Și totuși, răspunde cineva pentru dezastrul Partidului Național Liberal la alegerile din 2016? Să nu mi se spună că președintele interimar al partidului, Alina Gorghiu, și-a prezentat demisia. Era un lucru cu totul normal, după standadul impus de către Crin Antonescu, în urma neatingerii țintei la europarlamentarele din 2014. Demisia Alinei Gorghiu îi salvează acesteia onoarea, dar nu reprezintă în sine o rezolvare pentru criza Partidul Național Liberal. Și apoi…
Și apoi Antonescu a propus PNL o țintă de 20%, și a atins doar 15%; pentru diferența de 5 puncte procentuale, a considerat că este de datoria sa morală să demisioneze, asumând personal un eșec care era în fapt al mai multora. PNL sub Gorghiu și-a propus 35% din voturi și accederea la guvernare – a obținut doar 20% și o opoziție nevolnică. Ajunge doar o singură demisie?
Să nu mi spună că și-au dat și alți lideri demisia, după anunțarea rezultatelor din 11 Decembrie. Este cu totul onorabil pentru aceștia, și îi felicit (Săftoiu, Brucan, poate or mai fi și alții). Dar rezolvă cu ceva, aceste demisii punctuale, problema crizei PNL?
Problema Partidului Național Liberal nu constă doar în criza de leadership, lansată imediat după plecarea lui Crin Antonescu și începerea procesului de fuziune PNL-PDL. Problema este constituită, la rândul ei, din o serie întreagă de alte probleme și ”problemuțe”, unele interconectate. Pe câteva dintre acestea am încercat să le surprind într-o serie de articole scrise în ultima lună de zile. Iar, după câte știu, o analiză onestă, profundă și cu urmări în schimbarea principiilor și practicilor pe care este așezată funcționarea Partidului Național Liberal, o astfel de analiză ori nui a fost realizată, ori nu a fost prezentată. Sau, dacă a fost prezentată unora dintre liderii PNL, ea nu a ajuns și la activul PNL, la cei în spatele și pe seama cărora se face politica Partidului Național Liberal.
Ieri, se poate ca la ședința BPN al PNL să fi fost abordată și problema cauzelor dezastrului din decembrie. Sau poate că nu. Președinta Raluca Turcan, la conferința de presă ce a urmat ședinței BPN, nu a vorbit despre poziționarea PNL față de guvernul Grindeanu/Dragnea, nu despre vreo analiză a partidului dspre cum s-a ajuns să discutăm despre un guvern PSD, în loc să ne concentrăm atenția asupra unui guvern PNL.
În schimb, presa a fost interesată să afle dacă o astfel de analiză, urmată de asumarea unor răspunderi concrete (acolo unde nu există asumare, se pot aplica măsuri statutare prin care să crească eficiența partidului) a fost realizată. Iată ce a răspuns președinta PNL:
Rezultatul Partidul Național Liberal la alegerile parlamentare a fost unul slab. Un rezultat care a lăsat foarte mult de dorit, un rezultat care ne-a arătat că mulți oameni care credeau în Partidul Național Liberal nu ne-au mai fost aproape. Așadar, avem această datorie pentru cei care cred și speră în forța Partidului Național Liberal să strângem rândurile și să reconstruim partidul. Eu sunt un om care a ajuns în această funcție după foarte multă muncă în organizație, muncă susținută atât în afara campaniei cât și în perioada de campanie. De asemenea, rezultatul obținut la Sibiu a venit și din faptul că toți membrii partidului au fost ascultați și au fost atrași la deciziei, deci nu pot să propun altceva în calitate de președinte al Partidului Național Liberal decât să ascultăm membrii partidului, să avem evaluări temeinice în fiecare organizație, să vedem exact de unde ni s-a tras acest rezultat slab și această îndepărtare a oamenilor, și evident după această analiză a oamenilor să venim cu măsuri.
Citind printre rânduri aflăm că:
- rezultatul la parlamentare a fost slab – se știa deja
- rezultatul arată că s-a petrecut o înstrăinare a electoratului PNL de partid – dar de ce și cum s-a petrecut o astfel de calamitate? Cum a fost posibil ca de la schimbarea conducerii în decembrie 2014, să se ajunga de la 40% (scor în sondaje) la 32% (cor la locale) și 20% (scor la parlamentare)?
- este necesară creșterea coeziunii – cum se poate realiza? Nu este prea vag formulată soluția? Am mai auzit formula în urma fiecărei înfrângeri. Strâns uniți în jurul a ce, și pentru ce?
- este necesară reconstrucția – din nou, cum o realizăm? Pornind de la ce baze? Urmând care principii? Cu cine?
- este necesară consultarea bazei partidului – foarte frumos, dar cum realizăm acest scop? Este dezbaterea internă un scop sau un mijloc? Ajung semnalele de la bază la Centru, și sunt ele luate în seamă acolo? Repet, fosta conducere nu a luat în seamă criticile și propunerile venite dinspre parlamentari – va fi viitoarea conducere mai sensibilă la criticile și propunerile venite dinspre simpli membri de partid?
- este necesară o analiză în cadrul fiecărei organizații, o analiză a oamenilor – în condițiile în care marea slăbiciune a campaniei electorale la parlamentare au fost mesajele naționale ale partidului, în ce măsură analiza oamenilor făcută la nivel local, rezolvă inepția unei campanii electorale în care s-a uitat chiar deviza partidului, ”Prin noi înșine”, asumându-se implicit deviza ”Prin Cioloș și Iohannis, spre guvernare”?
Tare mă tem că o analiză, repet: ”o analiză onestă, profundă și cu urmări în schimbarea principiilor și practicilor pe care este așezată funcționarea Partidului Național Liberal” nu va fi realizată. Mă tem că toți sau mai toți cei care au gestionat drumul spre înfângerea glorioasă din decembrie 2016 vor rămâne să gestioneze, în continuare, declinul unui partid din care curajul marilor decizii și al lui ”Prin noi înșine” pare a fi dispărut. Mă tem că la nivel local, județean sau central vor fi găsiți niște acari Păuni asupra cărora să fie aruncată întreaga responsabilitate. Iar ceilalți, fericiți vom merge pe drumul luminos al distrugerii de sine a unui partid secular.
PS1 Pentru că tot răul are și un bine, avatarurile PNL ar putea rezolva problema energetică a României: de cât se rotesc în morminte Brătienii, Florica ar putea deveni principalul furnizor de energie electrică al țării…
PS2 Aflu, pe surse, că în ședința BPN actualii parlamentari PNL (cu câteva, foarte puține și deci notabile, excepții) s-au remarcat printr-o tăcere înțeleaptă. Mă tem că este un semnal foarte prost pentru felul în care s-ar putea realiza reconstrucția partidului. Dar vom vedea…
PS3 Desigur, avem un vinovat de serviciu: Crin Antonescu…
alte articole pe aceeași temă:
- PREȘEDINTELE MEU. ȘI AL PNL. CUM SĂ FIE?
- LA URNE, CULEGI CE AI SEMĂNAT (1)
- LA URNE, CULEGI CE AI SEMĂNAT (2)
- LA URNE, CULEGI CE AI SEMĂNAT (3): CINE SUNTEM NOI, NAȚIONAL-LIBERALII?
- LA URNE, CULEGI CE AI SEMĂNAT (4): NON-PROGRAMUL DE GUVERNARE PNL
- LA URNE, CULEGI CE AI SEMĂNAT (5): FUZIUNEA RATATĂ!
- LA URNE, CULEGI CE AI SEMĂNAT (6): STRUCTURILE, OAMENII!
- LA URNE, CULEGI CE AI SEMĂNAT (7): PNL, CIOLOȘ & IOHANNIS
- LA URNE, CULEGI CE AI SEMĂNAT (8): PROPAGANDA, OH, PROPAGANDA! STRATEGIA CIOLOȘ.
- LA URNE CULEGI CEEA CE AI SEMĂNAT (9): PROPAGANDA, OH, PROPAGANDA! GREȘELI ÎN LANȚ
- LA URNE CULEGI CE AI SEMĂNAT (10): LISTELE PARTIDULUI
Multi ar trebui sa raspunda,inclusiv cei care au tacut malc si au acceptat toate lucrurile impuse de la centru(,unii ca sa isi pastreze functiile caldute in partid).
Dar dupa cum se vede nu se va intampla mai nimic………..
ApreciazăApreciază
Cândva înjuram PSD-ul că e corupt și fomist și apoi ne-au zis să ne pupăm în USL că PD-ul lui Băse e tare fomist și corupt dar am ajuns la concluzia că e mai bine cu madam Turcan…
ApreciazăApreciază