituţiilor să se mobilizeze exemplar într-un efort de redefinire a respectului şi demnităţii şi de redevenire ca societate şi stat.

Corupția este, în acest moment, principalul dușman al competiției libere și al promovării care are la bază meritocrația, generând o amplă frustrare şi demobilizare a adevăraţilor profesionişti. Corupția ne afectează traiul de zi cu zi, fiind maladia care stopează investițiile străine, dezvoltarea civică, inițiativa și inovația. Corupţia inhibă şi intimidează, generând centre de putere şi control paralele şi ilegale, incompatibile cu democraţia, iar pe termen lung conduce la regres, segregare socială şi economică şi, cel mai grav, la o răsturnare endemică a valorilor .

Totodată, corupția este, de departe, principala problemă internă de siguranţă naţională. De aceea, prevenirea, descoperirea infracţiunilor de corupție şi pedepsirea infractorilor sunt deziderate ale oricărei Justiţii și, cu atât mai mult, al celei din România.

Fără o Justiție independentă și funcțională, o națiune poate trăi de zece ori un secol, fără să aibă o formă de stat. Fără un stat de drept adevărat şi fără domnia legii, nu putem avea democraţie şi nici separaţia puterilor în stat. Cu o Justiție eficientă, însă, o națiune poate face pași uimitori, ca și cum ar trăi un secol în zece ani.

Dacă există astăzi un efort asumat și apreciat în combaterea corupției, acesta este meritul a numeroși factori, dar, mai ales, este meritul acelor oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit că vocaţia se suprapune cu formaţia şi, în acest fel,  lucrurile pot fi schimbate.

Misiunea mea principală este aceea de a ocroti și sprijini acest demers, precum și de a încuraja celelalte instituții ale statului să se angajeze activ și să coopereze pentru atingerea acestui scop. Președintele trebuie să fie nu doar garantul, ci și cel dintâi promotor al statului de drept.

Concret, îmi doresc în mandatul meu dezvoltarea capacității Direcției Naționale Anticorupție și îmbunătățirea performanței la nivel local a acesteia. DNA a fost o instituție foarte performantă a ultimilor ani, începând cu mandatul lui Daniel Morar și continuând cu mandatul actualului procuror-șef.

Ca Președinte al României, voi milita ca justiția și instituțiile de control financiar-fiscal să coopereze, prin folosirea tuturor mijloacele aflate la dispoziție, pentru a recupera prejudiciile generate de corupție și a reduce costul social al acesteia. De asemenea, reiterez poziţia mea de neobstrucţionare de către clasa politică a anchetelor penale efectuate de către instituţiile abilitate.

Și, în final, dacă vă întrebați cumva dacă noul președinte va fi un aliat al dvs. în această luptă pentru combaterea corupției și întărirea statului de drept, vă asigur că răspunsul nu poate fi decât unul afirmativ.

Vă mulțumesc și vă doresc inspirație și putere de muncă!

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: