Conferința de presă susținută de liderul grupului PNL din Cameră, Călin Popescu-Tăriceanu – 24 iulie 2012

”Bună ziua!

Tema pe care am să o abordez este, bineînțeles, legată de boicotarea referendumului anunțată astăzi de Partidul Democrat, pe care aș califica-o de la bun început ca un grav atentat la democrație. Spun acest lucru deoarece participarea la vot  a cetățenilor este, aș spune, un drept, dar, în același timp, și o importantă obligație civică pe care fiecare dintre noi o avem, pentru ca să putem influența destinul nostru, al copiilor noștri, al fiecăruia în parte. Cred că nu avem dreptul, dacă nu participăm la alegeri, să ne plângem de situația care ne afectează din punct de vedere social, din punct de vedere economic sau din punct de vedere politic.

Sigur că, la auzul acestei decizii, prima mea reacție a fost să mă gândesc la un proverb popular care sună bine cunoscut: ”fuga este rușinoasă, dar este sănătoasă”. De ce spun acest lucru? Pentru că în felul acesta PD și președintele Băsescu încearcă să găsească o soluție, alta decât votul liber exprimat al cetățenilor, pentru a reveni la Cotroceni.

Știm bine că boicotarea referendumului de către PD poate să pună în pericol cvorumul necesar pentru asigurarea referendumului și anume, acela al unei prezențe la vot de 50% +1 din numărul total al alegătorilor înscriși pe listele de vot, și atunci această soluție, care este una evidentă de evitare a confruntării cu cetățeanul prin neparticipare, poate să asigure lipsa cvorumului și, prin urmare, pe cale de consecință, reîntoarcerea lui Băsescu în funcția de președinte.

Mie mi se pare că este extrem de grav și pentru faptul că, în acest fel, se demonstrează încă o dată că minciuna este arma preferată a actualului președinte, suspendat de data aceasta, care a făcut presiuni  pe toate canalele posibile, și în țara, și în străinătate, la UE, pentru ca referendumul să se organizeze după o regulă neuzuală și anume aceea a participării a jumătate plus unu din populația cu drept de vot, în timp ce recomandările Comisiei de la Veneția, în timp ce referendumul anterior pentru demiterea președintelui, țineți bine minte, s-a desfășurat cu prezența unei majorități simple și decizia referendumului, luată la fel, cu aceeași majoritate simplă. Prin urmare, după ce s-a plâns, după ce s-a văicărit, după ce a acuzat de toate legăturile posibile pentru a se impune această majoritate de jumătate plus unu, acum  decizia pe care o iau este aceea de a refuza participarea la referendum, de a boicota referendumul și, în felul acesta, eu cred că cei care au acceptat  această solicitare au fost induși în eroare de acest demers pe care Băsescu și acoliții lui l-au făcut.

Ceea ce urmează, după cum ați văzut deja, toate semnalele sunt date, cred că nu este nevoie de nimic suplimentar pentru a înțelege care va fi tactica PDL-ului cu ocazia acestui referendum. Nici nu a început bine referendumul și se vorbește despre fraudarea referendumului, diferite modalități de fraudare, începând cu președintele Băsescu care spunea că dacă dispare controlul STS-ului din această procedură se pot fura două, trei milioane de voturi. Întrebarea pe care mi-o pun retoric este: cumva domnia sa știe exact cum se face lucrul acesta, că am fi curioși să dezvăluie tehnica,dacă nu cumva a folosit-o.

Apoi, ceea ce vreau să mai spun legat de această tactica a lansării unor mesaje de diversiune cu privire la fraudarea referendumului, care sunt total neîntemeiate, se referă la modalitatea în care s-au desfășurat recentele alegeri locale. Recentele alegeri locale au fost asigurate în privința desfășurării de guvernul condus de Victor Ponta și nu a existat  niciun indiciu, nici cel mai mic indiciu de fraudare ale acestor alegeri.  Cu alte cuvinte, aș spune proba capacității de organizare, pe de o parte, și proba corectitudinii, dacă ar mai fi fost nevoie, nu știu de ce, să o dăm, am dat-o. Spun nu știu dacă ar mai fi fost nevoie pentru că n-am impresia că putem să judecăm în niște tipare simpliste, adică PDL, să zicem, ar fi capabil să organizeze alegeri corecte, ceilalți n-ar fi.

Am mari îndoieli în această privință și, repet, proba a fost dată, așa încât nu văd niciun motiv de suspiciune legat de modul în care va fi organizat referendumul. Cred, în același timp, însă, că autoritățile guvernamentale au obligația, și subliniez, au obligația să asigure toate condițiile favorabile necesare unei participări la vot cât mai largi, în așa fel încât, în final, să nu vedem că votul a milioane și milioane de români este desconsiderat de către Băsescu și PD și președintele se întoarce la Cotroceni ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat, desconsiderând votul a milioane și milioane de români pentru că nu s-a realizat cvorumul necesar. Deci, cred că este o obligație clară pe care autoritățile o au și de la care sunt convins că nu se vor deroba, de a asigura cele mai bune condiții pentru o participare cât mai numeroasă.

În același timp, semnificația boicotării referendumului este cea pe care am spus-o, dar vreau să o întăresc și anume că Băsescu și ai lui nu vor recunoaște votul milioanelor de români care vor vota pentru demiterea președintelui, bazându-se pe faptul că cvorumul necesar nu va fi realizat.

Acestea sunt principalele lucruri pe care aș fi dorit să vi le spun, dar nu aș încheia înainte de a sublinia o chestiune. Văd și privesc cu foarte multă preocupare, cu îngrijorare și cu interes această luptă politică ce este în plină desfășurare și, în aceste zile, am avut nu de puține ori senzația că mulți dintre oamenii politici se gândesc în exclusivitate la persoana lor, la situația lor prezentă sau la situația lor viitoare.

Prea puțin pare să intre în această ecuație soarta României și a cetățenilor ei. Lipsa de preocupare mi se pare evidentă, sunt cu toții încleștați într-o luptă, așa, aproape pe viață și pe moarte. Eu cred că lupta politică trebuie să fie izvorâtă din necesitatea de a confrunta idei, valori și principii. Trebuie, în lupta politică, să existe adversari politici pe care să-i combatem cu forța argumentelor, dar nu folosind ura, disprețul și, în final, aș spune, această încrâncenare, care este nefirească și este dăunătoare.

Din păcate, viața politică românească s-a deteriorat în ultimii ani tocmai datorită acestui stil de a face politică, ce poartă amprenta unui singur om, care este amprenta lui Băsescu. Și astăzi, sigur, fiind un observator atent al vieții politice, am observat, aș spune, un petic de cer senin.

L-am văzut pe primul-ministru rupt de această bătălie în care, așa cum spuneam, sunt foarte mulți implicați, venind în fața cetățenilor cu totul și cu totul alte preocupări, și anume, măsurile anunțate în domeniul agriculturii.

Sigur că noi suntem aici la oraș și poate ne interesează mai puțin agricultura, dar agricultura este o ramură economică din care trăiesc milioane de români și care le influențează viața, în bine sau în rău, mai ales în funcție de condițiile meteorologice.

Anul acesta este, din păcate, un an meteorologic prost pentru agricultură și cred că măsurile care au fost anunțate, care le vor permite fermierilor să obțină finanțare pentru a-și desfășura lucrările agricole din timp, ținând cont de veniturile mai scăzute pe care le vor avea în acest an din cauza secetei este o măsură extrem de potrivită.

Măsurile legate de absorbția suplimentară a fondurilor europene, măsurile care se vor lua în legătură cu aplicarea sistemului de TVA și care, pe de o parte, vor face o serie de produse alimentare mai ieftine și vor elimina și frauda, și evaziunea fiscală mi se par extrem de necesare și de binevenite.

Vreau să fac o precizare. Am fost în mod constant un adversar al reducerii TVA-ului la alimente, cu convingerea că de această măsură nu vor putea să beneficieze decât, eventual, producătorii care vor câștiga mai mulți bani fără să existe niciun beneficiu în favoarea consumatorului. Mecanismul pe care l-am văzut că urmează să fie utilizat îmi dă convingerea că de data aceasta s-a găsit o formulă bună, o formulă economică foarte bună, care va permite în același timp și scăderea prețului alimentelor de bază de care vor beneficia toți consumatorii, și în special, bineînțeles, cei cu venituri modeste, și, în același timp, se va reduce și în mod substanțial evaziunea fiscală.

Cred că această demonstrație pe care a făcut-o astăzi Guvernul este una necesară, pentru că trebuie să nu uităm cu toții, cei care suntem în politică, am fost aleși pentru a ne ocupa și a rezolva problemele cetățenilor și nu pentru a rămâne, în mod permanent, în lupte sterile, așa cum încearcă să facă Băsescu de ani și ani de zile.

Cred că misiunea și menirea noastră este aceea de a servi cetățeanul, de a crea un cadru normal, constituțional, de funcționare stabilă a statului, fără scandaluri permanente și cred că acesta este un lucru pe care sper ca cetățenii români să-l observe, să-l aprecieze și eu cred că acesta este sensul în care trebuie făcută politica, nu aceea de a rămâne permanent în aceste lupte care sunt exclusiv lupte pentru putere, lupte pentru scaun, așa cum demonstrează, din păcate, chiar astăzi Traian Băsescu și PDL, prin decizia pe care au luat-o.

Vă mulțumesc și preiau întrebările.”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist: Ați făcut o analiză la nivelul USL cam cât de mult veți fi afectați de această boicotare?

Călin Popescu-Tăriceanu: Aprecierea mea este că vor trebui aduși în mod suplimentar între 5% și 10% din numărul de alegători, deci vor trebui convinși, atrași să vină să voteze între 5-10% din numărul total de alegători, ceea ce nu este un lucru ușor, asta înseamnă între 900.000 până la 1,8 milioane de alegători, pentru a putea asigura condiția de cvorum. Însă, după această frământare politică ce durează de ceva vreme, cred că aproape nu există cetățean în România care să nu fie la curent cu organizarea referendumului, care este miza referendumului și, din acest motiv, cred că și conștiința fiecăruia va fi trezită, aș spune, pentru a-i determina să vină la vot în ziua referendumului. Sigur că acest lucru trebuie făcut prin toate canalele media, trebuie dat acest mesaj foarte clar că românii își decid, într-o manieră foarte importantă, viitorul pe următorii ani. Și dacă vor să rămână într-o Românie marcată, așa cum spuneam și înainte, de conflicte, de tensiune, de certuri, de ură, de dezbinare, atunci sigur că pot să stea acasă.

Jurnalist: În cazul în care referendumul nu va fi validat, dar procentul majoritar este DA, cum va interpreta USL acest vot?

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu este numai interpretarea pe care o va da USL, eu cred că fiecare cetățean va avea conștiința că votul lui este desconsiderat de către președinte și de către cei de la PD și va avea un sentiment puternic de frustrare, iar pe de altă parte n-am să ezit să spun că acest lucru va fragiliza în mod clar, în eventualitatea în care referendumul nu va atinge cvorumul, personajul care se va întoarce la Cotroceni, în speță pe Traian Băsescu. El deja este un președinte care s-a ales la limită la alegerile din 2009, știți că a avut o majoritate extrem, extrem, extrem de redusă numeric la care au contribuit într-o măsură apreciabilă românii din străinătate. S-a spus acest lucru și vreau să-l repet. Traian Băsescu a pierdut în 2009 alegerile în România, dar cu sprijinul voturilor din străinătate strânse de domnul Baconschi la Paris și probabil de alți consuli ai PDL-ului prin diverse alte secții de votare a reușit să câștige să câștige în final alegerile prezidențiale, deci el era deja într-o poziție foarte fragilă. Iar toate sondajele de opinie din ultimii ani, inclusiv din acest moment, indică o erodare puternică a credibilității lui.

Cu un vot masiv împotrivă a se reîntoarce la Cotroceni poate să fie un artificiu administrativ, dar din punct de vedere politic părerea mea este că Băsescu va fi un președinte terminat.

Jurnalist: Puterea va cere în continuare, după 29 iulie, demiterea lui Traian Băsescu?

Călin Popescu-Tăriceanu: Episodul suspendării și demiterii se încheie odată cu votul de pe 29 iulie. Nu ne rămâne decât să vedem care va fi rezultatul votului, însă, eu aș spune că în momentul de față, bazându-mă pe ceea ce indică sondajele – pentru că altfel discuția pe care o fac și eu în mod direct cu cetățenii când mă întâlnesc n-aș putea spune că este cea mai edificatoare, cu toate că primesc în mod sistematic aceleași mesaje, fie că sunt în București, fie că mă găsesc în țară, oamenii par să fie foarte mobilizați și determinați de a veni la referendum și a vota pentru demitere – sondajele indică în mod clar și un vot în favoarea demiterii, și o participare care să depășească cvorumul. Așa încât eu vă spun că sunt optimist în această privință și sigur că nu pot să nu observ tertipurile pe care le încearcă Băsescu pentru a se salva.

Jurnalist: În cazul în care nu s-a atins acest prag, dar 80% spun că nu-l mai vor pe Traian Băsescu, USL consideră că mai poate face ceva?

Călin Popescu-Tăriceanu: Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie așteptată decizia de validare a Curții Constituționale și sigur că această decizie, oricare va fi ea, va trebui să fie respectată.

Jurnalist: Atunci de ce este trecut în hotărârea Parlamentului că Parlamentul va stabili calea de urmat?

Călin Popescu-Tăriceanu: Calea de urmat înseamnă că, după demiterea președintelui, urmează mai departe organizarea de alegeri prezidențiale. Avem în anul acesta și alegerile parlamentare, dar sigur că intrăm într-un calendar și într-un teren în care mie mi se pare că acum este prematur să stăm să facem diverse aprecieri și speculații, pentru că trebuie să așteptăm în final care este decizia cetățenilor.

Jurnalist: De ce credeți că s-a răzgândit Traian Băsescu?

Călin Popescu-Tăriceanu: În fond, trebuie să vedem și care va fi reacția lui Traian Băsescu. Mie îmi e greu să-mi imaginez că PD joacă aici fără niciun fel de indicații de la Cotroceni, ar fi nefiresc. PD nu a fost decât o umilă unealtă în mâna lui Băsescu, ani și ani de zile. Nu cred că acum a luat o inițiativă care să fie în dezacord cu intenția președintelui. Trebuie însă să-l auzim și pe președinte ce-o să mai comenteze, pentru că nu va putea, evident, să evite acest subiect. Însă, mie mi se pare că poziția exprimată de PDL este practic poziția pe care președintele și-o dorește în legătură cu participarea sau neparticiparea cetățenilor la referendum.

Etichete:, , , , ,

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Alţi guvernanţi,aceleaşi soluţii « Popateapa's Blog - 25 iulie 2012

    […] este foarte, foarte grea. Casa nu are datorie la noi nici un leu. Ne-a dat tot ce era de dat. Cei de la Casă au indicat o singură variantă: 50 de oameni disponibilizaţi.Eu am avut altă propunere timp de 2, 3 luni pe bază de discuţii […]

    Apreciază

<span>%d</span> blogeri au apreciat: