Standard: România în 2060: cea mai săracă din UE, îmbătrânită şi cu cei mai puţini copii din Uniune

O dată la 3 ani, Comisia Europeană realizează un raport despre situaţia demografică a Uniunii Europene şi nu numai. Anul acesta, raportul publicat creionează o problemă majoră pentru viitorul României: populaţia va “îmbătrâni” mult, iar forţa de muncă va scădea, la rândul ei. Din cauza problemelor pieţei muncii, România va avea o dinamică economică foarte scăzută. Cei care vor pot să găsească raportul integral al Comisiei Europene la acest link. Până să vedem care-i impactul exact asupra dinamicii potenţiale a economiei, să analizăm ce s-ar putea întâmpla cu populaţia României.

Modelele de calcul folosite de Comisia Europeană arată că populaţia ţării noastre va scădea cu peste patru milioane de persoane din 2010 până în 2060. Mai jos este un tabel care detaliază cum va evolua populaţia în funcţie de diferite categorii de vârstă (cifrele arată milioane de persoane):

Ce observaţii putem face pornind de la tabelul de mai sus şi de la datele complete ale Comisiei? În primul rând, România va avea cea mai mare scădere a numărului de copii din Uniunea Europeană în perioada 2010-2060, de peste 38% faţă de un minus de 6,1% pe ansamblul înregii Uniuni. În plus, datele Comisiei Europene arată că România va avea cei mai puţini copii din Uniunea Europeană, dacă ne raportăm la populaţia fiecărei ţări.

Pe de altă parte, copii sunt “sângele proaspăt” al oricărei economii. În caz că ei nu există sau sunt tot mai puţini, este clar că piaţa internă nu mai poate produce la fel de mult fiindcă nu s-ar mai consuma la fel de mult, deci nici firmele nu mai au un imbold în plus să investească. Şi aşa se naşte un cerc vicios cu efecte deosebit de perverse în economie. Scăderea populaţiei tinere nu ar fi o problemă în sine, dacă un stat îşi permite să “importe” salariaţi, preferabil cât mai “ieftini.” Adică aşa cum vestul Europei aduce muncitori din est, din România, Polonia, Bulgaria şi aşa mai departe. Problema este că nu ne vom permite, probabil, să acoperim golul de forţă de muncă, fiind cel mai sărac stat din UE, după cum vom vedea ceva mai jos.

Tabelul de mai sus mai ridică alte două mari probleme. În primul rând, populaţia cu vârstă de muncă, între 15 şi 64 de ani, va scădea cu peste o treime în România, deci mai puţini salariaţi şi, implicit, mai puţine contribuţii sociale. Aici ajungem la a o altă problemă majoră: numărul românilor bătrâni se va dubla până în 2060. În contextul în care sistemul public de pensii va avea un deficit de 2,7% din PIB doar în acest an, noi tinerii ar trebui să ne întrebăm serios dacă va mai exista un sistem public de pensii pe viitor… deci ar trebui să începem deja să economisim de pe-acum.

În 2060, unul din trei români va avea peste 65 de ani faţă de unul din şapte în prezent. Revin cu aceeaşi întrebare: va mai exista, din acest motiv, un sistem public de pensii? Eu cred că nu, iar statul ar trebui să încurajeze tot mai mult sistemul privat bazat pe contribuţii obligatorii şi facultative (pilonul II şi III). Sau poate varianta cea mai fericită ar fi să ne ocupăm fiecare de propria noastră “pensie”, fiindcă am văzut că o criză precum cea în care ne aflăm poate şterge cu buretele valoarea activelor şi, implicit, a fondurilor de pensii.

Mai departe ajungem la un semnal de alarmă extrem de puternic pentru toţi românii, în viziunea mea, de la politicieni la simpli cetăţeni: potrivit raportului Comisiei, România are  a treia cea mai mică rată potenţială de creştere a PIB-ului pentru perioada 2010-2060, de 1,1% faţă de media UE de 1,4%. Surprinzător, ţările care au perspective de dezvoltare mai slabe decât România sunt Germania şi Grecia. (+0,8%, respectiv +1%).

Estimarea de creştere potenţială a fost redusă pentru România cu 0,7 puncte procentuale faţă de precedentul raport, lansat în urmă cu trei ani. Avansul economic al ţării noastre se va tot tempera în deceniile următoare, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte. Perspectivele slabe sunt generate de o serie de factori, precum scăderea populaţiei şi a ratei de ocupare. Fără aceste influenţe profund negative, potenţialul de dezvoltare ar fi de 2,1% în următoarele decenii, care ar fi şi cel mai ridicat din Uniunea Europeană. Fac o scurtă paranteză: modelele folosite de Comisia Europeană arată că vom avea cea mai mică rată de ocupare din UE în 2060.

În tabelul de mai jos am inclus clasamentul în Uniune, ordonat după nivelul de trai în 2060. Am inclus şi evoluţia faţă de 2010. Aşadar, în primele două coloane se regăseşte PIB-ul/locuitor, ajustat la paritatea puterii de cumpărare şi raportat la media UE. Acest indicator este folosit şi pentru măsurarea/compararea nivelului de trai între mai multe ţări. În coloana a trei avem dinamica efectivă a PIB-ul pe locuitor, în funcţie de estimările Comisei.

Practic, PIB-ul pe locuitor se va dubla în România şi va creşte mai accelerat decât în vestul UE, dar asta nu înseamnă că-i destul pentru a recupera decalajele istorice. Convergenţă în ritm de melc. Abia dacă ne vom apropia de 40% din nivelul de trai mediu în Uniunea Europeană. În plus, după cum se vede în tabel, Bulgaria se va depărta de noi şi măcar va ajunge la jumătatea nivelului de trai din UE. Suntem cei mai săraci din Uniune, la fel vom fi şi peste 50 de ani.

Închei prin a preciza că toate acestea sunt estimări pe termen foarte lung, folosind factori care se pot schimba oricând. Nu este nimic scris în piatră, să nu fim chiar atât de fatalişti. Lucrurile chiar se pot schimba. Dar dacă situaţia va continuasă evolueze aşa, scenariul Comisiei Europene se va adeveri. Sper, până nu va fi prea târziu, să vedem că politicienii români se vor trezi, vor lua în serios aceste avertismente şi vor înţelege că avem nevoie de măsuri cu bătaie lungă. La urma urmei, după cum zice vorba înţeleaptă a bătăuşului român: ori îl ascultăm pe economistul J.M. Keynes, ori nu-l mai ascultăm deloc. “Pe termen lung, cu toţii suntem morţi.” Lansez acum şi o întrebare către comentatorii de pe Standard.ro: ce credeţi că ar putea face autorităţile din România pentru a evita acest scenariu sumbru?

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat asta: