Cele mai importante declaraţii ale lui Klaus Iohannis la Gândul LIVE

klaus iohannis

♦ Noi avem şi am spus-o şi îmi face plăcere să o repet cea mai bună echipă. Sunt oameni care au fost în PE, sunt oameni care s-au implicat pentru România. Interesul pentru europarlamentare a fost unul limitat şi atunci considerăm că este nevoie de o implicare din partea partidului pentru ca să crească vizibilitatea întregii echipe şi a campaniei.

♦ Este legitim dacă legitimăm lista noastră să folosim acest rezultat şi pentru prezidenţialele care urmează după puţine luni. Este bine ca lumea să-şi dea seama spre ce ne îndreptăm când venim cu oferta spre prezidenţiale. Am readus în atenţia publică acest tandem, are deja un mandat în spate, e din 2009 ideea, am reactivat acest tandem în spaţiul public pentru că noi credem că este o ecuaţie bună, nu doar pentru PNL,ci pentru România.

♦ Mă simt pregătit. Mă bazez pe tot demersul pe care l-am făcut până acum, pe experienţa acumulată, noi PNL şi nu se mai îndoieşte nimeni la apartanenţa mea la PNL. Sunt de mai bine de un an în echipa de conducere şi faptul că am ieşit de la guvernare nu înseamnă că am ieşit ca să rămânem indefinit în opoziţie, suntem pregătiţi şi dornici să reintrăm la guvernare.

♦ Nu îmi place să mă compar direct cu alte persoane şi cred că acest lucru puteţi să-l evaluaţi, dacă aş fi mai bun decât Victor Ponta, dar aş fi un bun premier.

♦ Fiecare dacă accede la o funcţie îşi doreşte să fie mai bun decât competitorul, câteodată aşa este, câteodată nu este aşa, evaluarea se face după rezultate nu după vorbe. Vorbesc de o evaluare care se poate face pe real, nu pe poveşti. Noi ne imaginăm că putem să oferim considerabil mai bun decât cel în funcţie.

♦ Avem o guvernare pe care acum câteva zile am comparat-o cu mişcarea browniană, cred că putem veni cu ceva mai bun. Am pregătit un program economic pe care-l vom dezvolta şi în final va avea forma unui program de guvernare.

♦ Aş evalua efectele taxei pe stâlp, nu aş putea să spun din acest moment dacă o putem evalua sau nu.

♦ Dacă vrei să introduci o taxă, reduci sau majorezi, trebuie să ai un timp rezonabil de pregătire, să o anunţi cu un an înainte. Administraţia locală este obligată să respecte aceste lucruri, noi nu ne-am putu gândi să facem altceva, doar Guvernul trece peste aceste norme şi aprobă taxe de azi pe mâine. PNL credem că sunt prea multe impozite, taxe şi prea multe taxe parafiscale şi chiar ne-am propus în acest nucleu de program economic să reducem jumătate din acestea.

♦ Foarte multe taxe sunt ca principiu inutile. S-au creat nenumărate agenţii naţionale care se finanţează din acest taxe. ISC, indiferent ce construiţi, trebuie să plătească 0,7% pentru a întreţine această structură şi mai sunt alte exemple. Există ANIF, foarte greu de descoperit cu ce se ocupă, dar daca vrei să transformi un teren agricol într-un teren de construcţie, descoperi că ANIF percepe o taxă mare pe care trebuie să o plăteşti. Sunt câteva zeci de astfel de taxe, eu cred că trebuie să vedem care din aceste agenţii ar trebui să existe.

♦ Un premier ar trebui să se priceapă suficient de mult să priceapă aceste lucruri, nu trebuie să fie doctor în economie. Acestui criteriu îi corespund, mai trebuie să învăt sunt dascăl la bază şi cred în învăţare. NU am vrut să spun că ştiu tot, dar ştiu că pot să acumulez într-un termen rezonabil cunoştinţele necesare.

♦ Nu sunt specialist, înţeleg suficient de mult, dar într-o discuţie cu un specialist înţeleg despre ce e vorba,dar nu aş putea să ţin o prelegere economică.

♦ Călin Popescu Tăriceanu a fost un premier bun. Dacă poate să fie coleg de partid, da, poate, de ce să nu poată? Cred că situaţia este consumată, din câte am reuşit de pe drum să aflu din diferitele surse de pe internet se pare că a fost votat în organizaţia Satu Mare, am văzut o copie după un proces verbal de primire.

♦ Da, aproape toate lucrurile le aflu de pe Internet, chiar şi cele din partid, mi se pare greu să stau pe telefon. Mi se pare o procedură eficientă, sunt informat de la partid cu informaţiile din presă.

♦ Este discutabil şi pasul şi procedura, fiindcă citind aflu că preşedintele interimar nu agrează primirea domnului Tăriceanu şi ne spune o poveste întreagă de ce nu trebuie să se întâmple, pe de altă domnul Ştef ne spune să este bucuros că îl poate primi pe domnul Tăriceanu. Sunt probleme mari în organizaţia Satu Mare, de când domnul Silaghi a plecat. E o brambureală, domnul Tăriceanu s-a dus tocmai acolo unde nu se ştie ce se întâmplă cu organizaţia noastră, această combinaţie mă duce cu gândul că nu a fost o dorinţă de suflet, ci să inducă nesiguranţa în electoratul PNL.

♦ Ar fi fost bine, elegat să o facă după alegeri, să ne spună că a fost o greşeală că a plecat. Îmi lasă impresia că şi acest pas e un pas în folosul PSD şi îmi lasă un gust amar.

♦ În ultimele luni s-a produs mai mult sau mai puţin o schimbare pe eşicherul politic. Prin ieşirea noastră din USL, jocul nu s-a resetat, ci s-a dus la dezbaterea doctrinară stânga – dreapta. Noi am ieşit din USL după ce ne-am dat seama târziu că este imposibil să lucrezi cu PSD.

♦ Regimul Băsescu este de facto ceva de domeniul trecutului, avem mai mult de-a face cu regimul Ponta – PSD şi mai puţin cu regimul Băsescu. În această competiţie şi imediat următoarea vom avea competitor PSD şi candidatul PSD, nu Băsescu care nu mai candidează.

♦ Candidatul PSD va fi aproape sigur Victor Ponta.

♦ Crin Antonescu nu s-a declarat interesat de funcţii executive şi am ajuns eu la concluzia că nu îşi doreşte o astfel de funcţie, poate pentru că nu are aplecare spre zona executivă, ci spre zona legislativă, este un politician excelent, cu un discurs foarte bun, poate cel mai bun din Parlament şi ar fi chiar păcat ca un om care excelează prin discursul de tip Parlament să treacă în zona executivă.

♦ Nu este o greşeală că domnul Antonescu a impus ţinta de 20% pentru europarlamentare.

♦ Vom obţine 20% şi nu vom intra în scenariul B; eu calculez scenariul A. Pur teoretic, dacă domnul Antonescu doreşte să se retragă, conform Statutului eu devin preşedinte în exerciţiu şi rămân aşa până la organizarea unui Congres. El stabileşte care va fi preşedintele partidului şi cum merg lucrurile mai departe. În scenariul B cu siguranţă ne-am aduna în conducere partidului şi am lua nişte hotărâri care cu siguranţă vor duce într-o direcţie sau alta.

♦ În momentul în care am acceptat să intru în poziţia de prim-vicepreşedinte asta include posibilitatea de a candida în anumite condiţii la şefia partidului.

♦ Ipotetic nu putem exclude nimic, dar nu este un scenariu pe care mi-l doresc să candidez la prezidenţiale.

♦ Mă simt mai puţin pregătit pentru funcţia de preşedinte decât cea de premier.

 Dacă sondaje vă vor indica în apropierea alegerilor prezidenţiale că staţi mai bine decât Crin Antonescu ce faceţi? Sondajele nu arată aşa ceva, noi avem un candidat la preşedinţie este Crin Antonescu. Sondajele arată că stau mai bine la capitolul încredere în politician. Dacă ne uităm la intenţie de vot, se vede că există o intenţie de vot considerabil mai mare pe Crin Antonescu decât pe mine. Asta în turul 2 este mai degrabă o speculaţie.

 Este posibil ca după europarlamentare lumea să vadă un pic altfel situaţia şi greutatea atârnată de piciorul lui Crin Antonescu, apartenenţa la USL. Eu cred în Crin Antonescu.

 Nu discu acest scenariu cu Crin Antonescu, îl puteţi întreba şi pe domnul Antonescu, puteţi să mă credeţi.

 Ruperea USL este o temă de care se arată foarte mulţi preocupaţi, după ziua de luni vom afla unde stăm. Eu cred că în continuare şi în pre-campania pentru prezidenţiale şi în campania pentru prezidenţiale domnul Antonescu trebuie să răspundă la întrebările legate de USL. Răspunsul nostru va fi înţeles de tot mai multă lume.

♦ Elena Udrea este un politician cu o notorietate foarte bună, dar care nu va avea o carieră senzaţională.

♦ MR Ungureanu este un politician care de foarte tânăr a ajuns în poziţii foarte înalte care i-au dat o siguranţă despre sine mai mare decât este cazul

♦ Vasile Blaga este un organizator, dar nu este un bun comunicator, nu are şanse să ajungă în poziţii extrem de importante.

♦ Traian Băsescu este cel mai profilat politician din România, asta nu înseamnă că este cel mai bun politician din România, este un tactician desăvârşit, cunoscător al metodelor aplicate, îi lipseşte viziunea.

♦ Nu aş putea să spun că nu aş colabora cu persoanele menţionate înainte, nu văd acum concret să ajung eu să colaborez. Nu îi văd nefrecventabili.

♦ Victor Ponta este un politician ambiţions care a ajuns foarte repede într-o poziţie înaltă şi consecinţele se văd. Îi lipseşte un pic direcţia, busola.

 Nu aş spune despre nimeni în public că este mincinos. Pe de altă parte, nu îl cunosc bine pe Victor Ponta. Da, am avut o perioadă când am fost şi eu în conducerea USL, am avut chiar întâlniri directe cu Victor Ponta, dar să pot caracteriza eu un aşa detaliat e cale mai lungă. Nu am de ce să-l contrazic pe domnul Antonescu, care a spus că este mincinos. Ei se pot evalua unul pe altul.

♦ Ar fi păcat pentru România dacă Antonescu ar pierde prezidenţialele.

 Eu nu am intrat naţională ca să am de unde mă retrage. Indiferent de rezultatul alegerilor, eu încerc să joc un rol în PNL.

 Sâmbătă , duminică voi fi la Sibiu

 Nu trebuie să fim fizic unul lângă altul ca să fim împreună, nu cred că este o problemă dacă duminică sunt la Sibiu şi domnul Antonescu la Bucureşti. Rezultatele le vom afla luni, când voi veni la Bucureşti.

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: