Declarație de presă a președintelui PNL, Crin Antonescu, referitoare la situația din Ucraina

220px-George_Crin_Laurențiu_AntonescuEvenimentele care au loc în Estul Ucrainei, în special în Crimeea, sunt deosebit de grave și pot afecta stabilitatea în zona Mării Negre.

Este necesar ca Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, celelalte țări ale NATO, ONU să-și exprime ferm suportul pentru statul ucrainean, care are dreptul de a decide singur, fără a fi supus unor presiuni militare, politice sau economice, asupra oportunității aderării la spațiul valorilor democratice europene și euro-atlantice.

Româna este o țară care a avut de suferit de pe urma politicii sferelor de influență și tocmai de aceea cred că trebuie să ne manifestăm fără ezitare solidaritatea cu Ucraina, condamnând orice acțiune de forță care poate fi interpretată ca o agresiune la adresa unui stat independent.

În calitatea pe care o am de Președinte al Senatului, voi solicita, luni, convocarea Birourilor Permanente, pentru ca marți, Parlamentul, reunit în ședință comună, să adopte o declarație privind situația din Ucraina pentru a ne manifesta astfel preocuparea față de evenimentele grave care au loc în apropierea noastră.

Ca țară vecină cu Ucraina, ca țară situată la frontiera răsăriteană a UE și NATO, România trebuie să aibă un profil mult mai pronunțat în aceste zile, să fie mult mai activă în plan diplomatic și sper ca acest lucru să se observe la următoarele reuniuni internaționale în care se analizează situația din Ucraina.

2 martie 2014                                                                   

Crin Antonescu,                                                                  

Președinte Partidul Național Liberal

Etichete:, , , , , , ,

Un comentariu pe “Declarație de presă a președintelui PNL, Crin Antonescu, referitoare la situația din Ucraina”

 1. Ionut 3 martie 2014 la 9:26 AM #

  Romania are autoritatea morala de a afirma aceste lucruri, alte state, din pacate, nu. Pentru ca atunci cand intervii brutal, cu victime, in Serbia, in Irak (pe baza unor minciuni sfruntate) si in alte zone, cuvantul tau nu prea mai are consistenta.

  Fara doar si poate, ca si in cazul Georgiei, lasat NESANCTIONAT pana astazi de UE si SUA, Rusia e un stat agresor. Pe de alta parte, Ucraina, asa cum e astazi, e un stat creat artificial prin ruperea unor bucati din tarile vecine. Cred ca pur si simplu ar trebui sa renunte la regiunea alipita dupa 1954 (nu-mi fac iluzii pentru sudul Basarabiei si nordul Bucovinei) si conflictul se stinge.

  In acest context, ce poate face Romania? Dupa mine, raspunsul e destul de clar. UE e o constructie cu 28 de lideri dintre care Romania este unul. Impreuna cu celelalte state cu pareri si posibilitati asemanatoare, Polonia, Slovacia si tarile baltice, ar trebui sa propuna SANCTIUNI ECONOMICE serioase impotriva Rusiei. Si atunci se va vedea cine are principii si cine isi vinde constiinta pe… gaz rusesc.

  Trebuie sa propunem masuri concrete, eficiente, nu doar sa spunem „Da, sa traiti, aveti dreptate” cand graieste cineva de la Washington sau Bruxelles. Trebuie sa propunem (si chiar sa impunem) decizii, nu doar sa respectam ce decid altii. Altfel, prezenta noastra in UE nu se justifica.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: