DC News: VIDEO + Sinteză declarații Crin Antonescu – 27 noiembrie 2014

crin antonescuFostul președinte al PNL Crin Antonescu a vorbit, la DC NEWS LIVE, despre culisele ruperii USL, dezvăluind lucruri nespuse. 

„Nu există nimic secret în culisele ruperii USL. E moda cuvintelor puține. Pe un asemenea subiect, e greu să folosești cuvinte puține”, a spus Crin Antonescu.

Analistul politic Bogdan Chirieac a completat că a reușit în cinci ani trei lucruri majore: să aducă un premier, pe Victor Ponta, să descopere un președinte, pe Klaus Iohannis și să facă să dispară PDL în interiorul PNL. „Nu sunt puține realizări, dar totuși momentul în care l-ați adus pe Klaus Iohannis și din cauza… sau datorită dânsului s-a rupt USL, am impresia că e ceva acolo despre care s-a vorbit mult cu foarte puține adevăruri”, a subliniat Bogdan Chirieac.

Fostul președinte al PNL Crin Antonescu a declarat că „Începutul e altul și el nu ține de persoane. Eu am încercat în acești cinci ani, simplu spus, un lucru care nu a reușit. Să încercăm să construim ceva care să ne scoată din cercul vicios, din rotativa monstruoasă pesedism-băsism, pentru că Traian Băsescu, venit la rândul lui în 2004 cu un vot de refuz, de teamă, de alternanță împotriva PSD-ului, a construit, în zece ani, lucruri cel puțin la fel de nedemocratice, de neprielnice și de amenințătoare în societatea românească. Am încercat, și Victor Ponta părea a înțelege acest lucru, să construim ceva care să iasă din această alternanță îngrozitoare și USL a fost asta. Era un proiect de anvergură, care, ca să vă dau un singur exemplu, putea rezolva în mod democratic tema traseismul politic. Știți că domnul Ponta și cu mine am inițiat un proiect de lege să încercăm să interzicem administrativ trecerea, migrație de la un grup parlamentar la altul, după modelul legii pentru primari. CCR l-a respins, n-aș spune fără temeiuri, și atunci o soluție naturală, democrativă, era această mega-majoritate care făcea inutil traseismul politic. (…) Nici n-aveam nevoie să mai fi luat un parlamentar de la opoziție, nici nu se punea problema de echilibru fragil. Cu șanse cu un lider tânăr, cu experiența prin care PSD trecuse și, simplu spus, eu am mizat nu doar pe Victor Ponta, ci pe mulți oameni din PSD, pe o logică simplă, simplă, simplă, populară: fraților, ați văzut cam cum e când cineva încearcă să facă partid stat? vă place cum e cu Băsescu și ce face? Nu vă place, deci hai să… terminați și voi cu proiectele astea și să nu ne întoarcem la așa ceva. Hai să încercăm să facem democrație. Lucrurile nu au mers așa, restul sunt detalii. Sigur că lumea discută mult despre înțelegerea premier-președinte. Cine vrea să fie atent va vedea că din păcate, încă din momentul suspendării lui Traian Băsescu, aparatul de propagandă din preajma domnului Ponta a început o campanie împotriva mea”.

Fostul lider PNL a explicat de ce, în viziunea sa, candidatul PSD a pierdut cea mai importantă funcție în stat în 2014.

„În turul întâi, au participat alegătorii care participă și la alegerile europarlamentare, mobilizabilii din zona partidului. În turul întâi a fost un rezultat normal. Foarte mulți oameni, neavând o opțiune clar conturată pentru vreunul dintre cei 14 candidați, au stat acasă așteptând meciul decisiv. Atunci au apărut niște oameni care au stricat petrecerea domnului Ponta. Din ce cauză cei mai mulți oameni care au venit în momentul decisiv s-au îndreptat împotriva lui Ponta? Pentru că Ponta s-a identificat cu clasa politică așa cum e ea, luând de mânuță pe Tăriceanu, Vadim, Meleșcanu”, a zis Crin Antonescu.

„Victor Ponta a plătit pentru un lanț de duplicitate care nu poate fi mascat la infinit de o televiziune prietenă sau de un aparat de propagandă. În vremea USL și la finalul proiectului, Victor Ponta – cu tot ce avea la dispoziție – ducea o campanie intensă împotriva mea. El chipurile era băiatul bun care mă iubea și mă prețuia. În timpul acestei campanii, Victor Ponta a atacat.

În sfârșit, Victor Ponta a vorbit despre speranța sa într-un vot pozitiv… spera să nu mai avem de-a face cu un vot negativ. El a gândit – și cred că a greșit fundamental – încercând să-și identifice adversarul cu Traian Băsescu. Victor Ponta a încercat să câștige Președinția dintr-un vot anti-Băsescu. Problema lui a fost că a fost un calcul greșit. Tot acest capital de atitudine anti-Băsescu nu l-a ajutat pe Ponta. Traian Băsescu nu a mai fost perceput ca fiind omul puternic al zilei”, a conchis Crin Antonescu.

”Vi s-a atribuit dumneavoastră ruperea coaliției. Dacă ați fi stat până găseau un pretext să nu vă mai susțină candidatura, se jucau altfel cărțile, adică beneficiați de statutul de victimă”, a subliniat jurnalistul Val Vâlcu.

”N-am încercat niciodată să caut statutul de victimă, deși prilejuri aș fi avut. Nu-mi plac nici cei care fac asta.(…) Pentru că ce vor politicienii care se victimizează? Să mai mulgă niște voturi, să strârnească o simpatie exploatabilă, din această condiție de victimă”, a spus Crin Antonescu.

”Ori națiunile, societățile, nu se conduc din milă publică. Se conduc din putere interioară, se conduc din putere de convingere, se conduc din proiecte reale, care au înainte de toate, înainte de expertiză și alte lucruri, au o convingere foarte puternică”, a mai spus Antonescu.

„Cred că sănătos ar fi ca actuala Opoziție, ca actuala Dreaptă, ca marele și noul PNL să preia guvernarea imediat, nici mai târziu, dar nici mai devreme, ce are o identitate și cu adevărat un program, program neînsemnând o compilație de idei frumoase și care sunt pe toate drumurile: să fie bine, să avem economie prosperă, să facem lucurile bine, să… Așa nu. Program înseamnă pași preciși și o identitate. Fără identitate, lucrurile se vor amesteca din nou. Peste doi sau trei sau patru ani, cinci ani, domnul Klaus Iohannis va mai putea câștiga un mandat, dar nu va mai avea această șansă de prospețime de acum. Acesta cred că este răspunsul”, a spus Crin Antonescu.

Întrebat dacă acceptă șefia PNL, în cazul în care acest lucru i se propune, Crin Antonescu a zis: „Nu, categoric nu. Am mai spus asta. În primul rând, nu este adevărat că cineva mi-a băgat cuțitul în spate. Am zis clar că dacă nu facem 20% la europarlamentare, demisionez. Mulți mi-au zis să mergem mai departe, chiar dacă am zis că plec de la conducerea PNL. Eu am decis că trebuie să demisionez. Nu s-a organizat vreo anumită operațiune de înjunghiere pe la spate. De vreme ce am luat această decizie atunci – care nu ține doar de aritmetică; aritmetica are doar o simbolistică – nu voi reveni asupra ei. A fost opțiune care s-a dovedit a fi corectă. Nu am făcut politică având obsesia unei poziții anume pentru mine, atunci trag o concluzie simplă. Lucrurile nu s-au schimbat între timp astfel încât să spun „da, pot să reiau un proiect.”

VIDEO

Crin Antonescu, interviu DC News LIVE, despre oamenii lui Basescu

Crin Antonescu, interviu DC News LIVE, despre momentul intrarii PNL la guvernare

Crin Antonescu, interviu DC news LIVE, partea I

Crin Antonescu, interviu DC News LIVE, partea a II-a

Crin Antonescu, interviu DC News LIVE, partea a III-a

Crin Antonescu interviu DC News LIVE, partea a IV-a

Crin Antonescu, interviu DC News LIVE, partea a V-a

Crin Antonescu, interviu DC News LIVE, partea a VI-a

Etichete:, , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “DC News: VIDEO + Sinteză declarații Crin Antonescu – 27 noiembrie 2014”

  1. Popateapa 9 decembrie 2014 la 8:24 AM #

    Aliantele artificiale nu duc la nimic bun!
    va invit si la altfel de lectura http://www.ziarulluiipu.ro/2014/12/08/enel-dobrogea-isi-bate-joc-de-noi/

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: