Sinteza declarațiilor președintelui PNL, Crin Antonescu, în cadrul emisiunii ”Interviurile lui Ion Cristoiu”

Despre vizita premierului Victor Ponta în SUA şi subiectul Chevron

Crin-Antonescu-presedinte-romania-senat

Important este, și nu am mari emoții, nivelul vizitei, odată ce premierul va avea întâlnire cu Biden este asigurat. E foarte important însă ce va discuta premierul cu reprezentanții marilor companii.

E un lucru bun că o delegație guvernamentală este acolo, depinde cum se termină aceste discuții.

Riscul există (ca protestatarii să vadă o cârdășie faptul că Victor Ponta se vede cu cei de la Chevron) și depinde de premier să spună care este relația Guvernului cu aceste companii.

Există ideea că relația României cu SUA e dirijată de mari companii, Chevron în acest caz, lucruri care nu pot fi contrazise doar așa ignârându-le. Oamenii pot să aibă îndoieli și de aceea Guvernul trebuie să facă o dare de seamă foarte clară în fața cetățenilor.

De câte ori am stat de vorbă cu un oficial american, întotdeauna am subliniat faptul că România este cea mai importantă țară care nu are un curent semnificativ antiamerican. Asta nu înseamnă că putem fi neglijenți cu opinia publică.

Acordarea unei licențe este o chestiune care ține de Gurven. Trebuie să spunem oamenilor foarte clar, mai mult decât lucrurile generale pentru că, cu cât dai mai multe detalii, cu atât ești mai convingător. Trebuie să știm și să spunem tot ceea ce știm până la capăt. Trebuie să spunem care e avantajul României.

Referitor la protestele de la Pungeşti

În calitate de demnitar eu nu sunt în posesia unor informații date de vreun Serviciu care să spună că la Pungești există manipulare, că ” își mai bagă coada și alții”.

Un american a spus recent – când pe terenul se găsește petrol e cea mia fericită zi din viața lui, la români e o nenorocire.

Nu pot să pornesc și să rămân la ideea că cei 100-200 oameni de la Pungești erau scoși de nu știu ce servicii. E vorba de oameni care sunt îngrijorați de soarta lor. Toate aceste lucruri nu trebuie demonizate, ci trebuie discutat și contracarat un lucru foarte neplăcut care s-a întâmplat. Oameni care spuneau că trebuie să stăm în fața americanilor, au întors foaia. Ar trebui să stea de vorbă cu ei oameni cu credibilitate sporită.

Reacția de la Chevron în fața acestor necăjiți a fost – noi ne retragem, nu vrem să facem scandal. Oricât ai fi de dur nu ai cum să ții cont de aceste lucruri. Și la Roșia Montană, și la Chevron am vorbit la timpul viitor, ori suntem în timpul prezent și Guvernul trebuie să dea răspunsuri clare.

Situaţia din USL

Eu nu sunt o mașină de criticat premierul. Dacă am de spus puncte de vedere care poate nu-i convin premierului le spun. Aici avem culturi diferite față de celelalte partide.

Eu nu fac aceste lucruri pentru deliciul presei sau ca să mă bag în seamă, ci pentru că am un angajament cu Victor Ponta în fața cetățenilor și dacă mi se pare ceva în neregulă o spun.

(În şedinţa USL din 7 octombrie) S-a discutat în USL, la plecare – am început eu discuția- că au fost niște atacuri inacceptabile la adresa mea, nu o să facem un caz din asta, dar să contenească.

Când ai o companie de două – trei săptămâni în care nu Ponta, ci alți purtători oficiali sau neoficiali de mesaj te amenință că PSD nu te mai susține, trebuie să ieși și să spui – nu așa, că nu v-ați găsit omul.

Faptul că după aceea o serie de colegi, Oprișan, Sârbu ies și spun vrute și nevrute sigur că mă deranjează.

Apreciez la premier dorința de a nu escalada o polemică, dar prefer să lămurim lucrurile.

Ideea că facem lucruri diferit, dar tăcem împreună mie nu-mi convine. Mie nu-mi place să ies și să spun că suntem prieteni și mergem împreună la școală dimineața și venim seara împreună, nu. Eu sper că vom avea cât mai puține prilejuri de a discuta polemic în public, dar alinierea nu se face PNL în raport cu PSD.

Unii fac în continuare amenințări – de câte e o criză se aude că Hrebenciuc a mai discutat cu doi de la PPDD- e ridicol, nu mă sperii, poate să-i ia pe toți. Astea sunt lucruri de bodegă, am mai luat trei PPDD-iști am majoritate. Serios? Şi ce faci cu ea? PP-DD-iștii vin acolo, sunt ca murăturile de iarnă la cămară.

Sunt convins că Victor Ponta apreciază forța și legitimitatea Alianței, că nu ar merge pe o majoritate cârpită.

Despre electorat şi prezidenţiale

„Poporul pesedist” dacă vrea mă votează dacă nu, nu. Electoratul contează. Mă deranjează mentalitatea din spatele acestei amenințări. Am făcut alianța să schimbăm lucruri majore în România.

Nu vreau să fiu un preşedinte al maşinăriei. Eu am fost şi am rămas un om liber. Liber în sensul raporturilor cu cercuri financiare, cu influenţa şi forţa serviciilor de informaţii şi a altor grupuri.

Văd că din ce în ce mai puţin contează anumite valori, însă nu mă interesează. Marea greașeală pe care o fac aceia care mă amenință este aceea că marea mea dorință este să devin președinte cu orice preț. Am fost socotit a fi omul lui Patriciu, s-a văzut că nu e așa. Acum se țipă teoria cu omul lui Voiculescu – mare prostie. Nu sunt omul nimănui, nu am de gând să fiu omul mașinăriei pesediste, peneliste sau care o fi ea.

Vreau ca performanțele Serviciilor să fie la fel de mari în apărarea intereselor național – cum ar fi evaziunea fiscală. Aș vrea ca Serviciile să ajute mai mult la chestia asta. Aș vrea ca efortul lor de ajuta miniștrii, prim-miniștrii să fie un pic mai țanțoș. Nu aștept să mă sprijine pe mine.

Electoratul e o noțiune mobilă. Din 2012, când USL s-a manifestat din plin, se mai schimbă, sunt oameni care nu au votat în 2012, dar la  vot au fost sub 50%.

Eu nu în sens electoral doresc să vânez roiuri de electorat de dreapta. Eu sunt un om de dreapta, și dl Dragnea are apucături așa texane de dreapta.

Electoratul lui Băsescu este vinovat de mandate date acestuia, dar nu poartă nicio altă vină.

Despre neinvitarea la Cotroceni

Eu explic foarte clar – la învestirea Ramonei Mănescu am plecat, un gest nepoliticos. Când președintele și-a exprimat opinia de a discuta cu mine pe tema numirii la Transporturi și când l-am întrebat dacă e o problemă cu Silaghi sau nu, nu mi-a răspuns cinstit. Atunci,  ca să nu mai asist la un discurs necinstit, am plecat de la învestirea Ramonei Mănescu.

Plecarea mea, protest că nu mi-a spus de Silaghi. Eu un mic pact de participare la ceremonii cu președintele nu fac. Să invite instituția Senatului și eu trimit un vicepreședinte.

Despre Mugur Isărescu, un nou mandat de guvernator

(În susţineţi pentru un nou mandat?) Da, sigur.

(Contracandidat la președinție?) Sigur că dacă Isărescu ar decide să candideze,  nu e o candidatură pe care să poți să o ignori. Nu am un semnal că ar candida sau nu, dar nu-mi influenţează candidatura. Ar fi un candidat dintre cei serioși.

(Oprescu, ce părere aveți de el ca primar?) Am început să mâ gândesc foarte serios la formula integrării sectoarelor. Oprescu ca primar nu este o deziluzie, e în grafic.

(Veți fi președinte?) Nu am de unde să știu, dar viața mea nu depinde deloc de asta. Mi-aş dori să fiu un bun preşedinte al României, nu eu decid asta, nu vreun partid din România, nu vreun serviciu din România.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , ,

4 comentarii pe “Sinteza declarațiilor președintelui PNL, Crin Antonescu, în cadrul emisiunii ”Interviurile lui Ion Cristoiu””

 1. Barbu Mateescu 20 octombrie 2013 la 9:53 PM #

  Extrem de interesant şi important acest interviu. Mulţumiri pentru sinteza detaliată.

  Apreciază

  • Radu Zlati 21 octombrie 2013 la 9:50 AM #

   Pun transcrierea completă imediat ce o primesc, dacă o primesc.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: