Eduard Hellvig: UE sprijină accesul IMM-urilor la finanțare

Eduard-Hellvig-da-explicatii--Nu-este-venitul-meu--este-al-sotieiPlenul Parlamentului European a adoptat azi un program dedicat competitiității întreprinderilor și în special IMM-urilor (programul COSME), care prevede alocarea unui buget de 2,3 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Necesitatea adoptării acestui program este incontestabilă: întreprinderile mici și mijlocii (IMM) formează coloana vertebrală a economiei europene, acestea oferind 85% din locurile de muncă din UE.

În pofida acestui fapt, ele se confruntă cu dificultăți în accesul la finanțare, dar și cu o povară administrativă considerabilă generată de legislația națională și europeană care nu ține cont de nevoile IMM-urilor. Potrivit cifrelor publicate săptămâna trecută de Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană, 1 IMM din 3 nu a obținut finanțarea de care avea nevoie.

Eurodeputatul PNL, Eduard Hellvig, a salutat votul Parlamentului European, subliniind importanța acestui program pentru competitivitatea economiei în general.

„În condițiile în care 99% din întreprinderile europene sunt IMM-uri, este absolut necesar să luăm măsuri de sprijin în privința accesului la finanțare, ca să oferim IMM-urilor „gura de aer” de care au nevoie  pentru a depăși criza economică, dar și pentru a le asigura competitivitatea viitoare și, prin urmare, competitivitatea și creșterea economiei europene în ansamblul sau”, a declarat eurodeputatul liberal.

Sprijinul financiar va fi acordat sub forma unor instrumente financiare cărora le este rezervat 60% din bugetul total, reprezentand 1,4 miliarde de euro. Acestea includ un mecanism de capitaluri proprii care va sprijini întreprinderile din faza inițială și până în faza de creștere, respectiv un mecanism de garantare a împrumuturilor cu o scadență de maxim 10 ani.

Acest din urma element este deosebit de important pentru că foarte multor IMM-uri le sunt refuzate creditele tocmai din cauza lipsei de garanții suficiente. Mecanismul de garantare va da un impuls finanțării IMM-urilor, permițându-le să se dezvolte și să creeze noi locuri de muncă”, susține europarlamentarul liberal Eduard Hellvig.

Instrumentele financiare oferite de programul COSME vor fi complementare cu alte instrumente de sprijin acordate la nivel național sau prin politica de coeziune, respectiv prin programul Orizont 2020 dedicat cercetării și inovării.

Programul va finanța și acțiuni menite să îmbunătățească mediul de afaceri pentru IMM-uri, de exemplu prin evaluarea politicilor și legislației existente și viitoare pentru a elimina obstacolele din calea competitivitatii IMM-urilor, respectiv prin eliminarea birocrației inutile care împiedică funcționarea optimală a IMM-urilor.

De asemenea, programul COSME va sprijini IMM-urile și în ce privește accesul la piețe și internaționalizarea (punându-le la dispoziție informațiile necesare) și va susține Rețeaua Întreprinderilor Europene ce oferă servicii integrate IMM-urilor care includ, printre altele, informare, consultanță și facilitarea cooperării transfrontaliere.

Nu în ultimul rând, prin acest program UE va sprijini antreprenoriatul prin acțiuni precum programele de formare pentru tinerii antreprenori, respectiv programele de mobilitate, așa cum este programul Erasmus pentru tinerii antreprenori.

Programul COSME a fost puternic susținut de Grupul liberal din PE, multe dintre propunerile Manifestului pentru o politică europeană pentru IMM-uri regăsindu-se în acest nou program.

Pentru mai multe informații:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A7-2012-0420&language=RO

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: