Partidul Național Liberal susține intensificarea eforturilor de implementare a sistemului eCall în România

PNLTragedia produsă în munții Apuseni a readus în discuție o temă de care depinde viața și siguranța cetățenilor, anume intervenția rapidă prin intermediul serviciul unic de urgență 112. Accidentul aviatic a arătat, din păcate, cât de importantă este îmbunătățirea sistemului de localizare a apelantului prin serviciul 112. De aceea, Partidul Național Liberal susține intensificarea eforturilor de implementare a sistemului eCall în România, conform inițiativei europarlamentarului liberal Adina Vălean la nivelul Parlamentului European.

În acest sens, eurodeputatul Adina Vălean a întocmit un raport cu privire la implementarea sistemului eCall în Europa, document care a fost adoptat pe 27 Noiembrie 2013 de către Comisia de Industrie a Parlamentului European. Prin inițiativa sa, Adina Vălean a propus un salt tehnologic în privința localizării persoanelor implicate în accidente, prin introducerea obligativității pentru serviciile de urgență de a localiza toate apelurile de ugență prin coordonatele GPS ale telefoanelor mobile de generație nouă. Astfel, se vor salva vieți prin reducerea drastică a timpului de intervenție și vor scădea costurile intervenției cu până la 4 miliarde de euro anual la nivel European.

Introducerea acestui sistem nou de localizare previne exact situațiile în care viața unor oameni este pierdută din cauza intervenției lente a serviciilor de urgență. Conform estimărilor, rata de utilizare a smartphone-urilor în România este  în acest moment de 27% și va ajunge la 52% în 2017.

Se estimează că la nivel european se pierd anual 3.200.000 de minute din cauza incapacității de a localiza cu exactitate victimele ce apelează numărul de urgență. Costurile de 4 miliarde de euro ale acestor intervenții ineficiente aproape că pălesc în fața unei realități cutremurătoare: mii de vieți depind de rapiditatea cu care este acordat serviciul de urgență.

România trebuie să continue să-și modernizeze infrastructura de telecomunicații speciale, dezvoltând-o pentru toate sistemele de navigație, astfel încât implementarea sistemului eCall să aibă loc chiar înainte de 1 octombrie 2015, termenul avansat de către instituțiile europene drept obligativitate pentru statele membre UE.

Introducerea acestei prevederi în proiectul serviciului unic european trebuie să fie susținută și promovată la nivel politic de către toți actorii implicați, astfel încât timpul de implementare a acestui sistem să fie cât mai scurt posibil.

21 ianuarie 2014                                         

Grațiela Gavrilescu,

Deputat PNL, vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie

Etichete:, , , , , , , ,

7 comentarii pe “Partidul Național Liberal susține intensificarea eforturilor de implementare a sistemului eCall în România”

 1. Răzvan Sandu 21 ianuarie 2014 la 3:47 PM #

  Probabil că demersul e necesar, fiind nevoie să mai crească puțin bugetul „organelor” care se ocupă cu localizarea, ascultarea, găsirea, monitorizarea… Altfel, firma care a furnizat softul de localizare al ROMATSA este a lui Sebastian Ghiță, distins membru PSD și personaj complet străin de serviciile secrete http://www.cotidianul.ro/softul-de-localizare-al-romatsa-furnizat-de-o-firma-a-lui-sebastian-ghita-230519/

  Apreciază

 2. adrian 21 ianuarie 2014 la 4:02 PM #

  Mi s-a luat o piatra de pe inima cand vad ce eficient e PNL. Parca era mai bine sa asteptati o intrebare pe tema asta si nu sa sariti la fileu daca nu vine mingea si lumea din tribune cam fluiera …

  Apreciază

 3. chioru 21 ianuarie 2014 la 10:31 PM #

  off-topic
  se pare ca la referendum psd vrea sa va lase singuri sa luati bobarnace organizandu-l intr-o singura zi. si-au dat seama ca nu are cum sa treaca si vor sa dea intreaga vine pe crin

  Apreciază

 4. Stelian Rotaru 22 ianuarie 2014 la 9:57 AM #

  Ce se va face sau nu in viitor vom vedea. Acum trebuie gasit acel/acei vinovat(i) de moartea a doi oameni ! Se pare ca acel „coordonator” al actiunii de salvare este incompetent. Trebuie sa raspunda cel putin cu demiterea ! Cu tehnica actuala acesti oameni puteau fi salvati daca „coordonatorul” si-ar fi facut datoria !

  Apreciază

 5. chioru 22 ianuarie 2014 la 12:58 PM #

  http://www.dw.de/va-merge-pnl-pe-linia-federalismului-european/a-17379489?maca=rum-rss-rom-rom-3295-xml-mrss

  alde si verhofstadt sunt niste nebuni, auzi, nationalismul e o ideologie a trecutului. alde propune distrugerea natiunii romane. cine apartine de acest grup federalist e un tradator al natiunii romane. pe langa faptul ca liberalii europeni sunt pro-gay, pro-avort, mai vor si distrugerea statelor natiune. ar fi bine ca pnl sa spuna daca e de acord cu asemenea grozavii ca sa stie si romanii pe cine sa huiduie si sa scuipe

  Apreciază

 6. Traian Movila 23 ianuarie 2014 la 10:06 AM #

  E bine si cu demiterea lor din functii,dar e foarte usor,daca toti isi dau demisia,inseamna ca nu mai este vinovat nimeni,decit mortii nu?Parerea mea este ca cine a gresit sa fie tras la raspundere de lege,asa ar fi corect,parerea mea.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: