Extrase din conferința de presă susținută de președintele PNL, Crin Antonescu, la Focșani, 27 octombrie 2013

DSC_0425Despre mitingul pentru autonomie teritorială de la Covasna

“Poate că acum, pentru unii, este mai clar de ce Partidul Național Liberal s-a opus, de exemplu, la descentralizarea Poliţiei. Statul român este un stat naţional unitar. Deşi este unul din statele europene cu cea mai evoluată legislaţie şi practică privitoare la drepturile minorităţilor, e totuşi un stat unitar şi prima dintre obligaţiile autorităţilor româneşti, indiferent cine se află la guvernare, indiferent cine e preşedinte, este aceea de a apăra această unitate şi statalitate.

Ceea ce se întâmplă acolo trebuie tratat cu înţelepciune, dar cu fermitate. Nu este acceptabil, şi sper să nu fie acceptabil pentru nimeni dintre forţele politice româneşti, dintre instituţiile statului, constituirea sau cel puţin simularea unei enclave în teritoriul statului român.”

Despre descentralizare

“Descentralizarea n-are nicio legătură cu baronizarea. Noi vorbim despre un proces normal, european de descentralizare, care e cerut de 20 de ani. Baronia, unde a fost să fie, a existat și fără descentralizare. Deci, nu au ceva una cu alta. E vorba doar ca în această discuție despre descentralizare să găsim formula cea mai rezonabilă pentru ca instituțiile să fie mai eficiente, mai aproape de cetățean și să servească interesul public. Am dat un exemplu de ce am ținut ca Poliția, de pildă, să nu se descentralizeze.

/…/

Din punctul nostru de vedere nu centralizarea este calea pentru ca în anumite locuri, în anumite momente să se petreacă fenomene baroniale. Din punctul nostru de vedere, iată, de asta susținem alegerile în două tururi pentru primari și pentru președinții Consiliilor județene, pentru că asta dă o șansă mai mare de schimbare cetățenilor. Într-un tur nu există, ca să spun așa, șansa ventilației în personalul ales, iar dincolo de asta, de fapt, e foarte importantă respectarea legii, indiferent dacă Agenția pentru Ocuparea Forțelor de Muncă, dau un exemplu, este la Guvern sau este la consiliul județean.

/…/

Noi n-avem miniștri care să se opună, în principiu, descentralizării. Miniștrii noștri au discutat despre acest lucru. Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății, de pildă, este unul dintre oamenii care au pledat pentru o descentralizare cât mai amplă, cu excepția serviciul de ambulanță, de exemplu, și a altor lucruri care nu pot fi descentralizate.

În ceea ce o privește pe doamna Marian Câmpeanu, a avut un punct de vedere privitor la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă și care și rămâne, de altfel am și convenit că rămâne, la nivel central. Nu e vorba că se opunea descentralizării în general.

În ceea ce privește asumarea răspunderii pe legea descentralizării, cred că nu avem altă formulă pentru că e vorba de a adopta și bugetul și a adopta bugetul în perspectiva unei legi a descentralizării care să fi intrat în vigoare și altă formulă n-avem, deși, în principiu, sigur, nu încurajez nici angajările de răspundere și nici ordonanțele de urgență.”

Despre declarația Elenei Udrea referitoare la atragerea electoratului lui Traian Băsescu

“Pe mine mă interesează oricare dintre alegătorii români, inclusiv cei care l-au votat pe Traian Băsescu și, dacă voi candida și voi deveni președinte, inclusiv cei care nu mă vor vota cu acea ocazie. E normal să ne intereseze toți alegătorii. Când spun că ne interesează, nu înseamnă că, așa cum a lăsat să ne înțeleagă chiar doamna amintită sau alții, că dorim așa să-i șterpelim într-o noapte. E vorba de a înțelege ce doreau acești oameni atunci când l-au votat pe Traian Băsescu, pentru că eu sunt convins că doreau cu totul alte lucruri decât a făcut Traian Băsescu și din respect, repet, pentru toți alegătorii acestei țări.”

27 octombrie 2013       

Departamentul de Analiză Politică și Comunicare

Etichete:, , , , , ,

5 comentarii pe “Extrase din conferința de presă susținută de președintele PNL, Crin Antonescu, la Focșani, 27 octombrie 2013”

 1. alexc 27 octombrie 2013 la 4:39 PM #

  Un articol foarte bun: http://www.inpolitics.ro/misterele-protocolului-usl-art68650.aspx

  Protocolul USL spune ca alegerea candidatului USL la presedintie se face prin sondaj , cel mai bine plasat castiga:

  „4.2.6.1. Sondajele de opinie vor fi realizate în perioada mai-iulie 2011;”

  Apreciază

  • Radu Zlati 28 octombrie 2013 la 10:20 AM #

   Protocolul este out-to-date, dar. U se pune nimeni să îl împrospăteze pentru că ar ieși cu haloimăs. Fapt este că Antonescu este candidatul USL la preșidenție, câtă vreme USL mai există…

   Apreciază

 2. Ionut 29 octombrie 2013 la 8:19 AM #

  Avand in vedere mitingul desfasurat la Covasna, cred ca trebuie inceput un serios dialog tripartit: societatea romaneasca (partide, ong-uri), reprezentantii comunitatii maghiare (partide, ong-uri) si reprezentantii comunitatii romanesti din zona. Trebuie identificate dorintele si temerile fiecarui segment. Nu poti ignora pur si simplu nici amploarea manifestatiei (non-violente), nici mesajele transmise.
  De exemplu, pe mine nu ma deranjeaza existenta unei regiuni cu statut special numite „Tinutul Secuiesc”, compuse din HR, CV si MS. Mi-e teama doar de doua lucruri:
  – Sa nu urmeze lupta pentru declararea independentei;
  – Sa nu inceapa o politica de discrimare si epurare etnica.

  Trebuie sa intelegem, punctual, ce anume isi doresc secuii, ce inteleg ei prin autonomie (din punct de vedere fiscal, administrativ, lingvistic etc.) si care sunt problemele si temerile romanilor minoritari din zona.
  Nu ma deranjeaza ca maghiarii sa primeasca ceva in plus, atat timp cat romanii nu pierd nimic. Cred ca nationalismul ar trebui mai degraba sa fie unul economic, decat etnic.

  Apreciază

  • Ionut 29 octombrie 2013 la 8:45 AM #

   Erata : „discriminare”

   Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. Lesereinspruch zum Artikel „Aufruhr unter den Ungarn in Rumänien“ von Boris Kalnoky, vom 14. November 2013 (welt.de) | ALIANTA DREPTEI - 14 noiembrie 2013

  […] Quelle: Radu Zlati (https://raduzlati.com/2013/10/27/extrase-din-conferinta-de-presa-sustinuta-de-presedintele-pnl-crin-a&#8230😉 […]

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: