NewsIN – Scutaru (PNL): Deputatii vor ratifica martea viitoare în plen Acordul privind scutul antiracheta

Potrivit lui Scutaru, exista un consens din partea tuturor partidelor politice pentru ratificarea cât mai rapida a Acordului privind scutul antiracheta. Astfel, la propunerea PNL, s-a luat decizia în cadrul Biroului permanent al Camerei Deputatilor ca lunea viitoare sa se discute în comisii si sa se redacteze raportul privind scutul de la Deveselu. Raportul va fi întocmit de Comisiile de Aparare si de cea Juridica si va fi avizat de Comisia de Politica Externa si Comisia de Buget Finante.

Dupa discutarea raportului, martea viitoare urmeaza sa se faca dezbateri în plenul Camerei, urmând ca în aceeasi zi deputatii sa voteze pentru ratificarea Acordului între România si Statele Unite ale Americii. Senatul este camera decizionala în acest caz.

Presedintele Traian Basescu a semnat luni decretul pentru supunerea spre ratificarea Parlamentului a Acordului între România si SUA privind amplasarea sistemului de aparare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, semnat la Washington la 13 septembrie 2011.

Pe 19 octombrie, membrii Executivului au aprobat proiectul de lege privind ratificarea acordului cu SUA pentru instalarea sistemului antiracheta pe teritoriul României si l-au trasnmis Parlamentului cu solicitarea ca votul pe proiect sa se dea în regim de urgenta.

Acordul cu SUA privind scutul antiracheta a fost desecretizat în integralitate la 23 septembrie. Înainte de prezentarea publica a textului acordului, la 23 septembrie, MAE a transmis, spre informare, textul catre presedintii Camerelor Parlamentului si ai comisiilor de politica externa si aparare.

Presedintele Traian Basescu a explicat ca ambele tari câstiga securitate de pe urma acestui acord, ce va trece prin Legislativele SUA si al României. „Sistemul care se amplaseaza e unul antiracheta, defensiv, destinat sa loveasca rachete balistice care ar fi lansate împotriva teritoriului României, împotriva a parte din teritoriului aliat din interiorul UE sau împotriva SUA. Daca venim în zona politica, e un document oficial care, în preambul vorbeste de parteneriatul strategic dintre România si SUA, e un document juridic care va trece prin Parlamentul SUA si Parlamentul României, urmând a fi ratificate ca legi”, a aratat seful statului.

Acordul privind scutul antiracheta a fost semnat la 13 septembrie la Washington de catre ministrul român de externe, Teodor Baconschi, si secretarul de stat american Hillary Clinton.

Etichete:, , ,

Comentariile nu sunt permise.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: