La urne culegi ceea ce ai semănat (9): Propaganda, oh, propaganda! Greșeli în lanț

Radu ZlatiSă trecem, dincolo de observațiile generale, la amănuntele campaniei electorale. Spuneam în articolul comanterior că este estrem de dificil să realizezi, privind din afară, dacă strategia electorală a PNL chiar a existat, dat fiind cacofonia de mesaje propuse electoratului pe lângă mesajul principal care ar putea fi sintetizat în fraza (cam lungă, ce-i drept) ”Votați-ne pe noi, căci dacă venim la guvernare, vom oferi conducerea Guvernului lui Dacian Cioloș. Și astfel veți avea un premier cinstit și competent, iar nu un premier penal, cum ar fi cazul dacă votați PSD”.

O explicație a haosului ar fi aceea că nu a existat o singură campanie, ci mai multe. Aflu astfel că, conform Știri pe surse, că unele dintre mesajele naționale erau emise nu de echipa de PR a PNL, ci de echipa de PR a președintelui partidului, Alina Gorghiu (penibilul filmuleț cu Dragnea care ne fură sandwich-ul, de pildă). Nu pot, în acest moment, să discern, eu aflându-mă în afara echipelor de PR, ce vine dinspre echipa Felix Tătaru, ce vine dinspre celelalte echipe de PR (ale unor varii lideri naționali și teritoriali) și ce a fost, în campania electorală, efect rezidual al unor tare mai vechi în ceea ce privește comunicarea Partidului Național Liberal. Voi încerca să sistematizez observațiile mele, dar îmi cer scuze pentru lipsa lor de coerență: observațiile sunt făcute asupra unui material, repet, mai mult decât haotic – ceea ce s-a vrut campania electorală a PNL.

A doua locomotivă a PNL: Alina Gorghiu

Spuneam altundeva, că, pe lângă locomotiva electorală ce s-a dorit a fi Dacian Cioloș, Partidul Național Liberal a folosit și o a doua locomotivă, Alina Gorghiu. Nu știu dacă a fost idea echipei Tătaru, dar era pe undeva o decizie naturală: cel mai bun simbol uman al partidului, folosibil într-o campanie electorală, ar trebui să fie chiar liderul partidului. Numai că, aplicând cele două criterii asupra locomotivei electorale, criterii prin care l-am trecut și pe Dacian Cioloș, și anume (1) persoana aleasă ca locomotivă electorală să aibă o cotă de încredere și favorabilitate mult mai mare decât cele ale PNL  și (2) persoana respectivă să asume deplin și până la capăt campania PNL și să ia țara la pas, să participe la întrunirile electorale ale PNL etc, observăm că Alina Gorghiu nu a îndeplinit nici una dintre aceste cerințe. Gorghiu era, în momentul startului campaniei noastre (pre-campaniue și campanie) cam cu 10 puncte procentuale sub scorul partidului și în timpul campaniei candidata de Timiș a alocat prea mult timp campaniei personale, fiind mai puțin prezentă pe scena națională. Este adevărat că prezența lui Alina Gorghiu în media a crescut în partea a doua a campaniei, când începea să devină evident, pentru cei care făceau campania în contact direct cu populația, că opțiunea strategică principală, Dacian Cioloș ca locomotivă electorală, nu dă roadele scontate.

Efectul opțiunii Alina Gorghiu: cum liderul partidului era sub scorul acestuia, din start popularizarea mesajelor PNL prin intermediul liderului său național nu a făcut decât să scadă procentele realizate de către partid la urne. Cu efectul colateral că a crescut gradul de încredere al persoanei, pe principiul vaselor comunicante: dar această creștere nu a ajutat cu nimic partidul.

Grafica electorală: Meserie, te-am halit!

Nu discut despre episodul mai mult decât penibil al prezenței fotografiei premierului Cioloș pe afișele electorale ale PNL. A făcut deliciul presei cum premierul a negat că și-a dat acceptul pentru a fi folosită imaginea sa în scop electoral, iar apoi a dat-o cotită.

Dar, pentru că a venit vorba despre afișele noastre electorale, rămase, datorită textului noii legi electorale, mijlocul dominant de contact cu alegătorul (în afară de media națională și locală). timp de aproape trei decenii, alegătorii liberali s-au obișnuit să găsească pe afișele electorale ale Partidului Național Liberal trei elemente distinctive: culorile albastru (un albastru adânc) și galben (un galben strălucitor) și săgeata.  Pe afișele electorale ale PNL 2016, albastrul adânc a fost înlocuit cu un albastru palid, galbenul și-a subțiat și el culoarea, iar săgeata a dispărut, fiind înlocuită de un triunghi (este adevărat, la un  moment dat și-a făcut apariția simbolul partidului prevăzut prin Statut, săgeata în cerc de stele, dar mă tem că răul fusese deja făcut).

Afișul echipei PNL București este edificator pentru neprofesionalismul celor care l-au realizat: semnele vizuale distinctive lipsesc, iar pentru cunoscători amplasarea grupului de reprezentanți ai PNL sub egida monumentului ”Căruța cu paiațe” din fața Teatrului Național este de o sublimă autoironie.

g

Lasă că și realizarea grafică a multora dintre celelalte dintre afișele comandate de către PNL, pentru un ochi grăbit (și ochiul trecătorului este totdeauna grăbit) și de la o distanță mai mare (distanță care făcea dificilă citirea textului scris cu litere mai mici) transmitea mesaje deconcertante, în care umorul involuntar devenea anti-propagandă. Aflam astfel că 1 AN CU CIOLOȘ ZERO (afiș Dacian Cioloș), că ELIMINĂM PNL (afiș Adriana Săftoiu), că PNL FURĂ (afiș Alina Gorghiu) și chiar că… DRAGNEA E ZEU (afiș Cioloș). (Afișele despre care vorbesc au fost manufacturate de către băieții de la Times New Roman, dar simplul fapt că, pe motorul de căutare Google, ele și nu afițele noastre, identic fomulate grafic, au căutările cele mai numeroase, spune totul despre succesul propagandei noastre vizuale).

Ciolos zero

Trecând peste aceste detalii (care, după mine, nu erau tocmai detalii), remarc faptul că aceste mesaje grafice au fost folosite intens pe internet. Las cititorul să se amuze amar la gândul efectelor lor.

Bonus: nu putea să nu te binedispună realizarea afișelor în teritoriu, în care diverși candidați își exprimau intenții nobile, în domenii cu totul străine expertizei lor profesionale. De exemplu ingineri care ne vorbeau, de la înălțimea afișului electoral, despre proiectele asumate în domeniul educației, sau juriști despre spitale regionale.

Propaganda în social-media

Spre deosebire de alegerile prezidențiale, campania online mi s-a părut haotică (repet cuvântul pentru a treia oară, dar cred că descrie destul de corect realitatea). La un moment dat, am căutat să aflu cine răspunde de propaganda online, pentru o problemă oarecare. Am aflat după mari eforturi, iar după finalizarea campaniei mi s-a spus că de fapt răspunsul primit anterior era eronat. În aceste condiții să nu ne mire, de pildă, că CV-urile candidaților noștri nu au fost afișate pe site-ul PNL decât în ultima parte a campaniei, că mesajele online pentru cei care aveau ca sarcină diseminarea lor veneau tărziu (cel mai adesea intervalul orar 9-11 era pierdut din acest punct de vedere) iar unele dintre aceste mesaje erau atât de stupide încât, oricât de devotat ai fi fost partidului, îți era șenă să le preiei pe pagina proprie, nicidecum să îți asumi un share pe grupurile din care făceai parte.

În aceste condiții, nu este de mirare că, pentru prima dată, campania online a PSD a reușit să o depășească pe cea a PNL. Numai cu entuziasmul unora, cei mai mulți voluntari, nu s-a putut câștiga bătălia cu armata pesdistă. Și nici cu mesajele care ne-au fost livrate, dacă este să vorbim pe șleau.

Mesajele de campanie

Nu am făcut o sistematizare a mesajelor de campanie. Nu de alta, dar în perioada campaniei, au existat doar două categorii de mesaje repetate constant: cele privitoare la Cioloș și la Dragnea. Dacă au fost și alte mesaje, ele au fost subsidiare, și adesea ca reacție la mesajele PSD. Practic, în acest domeniu, propaganda PNL a fost surclasată de către cea a PSD, care a venit cu mesaje targetate pentru aproape fiecare tip de electorat, în timp ce propaganda PNL deseori a fost la nivelul dialogului Tarzan – Jane: ”Cioloș bun PNL vreapremier” și ”Dragnea penal, PSD vrea premier”. Acest tip de mesaje, simpliste și de tip maniheist, au ocultat mesajele pe care PNL le avea în propriul program de guvernare (dar care a fost neglijat în perioada campaniei). Astfel, PSD venea, prin mesajele sale, să spună electoratului ce va face când va fi la putere, în timp ce PNL vorbea românilor despre realizările (discutabile) unui guvern non-PNL și despre cât de rău este PSD. Învingătorul din competiția mesajelor, se cunoaște deja.

Mesajele despre USR

O categorie specială de mesaje sunt cele care au avut drept subiect USR. În fapt, încă din perioada pre-electorală, USR a fost ”protejat” de către propaganda PNL. Nici programul destul de subțire, nici declarațiile contradictorii, nici lipsa de consistență doctrinară a unui partid care se propunea ca salvatorul României, nici figurile uneori cu totul discutabile a celor propuși de către USR pe liste, nimic din toate acestea nu au constituit subiecte pentru comunicatorii PNL, sau pentru candidații PNL aflați în confruntări electorale. În schimb reprezentanții USR nu nu au menajat deloc, punându-ne la pachet cu PSD, de câte ori situația a permis acest lucru.

Desigur, în mediu online, imposibil de controlat de către conducerea PNL, unii dintre simpatizanșii sau membrii PNL și-au permis să încalce ordinul nescris de a nu ataca USR. Dar la nivel național, din acest non-combat din partea PNL combinat cu agresivitatea comunicatorilor USR la adresa noastră, a făcut ca mulți dintre românii care altădată votau PNL să voteze, de această dată, USR.

Concluzii

O propagandă de bună calitate poate salva situația electorală, poate masca lipsurile unui partid care nu și-a analizat de multă vreme elementele deficitare, preferând să meargă înainte, într-un autism din ce în ce mai pronunțat. Dar noi nu am avut o asemenea propagandă.

Cățtigă bătălia electorală cel care oferă electoratului mai multă speranță, cu oarece îndreptățire că acea speranță va fi împlinită. Nu am reușit să livrăm electoratului o speranță de bună calitate. Și nici îndreptățiri suficiente ca să fim crezuți pe cuvânt. Și am pierdut.

 alte articole pe aceeași temă:

Etichete:, , , , , , , , , ,

2 comentarii pe “La urne culegi ceea ce ai semănat (9): Propaganda, oh, propaganda! Greșeli în lanț”

  1. redguy1973 17 decembrie 2016 la 11:57 PM #

    Acum stand stramb si judecand drept,campania PNL a fost o mare varza,un amestec de campanii gen FDSN,PRM si PDL.
    Alta greseala a fost asocierea cu”noii iacobini”(USR) a unor vectori din PNL,asociere care a dus la o neprezentare a unei parti din membrii si simpatizantii PNL,caci cum poti sa sustii un partid cu mesje macoveisto-basiste (gen USL-ul corupt),si sa nu ai un mesaj clar pentru masa de votanti PNL.
    Sustinerea unor ministrii din guvernul Ciolos gen Dragu si Paslaru,,cu niste declaratii complect nepotrivite…a fost o alta greseala.

    Apreciază

  2. redguy1973 18 decembrie 2016 la 12:13 AM #

    PS. Galeria de afise este super!

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: