Teorie a manipulării (XXII): Doi la CJ, doi la Primărie, 16.300 la Guvern!

lie-truth-2

Încă una să vă spun. De râs, dar și de plâns, totodată. Una finalizându-se cu o manipulare de zile mari. Deși nu îmi pot da seama dacă la sursă avem prostia sau incompetența crasă, asta în cazul în care nu este vorba despre chestia din titlu.

Deci Guvernul blochează legea indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate unor aleși locali (primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene) prin contestarea la Curtea Constituțională. Ce citim în comunicatul Guvernului?

In forma adoptata, exista cel putin 16.300 de potentiali beneficiari ai legii. Efortul bugetar in 2016 se ridica la 469 milioane lei. In urma impozitarii acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, si tinde sa agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. In plus, avand in vedere ca legea retroactiveaza, numarul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca si impactul asupra bugetului de stat. (sursa)

Or, ceva miroase a putred în comunicatul guvernului. Pentru că, pur și simplu, nu avem 16.300 de primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene în funcție. Deci, foarte probabil, cifra de 16.300 se referă la toții beneficiarii legii, aflați sau nu în funcție, dar aflați la vârsta pensionării. În acest caz, dacă împărțim suma de 469 milioane lei din comunicatul Guvernului la 16.300, ne dă 28.733 lei pe an /beneficiar, ceea ce, împărțit la 12 luni calendaristice, dă o ”pensie specială” (folosesc acest termen incorect, dar intrat, se pare, în mentalul colectiv) de 2.397 de lei, în medie. Mult sau puțin, global și în medie, în condițiile în care vorbim despre toți aleșii locali care au servit, după puterile și capacitățile lor, ultimul sfert de veac, democratic, al societății românești, comunitățile locale din care fac parte?

Dar finalul paragrafului citat îmi contrazice calculele, deoarece Guvernul ne spune că prin efectul retroactiv, numărul beneficiarilor va crește. Deci cei 16.300 ar fi beneficiarii rezultați doar din această legislatură, și nu se referă şi la aceia din legislaturile anterioare. Însă acest lucru este, pur și simplu, imposibil. Pentru că avem mai puțin de 7000 de primari și viceprimari în funcție, și mai puțin de 150 de președinți și vicepreședinți de consiliu județean în funcție. Și, har Domnului, majoritatea acestora nu sunt la vârsta pensionării, deci efortul bugetar pentru a plăti pensiile acestora (câți la număr?) în nici un caz nu poate fi acela prezentat de către Guvern.

În consecință, fie că este vorba despre o interpretare a cifrei de 16.300 de beneficiari, fie despre cealaltă, cineva de la Guvern sau ne minte, sau vorbește fără de sine.

Poate că, în spiritul transparenței clamate ca principiu la debutul guvernării, Premierul Cioloș sau Ministrul Muncii ne vor explica de unde au fost culese cifrele.

Nu de alta, dar nu aș vrea să descopăr că tehnocrații sunt sau la fel de mincinoși, sau la fel de incompetenți, precum cei care fac parte din odioasa clasa politică pe care unii o doresc ”curățată”.

PS 1: Poate cineva de la CCR va solicita refacerea calculelor. Pereat mundus, fiat mathematica!

PS2: Las la latitudinea cititorului să ofere un sens verbului ”a curăța”. Luna decembrie a acestui an a arătat că (aproape) totul este posibil.

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: