Discursul președintelui PNL, Crin Antonescu, susținut cu ocazia Conferinței Județene de Alegeri PNL Vrancea

“Domnule preşedinte Săpunaru, Domnilor vicepreşedinţi ai Partidului Naţional Liberal, Domnilor parlamentari, Doamnelor şi domnilor primari, distinşi invitaţi,

Dragi prieteni,

Cineva trebuie să îşi asume ingrata misiune de a vorbi mai mult şi de a vorbi şi despre lucruri mai puţin plăcute. Înainte de a mă apuca să fac asta, pentru că vreau să o fac, vreau să vorbesc ceva mai mult pentru că am multe să vă spun, vreau să vorbesc despre dificultatea situaţiei noastre, despre responsabilitatea situaţiei, responsabilitatea noastră în situaţia în care ne aflăm ca parte a Uniunii Social Liberale, ca Partid Naţional Liberal, înainte, deci, de a spune câteva lucruri despre USL, despre dreapta și despre Partidul Naţional Liberal, daţi-mi voie să vă adresez dumneavoastră, liberalilor vrânceni, primul mesaj, şi acest mesaj este unul de prietenie, de mulţumire şi de recunoştinţă. Dragii mei, vă mulţumesc!

Vă mulţumesc pentru că, aşa cum spunea Nini Săpunaru, în vremuri foarte grele pentru noi ca partid, aţi rezistat. Vă mulţumesc pentru că în momentul în care s-a pus problema unei mutări fără precedent pe scena politică românească, în momentul în care s-a pus problema pur şi simplu unei alianţe cu Partidul Social Democrat, un partid cu care în mod natural, şi la Vrancea  în mod cu totul şi cu totul special, vă aflaserăţi aproape două decenii în raport de confruntare şi nu de colaborare, aţi înţeles de ce e nevoie ca Partidul Naţional Liberal să facă acest pas, având în vedere responsabilităţile sale pentru România.

Vă mulţumesc de asemenea că prin parlamentarii pe care i-aţi trimis la Bucureşti, prin oamenii pe care i-aţi susţinut pentru a fi promovaţi, ne-aţi oferit posibilitatea de a avea colegi eficienţi, colegi cu care eu mă mândresc, colegi pe care nu am nicio ezitare să îi calific drept performanţi. Şi dacă l-am propus pe Nini Săpunaru la un moment dat ministru al Transporturilor, am făcut-o din toată inima, din toată convingerea, lucru de care sunt convins şi acum.

Pentru că, din câte înţeleg, nici de această dată Nini Săpunaru nu are contracandidat. Nu defavorizez pe nimeni dacă îi mulţumesc personal pentru modul în care a ştiut să ţină împreună  această echipă, pentru modul în care a ştiut, cu diplomaţie, să contribuie la această construcţie a Uniunii în judeţul Vrancea, pentru tot ceea ce a făcut şi face pentru această organizaţie pe care a condus-o şi înţeleg, neavând domnia sa contracandidat, o va conduce. Întotdeauna organizaţia dumneavoastră, Nini Săpunaru ca lider al ei, veţi avea în mine un coleg şi un prieten.

Nu din joben poate să scoată Nini Săpunaru ceva şi ştie şi el şi ştiţi şi dumneavoastră. Nu din joben, ci din foarte multă muncă, din foarte multă seriozitate, din sacrificii pe care cei mai mulţi dintre dumneavoastră ştiţi că trebuie, atunci când faci politică, să fi gata să le faci.

Câteva cuvinte despre USL. Stimaţi colegi, peste tot unde mă duc şi am răgazul şi posibilitatea de a comunica neintermediat de cei care ne răstălmăcesc sau imi scot din context cuvintele, ţin să reamintesc un lucru fundamental. De foarte multe ori noi, când spun noi vorbesc de liberali, vorbesc de pesedişti, vorbesc de conservatori, în fine, de cei care compun USL sau cei care o susţin, noi vorbim ca şi cum am uita pentru ce anume, cu ce obiective majore s-a constituit USL, şi vreau să reamintesc în faţa dumneavoastră, nu neapărat dumneavoastră care sper ca nu aţi uitat că Uniunea Social Liberală nu s-a format doar pentru ca partidele noastre împreună să câştige nişte alegeri. Că Uniunea Social Liberală nu s-a format doar pentru a pune capăt, asta între noi fie vorba între timp nici nu am reuşit încă, regimului Traian Băsescu, nu preşedinţiei lui Traian Băsescu, ci regimului său care înseamnă modul nedemocratic de funcţionare a unor instituţii. USL nu s-a format doar pentru ca noi împreună să venim la guvernare şi pentru ca cel pe care noi împreună l-am ales şi l-am susţinut, domnul Victor Ponta să fie prim-ministru. USL nu s-a format nici măcar doar pentru ca alegerile prezidenţiale din toamna anului următor să fie câştigate de candidatul Uniunii Social Liberale. Vorbim şi dumneavoastră şi noi la Bucureşti foarte mult despre aceste alegeri prezidenţiale ca şi cum ar fi capătul unui drum şi ele nu sunt decât, dacă nu începutul, dar în orice caz un punct foarte important care deschide către viitor. Vorbim de parcă în aceste alegeri s-ar concentra toate obligaţiile noastre, unii faţă de alţii şi ale noastre împreună faţă de români.

Stimaţi prieteni, Uniunea Social Liberală s-a făcut pentru mult mai mult decât a câştiga alegeri, decât a-l da jos pe Băsescu, decât pentru a fi Ponta prim-ministru sau decât a fi Antonescu preşedinte. Ea s-a format, vă reamintesc, pentru ca să construim împreună, cel puţin până în 2016, cu mijloacele guvernării, cu mijloacele administraţiei, cu mijloacele unui nou preşedinte, România puternică!  Aşa s-a numit programul nostru, aşa l-am prezentat cetăţenilor României. De aceea pentru a trăi într-o Românie mai puternică, mai prosperă de aceea ne-au dat ei votul, de aceea l-am susţinut şi l-au susţinut pe Victor Ponta să fie prim-ministru sau mă vor susţine pe mine să fiu preşedinte.

România puternică înseamnă un program uriaş şi extrem de greu de redresare a economiei româneşti, de reformare a administraţiei româneşti, în sensul unor mari procese cum sunt descentralizarea şi regionalizarea. România puternică înseamnă  funcţionarea eficientă şi corectă a instituţiilor. România puternică înseamnă o altă statură şi o altă atitudine a României în plan internaţional. Asta le-am spus noi românilor că le vom da în schimbul voturilor şi pentru asta, pentru toate aceste lucruri, pentru această Românie puternică avem de muncit foarte mult, nu doar în fiecare zi astăzi, nu doar până la alegerile prezidenţiale de anul viitor şi cel puţin în această formulă, împreună, până în toamna anului 2016, până când este scadenţa angajamentului pe care l-am luat împreună.

Dacă nu uităm această premisă fundamentală, dacă nu uităm că în virtutea acestor obiective au venit atâţia români lângă noi, şi nu altora, atunci lucrurile se pot înţelege mai bine şi pot funcţiona foarte bine în Uniunea Social Liberală.

crin 1

Deci dacă atunci am înţeles acest lucru, am considerat că e normal şi, într-un fel, din punct de vedere politic, l-am folosit, să acceptăm şi astăzi că oamenii au dreptul să fie nerăbdători, să vrea cât mai mult de la noi şi cât mai repede.

Nimănui promisiunile nu-i mai sunt suficiente. Viaţa celor mai mulţi români, mai ales a celor care nu mai sunt la prima tinereţe, s-a scurs din promisiune în promisiune. De la marea promisiune din 1989 – cei care am apucat-o – când au fost atâtea speranţe legate de libertate, de prosperitate, de proprietate, până la toate schimbările care au avut loc în toţi aceşti 20 de ani, a rămas un sentiment pentru foarte mulţi oameni că n-am reuşit pe de-a întregul, că niciun guvern, că nicio majoritate, că niciun partid, că niciun preşedinte nu şi-au ţinut, întru totul şi pe cât stătea în puterea lor, cuvântul faţă de români.

Asta e problema noastră în fiecare zi, nu problema la care ne provoacă, din diverse motive, adversarii politici sau presa şi anume dacă susţine PSD pe Antonescu sau nu la preşedinţie, se ceartă sau nu se ceartă Ponta cu Antonescu, dau afară pesediştii PNL de la guvernare, încearcă PNL să saboteze Guvernul Ponta sau să se facă Antonescu liderul Opoziţiei. Nu, nu sunt acestea marile noastre probleme.

Marile noastre probleme sau marea noastră problemă este ca la sfârşitul zilei, fiecare dintre noi, care am cerut votul românilor, primari, parlamentari, lideri politici naţionali sau locali, miniştri, prim ministru, să ne răspundem la o întrebare simplă: ce am reuşit să facem azi pentru a înainta măcar cu un centimetru în direcţia pe care le-am promis-o acestor oameni. Atât şi nimic mai mult.

Partidul Naţional Liberal a acţionat şi va acţiona şi vă cer ca preşedinte al partidului să acţionaţi corect şi loial, în parteneriatul care înseamnă Uniunea Social Liberală până la capăt. Vă cer acest lucru nu numai pentru că suntem un partid care şi-a respectat cuvântul şi şi-a respectat alianţele din care a făcut parte. Vă cer acest lucru mai presus de orice pentru că nu e vorba doar de respectarea angajamentelor dintre noi, cei din USL, PNL faţă de PSD şi invers. E vorba de a respecta împreună angajamentul nostru faţă de români, pe cetăţenii care au venit  şi sper că n-a uitat nimeni câtă disperare era, cum ne apucau, la propriu, de haine şi ziceau:   „Scăpaţi-ne de ăştia”. N-a uitat nimeni, nu?

Obligaţia noastră e faţă de acei oameni pentru că pe acei oameni nu-i interesează hârjoana, neînţelegerile, temele aruncate, ce-o să fie, ce n-o să fie la toamnă, la toamna viitoare, dacă o să fiu eu susţinut sau nu, dacă, dacă, dacă… Pe acei oameni îi interesează să vadă că cineva, în fine, lucrează în fiecare zi ceva, cât poate, spre binele lor.

Partidul a fost corect şi vreau să rămână corect. Partidul Naţional Liberal a făcut un efort extraordinar pentru a-şi convinge liderii, membrii, colegii din organizaţii, după aceea toţi de a ne convinge electoratul că această uniune este necesară, că ea este spre binele României, că Partidul Naţional Liberal nu poate, într-un asemenea moment, să nu acţioneze spre binele României.

Şi am făcut acest efort extraordinar cu toată onestitatea şi cu toate costurile pentru că, atenţie, dacă Partidul Social Democrat are avantajul că nu-l pune nimeni în discuţie, nu-l atacă nimeni, nu se naşte nimeni peste noapte să pretindă că e stânga, spunându-i că el nu mai e de stânga pentru că s-a aliat cu liberalii, prin ce-am trecut şi prin ce trecem noi, cei din Partidul Naţional Liberal, ştiţi foarte bine pentru că toată maşina de propagandă a lui Traian Băsescu transformat peste noapte în lider al dreptei, pentru că toată maşina de propagandă a fostei guvernări, a PDL şi a tuturor ciupercuţelor  zise de dreapta care au apărut şi apar în fiecare zi prin grădina Cotrocenilor, toţi aceştia ne-au atacat şi ne-au atacat şi ne-au atacat parcă cu din ce în ce mai multă putere acuzându-ne că ne-am trădat electoratul, că ne-am trădat valorile, că nu mai suntem de dreapta şi că, vezi Doamne, o să fim înghiţiţi de PSD.

Noi am făcut acest efort onest şi cu succes. Noi am intrat în această înţelegere cu partenerii politici şi cu românii care au dorit s-o investească cu votul lor şi ne-am ţinut de ea zi cu zi, fără niciun fel de ezitare. Reamintesc faptul că atunci când exista o campanie la naşterea Uniunii Social Liberale – sper că vă place istoria, măcar cea recentă – o campanie extraordinară că această uniune nu va rezista, că n-o să putem să ne înţelegem, PNL nu a spus niciodată nimic altceva decât foarte  hotărât că Uniunea Social Liberală s-a făcut, Uniunea Social Liberală va rezista, Uniunea Social Liberal va câştiga alegerile şi s-a comportat ca atare şi s-a întâmplat aşa.

Când a luat hotărârea că liderul Partidului Social Liberal, Victor Ponta, va fi prim ministru, din momentul în care am luat această hotărâre nimeni, nicăieri, niciodată niciun liberal nu a pus-o la îndoială şi mesajul nostru public a fost” Victor Ponta, prim ministru”  înainte de campania electorală, în campania electorală, după ce alegerile au avut loc, atunci când Traian Băsescu încerca să tragă ultimele sfori în alt partid decât al nostru.

Niciodată n-am folosit cuvântul „deocamdată”, niciodată n-am zis „să mai vedem” niciodată n-a ieşit nimeni să spună, deşi pesemne că era adevărat: „Vai, dar mulţi liberali şi-ar dori ca primul ministru să fie liberal”. Am spus ceea ce conveniserăm, ceea ce românii trebuia să ştie şi ne-am ţinut de cuvânt.

Ne-am ţinut şi ne ţinem de cuvânt pentru că în acest guvern de coaliţie am asigurat, aşa cum nu s-a întâmplat niciodată într-un alt guvern de coaliţie, de după 1990 în orice caz, un rol puternic primului ministru şi primul ministru o ştie cel mai bine că Partidul Naţional Liberal, că eu în calitate de copreşedinte al Uniunii Social Liberale, preşedinte al Partidului Naţional Liberal, am fost cel care din capul locului am spus: „ Avem o majoritate puternică, trebuie să avem şi un guvern puternic, trebuie deci să avem un prim ministru puternic pentru că avem de făcut lucruri grele şi lucruri mari în România”. Şi lucrurile grele şi lucrurile mari nu se fac cu guverne slabe, nu se fac cu un prim ministru a cărui autoritate este contestată, de la şedinţele de guvern unde se ridică o parte din miniştri şi pleacă la partid, cum noi ştim, că am mai cunoscut în istoria ultimelor două decenii.

Ne-am comportat corect şi ne vom comporta corect până la capăt pentru că e obligaţia noastră nu în primul rând faţă de parteneri, ci în primul rând faţă de cetăţenii care ne-au votat.

Avem şi am avut şi avem încă efectele episodului coabitării şi nu reiau aici de ce, din punctul meu de vedere, coabitarea a adus numai rele şi funcţionării acestei alianţe şi capacităţii ei de a face în România lucrurile pe care şi le-a propus şi încrederii pe care cetăţenii şi votanţii noştri şi-au pus-o în noi. Vreau aici să spun doar că am trecut peste acest episod şi mergem mai departe cu o singură condiţie, una singură: să mergem în direcţia pe care am promis-o oamenilor, să urmărim în fiecare zi acele obiective pe care le-am spus în programul electoral, pe care le-am pus în programul de guvernare, pe care le-am pus sub titlul România Puternică. Acelea şi nu altele, acelea şi nu mai puţin decât acelea.

Nu ştiu, dacă mă întrebaţi astăzi, nu ştiu ce decizie va lua până la urmă Partidul Social Democrat în legătură cu alegerile prezidenţiale. De ce nu ştiu? Sunt multe motive, putem să vedem câte unul în fiecare zi, dar ceea ce ştiu  sau ceea ce cred că ştiu este atitudinea corectă. Nu să ne hărţuim zilnic cu cei din PSD, să-i somăm să mai spună încă o dată dacă îşi vor ţine cuvântul şi ei să spună care cu deocamdată, care cu toată gura, care cu jumătate de gură, care făcând cu ochiul, care vorbind serios: „Da, ne vom ţine cuvântul.” Că suntem caraghioşi, şi unii şi alţii, făcând asta.

Atitudinea corectă este următoarea: avem o decizie împreună, avem nişte parteneri în care, câtă vreme mergem împreună, trebuie să avem încredere şi primul lucru este acela ca noi să facem lucrul corect. Şi lucrul corect este ca în administraţie, ca în guvernare, ca în Parlament să lucrăm împreună pentru toate acele obiective din program.

Pentru mine, candidat declarat al Uniunii la Preşedinţia României, este îmi construiesc prin acţiunile mele, prin poziţiile mele publice, acea formulă pentru un alt preşedinte, cum am promis României. Şi va veni şi anul 2014 şi vom vedea atunci ce se va întâmpla. Important este să facem fiecare dintre noi  ceea ce avem de făcut cu corectitudine, cu răbdare şi ignorând, pe cât posibil, toate provocările pentru că, e limpede, acesta a fost din 10 decembrie, până în 10 decembrie, până în 9 decembrie, tema propagandei a fost  „nu vor face 50% plus 1”, iar de a doua zi, după ce am făcut cât am făcut şi după ce votul românilor a venit cum a venit, tema a fost că se va rupe USL, PSD o să vrea preşedinte, n-o să-l mai susţină pe Antonescu şi aşa mai departe.

Asta e tema lor, asta e propaganda lor, asta e treaba lor. Ei nu mai au altă treabă decât asta. Noi avem cu totul alta.

În al doilea rând, şi mai scurt, despre dreapta. Noi, stimaţi colegi,cum spuneam, spre deosebire de colegii noştri din PSD, şi bineînţeles că ei n-au nicio vină în chestiunea asta, suntem un partid de dreapta. În legătură cu dreapta, cu identitatea dreptei, cu toată această competiţie care a existat şi există de 23 de ani ştim cu toţii, mai bătrâni sau mai tineri, tot ce trebuie ştiut.

Nimeni nu a pus vreodată la îndoială că Partidul Naţional Liberal este un partid de dreapta. Nimeni serios. Partidul a putut fi criticat pe o decizie sau alta, oameni din cadrul partidului, preşedinţi ai partidului, miniştri ai partidului, parlamentari, au putut, am putut fi atacaţi  pe o decizie sau alta, pe o vorbă sau alta, pe un act politic sau altul, dar că PNL este dreapta din 1990 şi până azi în România nimeni serios nu poate pune la îndoială.

S-a întâmplat în schimb ca, într-o noapte, dându-se peste cap, ca în istoria celebră în care din broască râioasă devii mare prinţ, domnul Băsescu şi PDL s-au recomandat şi urmaşii lui Coposu şi urmaşii lui Maniu şi urmaşii lui Martens, Dumnezeu să-i odihnească pe toţi, şi s-au declarat deodată dreapta în România.

Pentru noi este important următorul lucru: n-avem cum să combatem, pentru că nu dispunem de arsenalul propagandistic al lui Traian Băsescu şi al cercurilor care susţin această dreaptă a imposturii. Această dreaptă a cuiva ca Vasile Blaga, această dreaptă a cuiva ca domnul Cristian Diaconescu, consilier prezidenţial, care şi-a desfăşurat toată viaţa activitatea într-un partid de stânga, care a fost ministru al unui partid de stânga, care a fost candidat la preşedinţia unui partid de stânga, dar pentru care n-are importanţă – când a venit ordinul de la şeful să facă o mişcare de dreapta, face, practic, o mişcare de dreapta. Vine al televizor, ne dă lecţii despre dreapta, cum fac şi alţii.

Noi nu avem armele propagandistice ale acestora. Noi nu avem timp să ţinem această dezbatere. Noi trebuie, însă, să ştim nişte lucruri, să facem nişte lucruri şi să spunem nişte lucruri şi anume că există fapte care pot fi verificate. Uniunea Social Liberală este o mare coaliţie stânga-dreapta. Da, Partidul Social Democrat este un partid mai mare decât Partidul Naţional Liberal din punctul de vedere al numărului de aleşi locali, de membri, de parlamentari şi aşa mai departe. Prin faptul că este mai mare nu înseamnă că această alianţă nu are un echilibru doctrinar şi ideologic care a fost convenit de la bun început, care a fost respectat până în acest moment. Acesta e un lucru pentru care eu mulţumesc partenerilor noştri pentru că s-au ţinut de cuvânt în această privinţă şi că toate minciunile de pe margine pe care liderii improvizaţi ai dreptei, de-alde domnul Blaga, mă rog, nu mai ştiu, acolo, şi nu vreau să-i mai evoc, le aruncă, nu au nicio valoare.

În România s-a păstrat cota unică de impozitare, şi asta este o măsură de dreapta pe care partenerii noştri au acceptat-o, în România se merge către o reformă şi lucrăm împreună la o reformă de descentralizare, de trimitere a deciziei către comunitate şi cât mai aproape de cetăţean, care are un sens de dreapta.

Partidul Naţional Liberal, din toate marile valori ale dreptei, că le ştie sau nu le ştie domnul Blaga, că le ştie sau nu le ştie domnul Tomac, acele valori care nu înseamnă să te lipeşti pe lângă banul public şi să ciupeşti de acolo cât poţi, acele care valori care ţin şi de dimensiunea nu doar economică, ci spirituală sau naţională, Partidul Naţional Liberal a apărat şi apără aceste valori.

Din această cauză noi spunem că dreapta, în România, înseamnă Partidul Național Liberal, nu că toți oamenii, toate spiritele de dreapta s-ar fi strâns în PNL. De aceea, PNL a fost și rămâne un partid deschis. De aceea Partidul Național Liberal, poate singurul, a căutat în rândurile elitei intelectuale, economice din România oameni, i-a chemat din societatea civilă, și vă rog să vă gândiți câți au fost, s-a ocupat ANI după aceea de ei, cu precădere, dar a fost și este un partid deschis. Dar ca formațiune politică, așa cum PSD este stânga în România și punct, deocamdată, ca să zic și eu ca pesediștii, Partidul Național Liberal este dreapta în România. Restul, ce se mai construiește prin curte pe la Cotroceni, ce mai comentează unii și alții, este o cu totul altă problemă.

Noi însă trebuie să avem grijă să ne respectăm angajamentele care țin de programul nostru, și am făcut-o până acum, și noi trebuie să dăm un răspuns argumentat, bazat pe fapte acestei poliloghii, acestei retorici ieftine, acestei retorici de impostură privitoare la dreapta, pentru că dacă dreapta în România a ajuns o chestiune pe care s-o rezolve, s-o organizeze, s-o unească doamna Udrea sau domnul Blaga, atunci înseamnă că România n-are dreapta și asta este un lucru destul de rău pentru democrația românească.

Nu, România de dreapta. Este Partidul Național Liberal și Partidul Național Liberal poate arăta oricând care sunt principiile de dreapta pe care, în cadrul acestui Guvern, în cadrul acestei majorități, le apără și le va apăra, de la sistemul statului de drept, de la drepturile și libertățile individuale, până la măsurile de stimulare a economiei, atât cât se pot ele lua acum, și până la marile valori naționale, despre care niciodată nu trebuie să uităm să vorbim, despre instituțiile unității naționale pe care niciodată nu trebuie să uităm să le apărăm, fie și din simplul motiv că dacă Partidul Național Liberal, cu lunga sa existență și istorie nu o face, cine altcineva ar putea-o avea drept prioritate?

Este foarte greu, cu stânga, cu dreapta la un loc, cu un guvern de mare coaliție așa cum avem noi, este foarte greu să guvernezi cu o asemenea agendă de provocări și de așteptări cum este astăzi în România.

Dar, trebuie să înțelegem foarte bine și trebuie să comunicăm cu oamenii foarte bine că nu se guvernează și nu se trăiește mai bine din demagogie. România este într-o situație economică grea nu pentru că a adus-o USL-ul, nu pentru că a adus-o PSD-ul sau că a adus-o PNL-ul, România este într-o situație grea pentru că, lovită de criza care a afectat întreaga Europă și întreaga lume, a fost guvernată iresponsabil și banditește de Traian Băsescu și guvernele sale.

Acest lucru noi nu trebuie să uităm să-l spunem, pentru că nerușinarea nu are limite, pentru că oameni, bărbați și femei, care până acum jumătate de an se ascundeau, astăzi vin la televizor și ne explică nouă cum este și cu fondurile europene, cum este și cu dezvoltarea economică, cum este cu întreprinderile mici și mijlocii și cum este cu pensiile și salariile. Ne cer nouă socoteală de ce nu cresc mai repede pensiile și salariile, ei, care le-au tăiat, cu 25 la sută cum n-a făcut-o nimeni în Europa sau în altă parte în lume.

Trebuie în fiecare zi să cerem DNA-ului să ne spună ce mai face cu plângerile, peste 100 de plângeri penale oficiale făcute de Guvernul României la adresa foștilor guvernanți și la adresa modului în care ei au gestionat banul public. Să iasă DNA-ul și să ne spună că nu sunt elemente, că plângerile nu sunt întemeiate, că oamenii aceia nu au greșit nimic sau să ne spună că oamenii aceia au fraudat, că există elemente care, până la urmă, trebuie să fie trimise în fața justiției. Trebuie în fiecare zi să facem asta pentru că altfel, dacă nu o facem, constat, coincidență, constat că există timpul, energia să se ocupe de dosarul referendumului, de dosarul Dragnea, în condiții pe care le-a descris chiar, din păcate, marele domn procuror Papici într-un interviu, dar nu avem timp o lună, două, trei să dăm curs unor plângeri formulate de un an de Corpul de control al Guvernului.

Noi trebuie să reamintim toate aceste lucruri în fiecare zi pentru că oamenii trebuie să înțeleagă și să nu cadă victime încă o dată demagogiei în care acești oameni, în frunte cu Traian Băsescu, sunt maeștri.

În fine și chiar în încheiere și în două fraze despre Partidul Național Liberal. Dragii mei,

Partidul Naţional Liberal este azi mai puternic, indiscutabil, decât oricând, dar asta nu înseamnă ca este într-o situaţie uşoară. Este mai puternic şi într-o situaţie mai grea. Este într-o situaţie mai grea pentru că are răspunderi mai multe decât a avut vreodată. Este într-o situaţie grea pentru că el Partidul Naţional Liberal şi eu ca preşedinte al acestuia, asta se vede cu ochiul liber,  suntem ţinta atacurilor în fiecare zi, chiar dacă aceiaşi oameni care ne atacă spun că Antonescu nu are nici o şansă la preşedinţie, ca PNL a fost înghiţit s.a. Înghiţit şi fără nicio şansă, în noi dau de dimineaţă până seara, cu minciuni cu calomnii cu dosare. Suntem, de asemenea, într-o situaţie grea pentru că nu întotdeauna şi în chestiuni foarte importante partenerii noştri funcţionează corect, nu dezvolt, dar asta e realitatea.

Ce trebuie să facem noi după părerea mea, v-am spus. Ce spun în încheiere apropo de această situaţie grea e următorul lucru: dragii mei, niciodată Partidul Naţional Liberal nu s-a ocupat în această ţară cu lucruri uşoare şi cu lucruri mici. Toată istoria Partidului Naţional Liberal, cu eşecurile și cu reuşitele acestuia, partidului, înseamnă lupta pentru lucruri grele şi pentru lucruri mari pentru România. Aşa e şi acum, să ne dea Dumnezeu sănătate şi ne vom bate până la capăt!”

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: